Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

77-годишен електротехник от Мездренско издаде дебютна книга за деца

Снимка: Павел Петров


Електротехник по професия, поет по призвание - това е нашият гост днес в "Думата имат старейшините". 77-годишният Йото Йотов от мездренското село Царевец наскоро издаде дебютната си книга със стихове за деца със заглавие "Палавият Ванко, Шаро, Маца Писана, Кума Лиса и останалите…". Той е работил над 30 години в Българските държавни железници в Мездра, където е поддържал строителни и пътни машини. Йото Йотов е семеен, има две дъщери и двама внуци, на които много се радва. А за творческите си заложби казва, че са били отключени благодарение на неговия внук.

"Завършил съм във Варна "Дървообработване и вътрешна архитектура". Служил съм в Харманли като радист, след това доучвах малко електро и работех към Монтажно инсталационно управление - Враца, след това в телефонния в Мездра. И оттам 34 години в жп войските, цивилен, електротехник работех, строителни и пътни машини съм поддържал... Вече като бях пенсионер тръгна малкият ми внук в детската градина, написах за него стихче и оттам тръгна всичко, оттам посегнах вече към писането. Аз преди това съм писал, много по-рано, само че на друга тема... В книгата засегнал съм детски истории, например: "Ванко на всички обещава, че градината ще посещава. Щом навърши третата година, ще ходи в детската градина...". Писането идва спонтанно. Имало е случаи по една седмица нищо не ми влиза в главата, един път написах две стихчета за един ден. Илюстрациите също аз съм ги правил на книжката."

Йото Йотов казва, че няма специално място, където да твори, но винаги носи в себе си тефтер и молив. Съветва младите по-рано да открият творческите си заложби.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Детски лекари от София ще преглеждат безплатно във Враца

Лекари специалисти по детски болести от София ще извършат безплатни прегледи във Враца. Инициативата е в рамките на програма "Детско здравеопазване" и ще се осъществи по покана на Районната колегия на Българския лекарски съюз във Враца, обясни председателят на организацията д-р Ирена Мазнева.  "Едни от най-добрите специалисти по детски болести ще..

публикувано на 22.07.24 в 15:09

Крачка по-близо до нови избори: вторият мандат просъществува две минути

От поредните предсрочни парламентарни избори ни разделя реализирането на третия мандат, което остава под огромен въпрос. Днес председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" Николай Денков прие в качеството си на формален кандидат за премиер втория проучвателен мандат за съставяне на правителство и..

публикувано на 22.07.24 в 14:20
Магура Run 2024

Магура Run 2024- да посрещнеш и изпратиш Слънцето бягайки

За шеста поредна година на 27 и 28-ми юли ще се проведе маратонът Магура Run. Състезанието се провежда край езеро Рабиша, като последните 2 години е с нов регламент: провежда се на 2 етапа по изгрев и по залез слънце, а времената от двете бягания се сумират, информира организаторът Александър Александров :  "Форматът последните две години е бягане..

публикувано на 22.07.24 в 13:00

Нов метод за обучение приложиха в училището в Брегово

В рубриката " Мисия образование " , представяме нов метод на обучение- "ученици обучават ученици". Точно него са въвели в Средно училище  "Свети св. Кирил и Методий" град Брегово, в рамките на проект по Национална програма " Иновативни училища", който осигурява приемственост в обучението по БЕЛ в начален етап. Методът дава възможност да се..

публикувано на 22.07.24 в 12:00

Горещините и опасностите за децата- как да ги предпазим

Лятото е време за игри и забавления, но когато температурите се покачат над 36 градуса и повече, е важно да вземем мерки, за да предпазим децата си от топлинния стрес и дехидратацията. Много от майките избягват излизането между 10:00 и 16:00 часа и това е правилно, защото в този часови диапазон рискът от прегряване е най-голям. Хубаво е, ако все пак..

публикувано на 22.07.24 в 10:01

В „Музикална зона“: Емил Димитров през 60-те

 Познахте ли го? В началото на 60-те години на миналия век Емил Димитров пише първите си песни. Въпреки че младият тогава певец няма завършено академично музикално образование, още с ранните си изпълнения той показва завидни умения и грабва сърцата на много хора. „Скритият талант” не остава незабелязан - както от публиката, така и от критиката. Казват,..

публикувано на 22.07.24 в 09:00

Всички грижи да предадем Богу

Намираме се в Четвърта неделя след Петдесетница , в която си припомняме за великите благоволения на Бог към падналото човечество и се усилваме в любов към Него и Неговото Евангелие. "Когато говорим с нашите близки и те ни разкриват проблемите си, ако ние имаме любов, с внимание изслушваме техните тегоби и съчувстваме на тяхното..

публикувано на 21.07.24 в 08:00