Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Огнян Асенов: Няма да допуснем нерегламентирано вмешателство в изборния процес

Снимка: Радио ВИДИН

Институциите във Видин декларират готовност за обезпечаването на изборите за Народно събрание на 2 април. Към момента целият процес се извършва в срок, каза за Радио ВИДИН областният управител Огнян Асенов.

 

„Организационно-техническата подготовка на предстоящите избори в област Видин към днешна дата се извършва в определените срокове, съгласно приетата от ЦИК хронограма и без да са настъпили съществени затруднения. Текущата комуникация между институциите се извършва в оперативен порядък, като се вземат необходимите решения и се предприемат съответните действия. Към настоящия момент са формирани 254 секции, от тях 125 са машинни, 6 са позиционирани в болници и домове за стари хора. Образувани са и 13 подвижни секции. Материалите и изборните книжа, необходими за провеждане на изборите са осигурени от страна на Областна администрация Видин, получени са и централизирано осигуряваните книжа, материали и бюлетини. Доставени са и устройствата за видеозаснемане. С цел подобряване на координацията между институциите, проведох и редица срещи с кметовете на общини в областта и ръководители на териториалните структури. На срещите бяха обсъдени актуални въпроси, свързани с осигуряване на нормално протичане на изборите за народни представители на 2 април, както и активно противодействие срещу евентуални опити за нарушение на изборното законодателство. За установяване и обявяване на резултатите от проведеното гласуване в нашия, 5-и изборен район Видин, ще бъде използвана спортната зала „Фестивална“, където има възможност членовете на секционните комисии да изчакат своя ред за предаване на протоколите и изборните книжа на Районна избирателна комисия. В тази връзка, до петък предстои оборудване на залата за приемане на протоколите и позициониране на изчислителния пункт на "Информационно обслужване". Предвидено е алтернативно електрозахранване на залата, осигурен е и екип на Спешна медицинска помощ. Създадена е необходимата организация за приемането на изборните книжа и материали от Районната избирателна комисия. С органите на МВР са уточнени маршрутите за извозване на изборните книжа и материали до секционните избирателни комисии в област Видин, както и маршрутите за извозване на секционните избирателни комисии до зала „Фестивална“."

Във Видин вече са доставени бюлетините, смарт устройствата за видеозаснемане, изборните книжа и материали.

„Въпреки краткото време, вследствие на добрата координация между институциите, приетите изменения в Изборния кодекс, свързани с начина на гласуване и видеозаснемане на преброяването на бюлетините, няма да бъдат пречка за произвеждането на изборите за народни представители на 2 април. Вчера бяха доставени устройствата за видеозаснемане, като те ще бъдат предадени на секционните комисии на 1 април заедно с изборните книжа и материали. Уточнен е и графикът за доставка на специализираните устройства за машинно гласуване на територията на областта. В Областна администрация Видин вчера бяха доставени и хартиените ролки за тях. Кметовете на общини вече са предприели необходимите действия по осигуряване на параваните и оборудване на изборните помещения. Работим добре, в оперативен порядък и тясна координация с Районна избирателна комисия-Видин. Своевременно се решават текущите въпроси, като заедно намираме решения на проблемите, възникнали в хода на подготовката на изборите. Единствената цел на всички администрации на територията на областта, отговорни за подготовката на изборите за народни представители, е осигуряване на необходимите книжа и материали и създаване на ефикасна организация за произвеждане на изборите при спазване на Изборния кодекс и решенията на ЦИК.“

Към момента няма сигнали за купуване на гласове в региона, каза още Огнян Асенов.

„Проведох редица срещи с кметове на общини и ръководители на териториални звена в област Видин. Компетентните институции трябва да работят в синхрон с цел гарантиране на честни и прозрачни избори. Предприемането на навременни действия във връзка с организацията на изборите и активното противодействие срещу евентуални опити за нарушения на изборното законодателство са ключови в работата на отговорните за това институции. С органите на МВР и ДАНС дискутирахме мерки и предприети действия за ограничаване на негативните практики, свързани с контролирания вот и другите незаконни въздействия върху избирателното право на гражданите. Жителите на областта трябва да бъдат сигурни, че няма да се допусне нерегламентирано вмешателство в изборния процес. По време на срещата с кметовете на Общини представителите на Областната дирекция на МВР-Видин докладваха, че към момента не са констатирани сериозни проблеми в сферата им на дейност. Възложените им задачи се изпълняват съобразно поставените им срокове и изисквания. Служителите на реда призоваха представителите на местната власт своевременно да подават информация към правоохранителните органи в случаи на нарушение или съмнение за нарушение на изборното законодателство, за да се противодейства на порочните практики.“

Експерти и членове на избирателни комисии изразиха опасения, че нововъведението за видеозаснемане на преброяването на бюлетините ще затрудни и забави отчитането на резултатите.

„Прогнозите за забавяне при обработката на изборните книжа са свързани с приетите изменения на Изборния кодекс по отношение на нововъведението за видеозаснемането на преброяването на бюлетините след приключване на гласуването. Към момента няма яснота с колко би се удължил процесът. Това зависи изцяло от работата на избирателните комисии. Протоколите на секционните комисии ще се приемат от РИК в спортната зала във Видин. Считам, че всички, които ще бъдат в залата след края на изборния ден, трябва да проявят търпение, разбиране, уважение и съпричастност към работата на всеки един служител или член на избирателната комисия.“

Областният управител призова за висока избирателна активност:

„Призовавам всички граждани на 2 април да отидат до урните и да упражнят правото си на глас. Призовавам избирателите да не продават гласа си. Както купуването, така и продаването на гласове е престъпление. Нека не допускат това. Волята на всеки един от нас е от значение при формирането на изборните резултати в една демократична държава.“

Повече - в прикачения звуков файл.


Вижте още

Село Бутан - в очакване на новата ВиК мрежа

Гостуваме в голямото, красиво и оживено село Бутан . Това е най-голямото село в община Козлодуй. Жителите му днес наброяват 2 800.  За сравнение - през 1970 г. живущите в Бутан са били 4800.  Селото ни посреща в трескава подготовка за предстоящия фестивал на любителското творчество „Пей и танцувай за Бутан“, като тази година участниците ще..

публикувано на 09.06.23 в 13:20
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Най-трудно създадените неща са най-трайни

102-рото правителство в историята на България вече е факт.  Представен като програмно управление, чиято цел е да рестартира парламентарната република, кабинетът "Денков-Габриел" е изправен пред редица съдбоносни задачи, сред които новият бюджет, законите по Плана за възстановяване, съдебната реформа и потвърждение на прозападната ориентация на..

публикувано на 08.06.23 в 10:00

Теодор Димокенчев: В политиката какво трябва и какво се случва са две различни неща

102-рото правителство в историята на България вече е факт.  Представен като програмно управление, чиято цел е да рестартира парламентарната република, кабинетът "Денков-Габриел" е изправен пред редица съдбоносни задачи, сред които новият бюджет, законите по Плана за възстановяване, съдебната реформа и потвърждение на прозападната ориентация на..

публикувано на 08.06.23 в 10:00

Драстичен ръст на регистрациите по настоящ адрес в страната преди местните избори

За драстично увеличение на регистрациите по настоящ адрес в страната месеци преди местните избори сигнализират от Института за развитие на публичната среда . От началото на годината до края на април, когато изтече шестмесечният срок за уседналост преди вота, регистрациите са 38 683. Увеличението е със 78% в сравнение със същия период на..

публикувано на 07.06.23 в 16:05

Ще успокои или ще задълбочи напрежението правителство "Денков-Габриел“

Номинираният за премиер от Продължаваме промяната-Демократична България Николай Денков върна изпълнен мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев и днес кабинетът ще бъде гласуван в Народното събрание. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ декларираха, че ще подкрепят предложеният от Николай Денков министерски съвет в името на стабилността и..

публикувано на 06.06.23 в 11:36
Градушката с размери на лешник

Защитен ли е Северозападът от унищожителна градушка

Активният сезон по градозащита с ракетен способ започна тази година на 14 май, съобщиха от Изпълнителна агенция "Борба с градушките" (ИАБГ). Противоградова защита се осъществява над около 22 милиона дка в 9 области- Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен, Видин, Монтана, Враца и Плевен от 11 командни пункта и 263 ракетни площадки към тях...

публикувано на 05.06.23 в 16:26

Тополовец - село без кражби

Тополовец е малко, но красиво село, с прекрасни природни дадености, което се намира в община Ружинци.  Разположено е на река Лом и в миналото тя е използвана за всякакви дейности - поливане, риболов, отдих. Климатът е умереноконтинентален, с изобилие от подпочвени води и възможност за отглеждане на селскостопанска продукция. Преди години е била..

публикувано на 02.06.23 в 12:55