Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Асенов: Няма да допуснем нерегламентирано вмешателство в изборния процес

Снимка: Радио ВИДИН

Институциите във Видин декларират готовност за обезпечаването на изборите за Народно събрание на 2 април. Към момента целият процес се извършва в срок, каза за Радио ВИДИН областният управител Огнян Асенов.

 

„Организационно-техническата подготовка на предстоящите избори в област Видин към днешна дата се извършва в определените срокове, съгласно приетата от ЦИК хронограма и без да са настъпили съществени затруднения. Текущата комуникация между институциите се извършва в оперативен порядък, като се вземат необходимите решения и се предприемат съответните действия. Към настоящия момент са формирани 254 секции, от тях 125 са машинни, 6 са позиционирани в болници и домове за стари хора. Образувани са и 13 подвижни секции. Материалите и изборните книжа, необходими за провеждане на изборите са осигурени от страна на Областна администрация Видин, получени са и централизирано осигуряваните книжа, материали и бюлетини. Доставени са и устройствата за видеозаснемане. С цел подобряване на координацията между институциите, проведох и редица срещи с кметовете на общини в областта и ръководители на териториалните структури. На срещите бяха обсъдени актуални въпроси, свързани с осигуряване на нормално протичане на изборите за народни представители на 2 април, както и активно противодействие срещу евентуални опити за нарушение на изборното законодателство. За установяване и обявяване на резултатите от проведеното гласуване в нашия, 5-и изборен район Видин, ще бъде използвана спортната зала „Фестивална“, където има възможност членовете на секционните комисии да изчакат своя ред за предаване на протоколите и изборните книжа на Районна избирателна комисия. В тази връзка, до петък предстои оборудване на залата за приемане на протоколите и позициониране на изчислителния пункт на "Информационно обслужване". Предвидено е алтернативно електрозахранване на залата, осигурен е и екип на Спешна медицинска помощ. Създадена е необходимата организация за приемането на изборните книжа и материали от Районната избирателна комисия. С органите на МВР са уточнени маршрутите за извозване на изборните книжа и материали до секционните избирателни комисии в област Видин, както и маршрутите за извозване на секционните избирателни комисии до зала „Фестивална“."

Във Видин вече са доставени бюлетините, смарт устройствата за видеозаснемане, изборните книжа и материали.

„Въпреки краткото време, вследствие на добрата координация между институциите, приетите изменения в Изборния кодекс, свързани с начина на гласуване и видеозаснемане на преброяването на бюлетините, няма да бъдат пречка за произвеждането на изборите за народни представители на 2 април. Вчера бяха доставени устройствата за видеозаснемане, като те ще бъдат предадени на секционните комисии на 1 април заедно с изборните книжа и материали. Уточнен е и графикът за доставка на специализираните устройства за машинно гласуване на територията на областта. В Областна администрация Видин вчера бяха доставени и хартиените ролки за тях. Кметовете на общини вече са предприели необходимите действия по осигуряване на параваните и оборудване на изборните помещения. Работим добре, в оперативен порядък и тясна координация с Районна избирателна комисия-Видин. Своевременно се решават текущите въпроси, като заедно намираме решения на проблемите, възникнали в хода на подготовката на изборите. Единствената цел на всички администрации на територията на областта, отговорни за подготовката на изборите за народни представители, е осигуряване на необходимите книжа и материали и създаване на ефикасна организация за произвеждане на изборите при спазване на Изборния кодекс и решенията на ЦИК.“

Към момента няма сигнали за купуване на гласове в региона, каза още Огнян Асенов.

„Проведох редица срещи с кметове на общини и ръководители на териториални звена в област Видин. Компетентните институции трябва да работят в синхрон с цел гарантиране на честни и прозрачни избори. Предприемането на навременни действия във връзка с организацията на изборите и активното противодействие срещу евентуални опити за нарушения на изборното законодателство са ключови в работата на отговорните за това институции. С органите на МВР и ДАНС дискутирахме мерки и предприети действия за ограничаване на негативните практики, свързани с контролирания вот и другите незаконни въздействия върху избирателното право на гражданите. Жителите на областта трябва да бъдат сигурни, че няма да се допусне нерегламентирано вмешателство в изборния процес. По време на срещата с кметовете на Общини представителите на Областната дирекция на МВР-Видин докладваха, че към момента не са констатирани сериозни проблеми в сферата им на дейност. Възложените им задачи се изпълняват съобразно поставените им срокове и изисквания. Служителите на реда призоваха представителите на местната власт своевременно да подават информация към правоохранителните органи в случаи на нарушение или съмнение за нарушение на изборното законодателство, за да се противодейства на порочните практики.“

Експерти и членове на избирателни комисии изразиха опасения, че нововъведението за видеозаснемане на преброяването на бюлетините ще затрудни и забави отчитането на резултатите.

„Прогнозите за забавяне при обработката на изборните книжа са свързани с приетите изменения на Изборния кодекс по отношение на нововъведението за видеозаснемането на преброяването на бюлетините след приключване на гласуването. Към момента няма яснота с колко би се удължил процесът. Това зависи изцяло от работата на избирателните комисии. Протоколите на секционните комисии ще се приемат от РИК в спортната зала във Видин. Считам, че всички, които ще бъдат в залата след края на изборния ден, трябва да проявят търпение, разбиране, уважение и съпричастност към работата на всеки един служител или член на избирателната комисия.“

Областният управител призова за висока избирателна активност:

„Призовавам всички граждани на 2 април да отидат до урните и да упражнят правото си на глас. Призовавам избирателите да не продават гласа си. Както купуването, така и продаването на гласове е престъпление. Нека не допускат това. Волята на всеки един от нас е от значение при формирането на изборните резултати в една демократична държава.“

Повече - в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00