Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 30 март 2023 година

Снимка: Анжела Каменова

Във Видин земеделски производители спряха отново за половин час движението по международния път Е-79, който води и към Дунав мост 2. Недоволството е срещу безмитния внос на селскостопански стоки от Украйна, заради който родното производство залежава в складовете.


Коалициите Продължаваме промяната-Демократична България и ГЕРБ-СДС дни преди изборите в неделя са със сходна подкрепа съответно с 26,9% и 26,5%. Това сочат данните от изследване на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио, показващо декларативните нагласи към края на кампанията. 


От това дали основните политически сили ще успеят да мобилизират по-висока избирателна активност, зависи какви ще бъдат резултатите от парламентарните избори на 2 април. Това каза политологът от агенция „Галъп“ Първан Симеонов.


636 дела е решил Окръжният съд във Враца през 2022 година. Те са на първа инстанция, в това число дела общ характер, частно наказателни дела първа инстанция и частно наказателни дела- разпити, показва годишният отчет на институцията. 


Видинското туристическо дружество "Бонония" е загубило съдебния спор за връщане на част от собствеността върху бившата туристическа спалня във Видин, днешния хотел "Дунав". Той е управляван от частна фирма, а решението на Софийския апелативен съд е окончателно.


Вече е извършено разпределението на количествата дърва за огрев и за строителна дървесина за тази година за община Берковица. От 3-ти до 13-и април ще се приемат заявления (по образец) от жители на град Берковица. Максимално допустимите количества са 5 куб.м. дърва за огрев на семейство. А за строителната дървесина е според нуждите на домакинствата. Сред задължителните изисквания за кандидатстване са постоянен адрес в община Берковица, членовете на домакинството да не притежават гори и да не ползват целева помощ за отопление. 


Доброволци почистиха пътя между мездренските села Лик и Дърманци. В инициативата се включиха 20 местни жители, сред които и деца, обясни кметът на населеното място Валентина Мишева. Почистеният участък е около 9 километра.


Регионалната библиотека във Видин "Михалаки Георгиев" е домакин на акварелната изложба "Танц с водата". Експозицията е дело на Елена Манчева, учител в Първо основно училище "Никола Първанов" в Лом. 


Признание получи ученик от Монтана за постижение в областта на информационните технологии. 


Общинският съвет в Белоградчик ще проведе утре третата си редовна сесия за 2023 г., а 20 решения са включени в проекта за дневен ред. Заседанието ще започне с ново разглеждане на Решение за целевата субсидия за капиталови разходи за 2023 г.


На 3 април започва пролетното третиране срещу паразити във Враца. Освен тревните площи, парковете и градинките, ще бъдат обработени и пространствата на детските площадки. На третираните площи ще бъдат поставени и обозначителни табелки. 


През април ще започне изработката на мраморна плоча в основата на пилон "Рожен", изобразяваща картата на България. В изработката ще се включат и ученици от професионалната гимназия по каменообработване в Кунино.


За трета поредна година в Крушовица ще се проведе фестивалът "Да завием баница". В основата на концепцията на фестивала са автентичните народни обичаи на нашия край. На събитието ще има изложение на продукти от местни производители. Фестивалът ще се състои на 22 април от 10:30 часа.

По публикацията работи: Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Училище за бъдещи родители се проведе във Видин

Училище за бъдещи родители се проведе в Многопрофилната болница за активно лечение "Света Петка" в град Видин.   Инициативата е на д-р Сияна Йотова , която от скоро е част от екипа на Акушеро-гинкологичното отделение на болницата.  Това е инициатива, насочена към бременни жени, но бъдещите татковци също има какво да научат и е..

публикувано на 27.07.24 в 15:04

4000 декара със сухи треви и храсти изгоряха в местност „Пъстрина" край Монтана.

Пожарът е унищожил сухи треви и ниски храсти на площ от около 4000 декара на територията на бойчиновското село Охрид и монтанското Стубел . И днес борбата с огъня продължава. Няма пострадали хора и сгради. Сигналът за пожара е подаден вчера към 14.30 часа, съобщи кметицата на Стубел - Емилия Григорова. "Дойде откъм района на..

публикувано на 27.07.24 в 14:44

Започва Open Vratsa Festival

Враца отново отваря сърцето си в ритъма на  Open Vratsa Festival . След успешното пилотно издание на фестивала, той се завръща в летните месеци на 2024г., за да донесе нужната глътка свежест с качествена музика и творческо вдъхновение на фона на величествения Врачански Балкан.  Улица "Търговска"  и  Етнографски комплекс "Софроний Врачански"  ще се..

публикувано на 27.07.24 в 08:27

Снимката на 26 юли 2024 година

Съюзът на международните превозвачи готви протести заради затворената за ремонтни дейности отсечка Ботевград - Мездра и ремонта на Дунав мост при Русе. В отворено писмо до медиите превозвачите посочват, че нямат възможност да осъществяват дейността си нормално и това става на фона на пълно бездействие от страна на Министерството на транспорта. В..

публикувано на 26.07.24 в 18:05

Заключителен концерт на Симфониета-Враца преди лятното турне

Вълнуваща програма е подготвила Симфонета - Враца за заключителния концерт, преди лятното си турне в страната.  За концерта пристигнаха у дивителната пианистка  Светлана Смолина,  която развива успешната си кариера на солист и преподавателв САЩ и по света, и  маестро Дерек Глийсън , познат за публиката във Враца от редицата си успешни концерти..

публикувано на 26.07.24 в 16:45

Празник на гората организират в Стакевци

Празник на гората ще се проведе за поредна година в село Стакевци. Традицията започва през 1989-та година, каза кметът на белоградчишкото село Свилен Георгиев. "Откриването ще е от 11:00 часа, то ще бъде поставено от кмета на Община Белоградчик Боян Минков и от архиерейския наместник на Белоградчишка духовна околия- отец Рафаил. След това..

публикувано на 26.07.24 в 16:24

Археолози посвещават конференция на Валери Стоичков

Национална научна конференция "Крайбрежна Дакия", в памет на археолога Валери Стоичков ще се проведе в Историческия музей в Лом. По този начин ще бъде почетен човекът, който е основен проучвател на старините  на Лом и района, обясни гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН. "Точно преди една година,..

публикувано на 26.07.24 в 15:18