Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Млад мъж раздава подаръци на усмихнати видинчани

Усмихни се, Видин!

Снимка: Радио Видин

Казват, че усмивката е най-красивото нещо, което човек може да носи. Но тя не само прави човека по-красив, а го одухотворява, защото както знаем от една любима българска песен „разбудила е тя човешкото в човека“.  Именно това цели и видинчанинът Едуард Тодоров, който от половин година се опитва да превърне Видин в най-усмихнатия град в България. За да го постигне, той насърчава хората, работещи в обществения сектор, да са сърдечни и дружелюбни в отношенията си с другите. На най-усмихнатите служители се отблагодарява с подарък. Досега е раздал седем подаръка и продължава, защото вярва, че усмивката зарежда с положителна енергия и прави деня по-хубав.

Еди признава, че идеята му идва след много пътувания в чужбина и България, при които сънародниците ни споделяли, че Видин е красив град, но хората му не се поздравяват:

"Винаги ми е тежало това, тъй като знам, че има много добри хора в град Видин. Така реших да променя нещата и да поема тази инициатива – с усмивката си всички тези добри хора да изразят едно по-добро настроение и да дадат един по-различен, по-усмихнат изглед и облик на нашия град. Така се роди тази инициатива, след това премина в една моя „видинска мечта“- да превърнем нашия град в най-усмихнатия и най-дружелюбния град в цяла България... "

Младият мъж няма обяснение защо видинчани не са особено усмихнати:

„Сигурно са много причините, но за мен по-важно е да променим това. Виждам, че сега, когато влизам в магазините, много по-често служителите се усмихват... Приятно е да видиш тази промяна...“

Подаръците не са единственото нещо, което може да ни накара да бъдем по-усмихнати, категоричен е Едуард:

"В момента, в който разберем, че усмивката е израз на доброта, щастие, радост, уважение, и започнем да правим това по-често, хората ще се почувстват по-добре... Не само те, но и хората около тях... Мисля, че това е най-голямата награда - да зарадваш хората около теб..." 

Силвана Петрова е студентка по право. Въпреки сериозната специалност, която си е избрала да учи, остава усмихната и се отнася дружелюбно с посетителите на туристическата агенция, където работи. Ето защо Едуард Тодоров решава да я зарадва с подарък. Тя от своя страна е решила да го дари за лечението на 4-годишния Симеон от Видин.

„В началото ми беше малко странно как така ще награждаваш някой, който просто се усмихва. След това се замислих и реших, че хората имат нужда да бъдат поощрявани – дори само с едно „благодаря“...   Самата аз бях много изненадана, когато разбрах, че е избрал мен... Вярвам, че тази кампания ще ни помогне да станем по-усмихнати, трябва да има хора, които ценят това, защото една усмивка променя деня, трябва да продължи тази кампания...“

Как точно Едуард преценява кого да поощри за любезното му отношение към хората и как реагират те, когато разберат, че ще получат награда - чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Кирил Радовенски - за журналистиката с любов

Днес в "Думата имат старейшините" имаме среща с журналиста и писател Кирил Радовенски. Той е на 75 години, роден е в мездренското село Царевец. Завършил е Софийския университет "Свети Климент Охдирдски". Над 45 години работи в различни печатни издания. Към журналистическата си кариера се насочва още от 14-годишен. Казва, че ако отново трябва да..

публикувано на 08.06.23 в 16:55

Полицейското куче Кай - героят спасил възрастна жена край село Водна (видео)

Патрулното следово куче Кай спаси възрастна жена и се превърна в герой за хората от видинското село Водна . Преди броени дни - на 5 юни, четириногият служител на реда откри обявената за местно издирване 83-годишната жена в близост до селото. Това е неговото първо участие в реална акция. За труда си 2-годишният Кай получава много благодарности от..

публикувано на 08.06.23 в 16:09

Опасни ли са литиевойонните батерии

Литиевойонните батерии намират все по-широко приложение в ежедневието ни. Те се използват за захранване на редица електронни устройства, като мобилни телефони, лаптопи. С тях се зареждат електрически тротинетки, дори автомобили. Макар и да не сме обърнали внимание, тези батерии са навсякъде около нас. Има случаи обаче, когато тези източници на..

публикувано на 08.06.23 в 14:00

В "Музикална зона" на 08 юни 2023 слушаме Йохан Хумел

Йохан Хумел е австрийски композитор и виртуозен пианист, чието творчество отразява прехода от класическата към романтичната музикална епоха. Въвежда специфична пианистична техника, приятел и съперник на Бетховен по отношение на импровизирането на пиано. Силно повлиява творчеството на композитори като Шуман и Шопен. Реномиран високо хоноруван..

публикувано на 08.06.23 в 09:00

Библиотеки в Северозапада изнасят култура и изкуство на открито

Регионалните библиотеки във Видин и Враца обединиха усилията си, за да създадат нови и атрактивни форми за достъп до култура и изкуство на открито в  продължение на близо две години . Двете културни институции работиха по съвместен проект -  "Книжни пътеки и мобилни библиотеки от Северозападна България до Скандинавия" , който приключва..

публикувано на 07.06.23 в 16:28

Деца пресъздават Радичкови герои на театралната сцена в Лом

Малки актьори представиха премиерата на спектакъла за деца "Училищно звънче" на сцената на ломското читалище . Създаден по едноименния разказ от сборника "Ние, врабчетата" на Йордан Радичков, спектакълът е дело на Детската театрална школа при Народно читалище "Постоянство", в която участват ученици от училищата "Константин Фотинов" и "Димитър..

публикувано на 07.06.23 в 15:07

Архитекти проучват недвижимото културно наследство на Видин

Архитекти проучват и заснемат емблематични сгради и културно-исторически паметници във Видин . От 5-и до 9-и юни градът е домакин на ателие, което се провежда в рамките на курс за архитекти по опазване на културното наследство, организиран от Националния институт за недвижимо културно наследство и Центъра за висши науки "Шайо" във..

публикувано на 07.06.23 в 14:15