Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Шафранът- алтернатива при променящия се климат в България

Снимка: Юлия Василева, личен архив


Във Видинско има условия за отглеждане на шафран. До този извод стига Юлия Василева, която в дисертацията си изследва териториите на България по степен на пригодност за отглеждане на най-скъпата подправка. Юлия е родом от Видин, до 7 клас учи в училище "Любен Каравелов", от 1999 година живее в София, там завършва и висшето си образование, в момента е докторант съм в Софийски университет, катедра Географски информационни системи. Интересът към изследването идва след интереса й към подправката, която тя употребява в кухнята:

"Един ден любопитството ми се събуди да проверя дали случайно в България не се отглежда шафран. Открих, че се отглежда с цел по-голямо производство и търговия най-рано 2009-2010 година. Шафрановият минзухар /Crocus sativus/, е различен от есенните минзухари, които виждаме по поляните. Цъфти октомври-ноември. Той е с по-широка екологична пластичност - издържа много на суша, почти не изисква поливане. Полива се от септември натам, когято започва да влиза в активна фаза. През останалото време, от началото на пролетта, до септември, е във фаза покой. Зимно време може да издържа до минус 20 градуса, лятото понася високи температури- културата се отглежда в Иран, Пакистан, Индия, Средиземноморието, а климатът там е доста по-горещ..."



Шафрановият минзухар не е претенциозен, а промяната в климатичните условия в последните години нареждат страната ни сред подходящите за шафранови насаждения. Отглеждането му в България започва като алтернатива на тютюна, а сред най-важните условия са топлина и подходяща почва. Предпочита по-рехави, песъкливи почви, аклиматизира се и вирее добре и на глинести, каквито са черноземите в Дунавската равнина. Хубаво е обаче теренът да е с лек наклон, за да не се задържа влага, както и площите да са с южно изложение, защото слънцето благоприятства неговия растеж и цъфтеж...

Няма официални данни колко са производителите и на какви декари се отглежда шафран, защото, както във всеки сектор на земеделието, и тук има няколко асоциации и сдружения. Факт е обаче, че най-големите площи със шафран са в района на Кърджали, но заради непретенциозността на растението и богатото почвено разнообразие у нас, почти във всяка точка на страната ни има посеви- не прави изключение и област Видин. 

Добре е луковичките да се закупят от лицензиран разсадник, заради по-бързата аклиматизация, засаждат се в редове, на около 10 см. дълбочина. Не е проблем да бъдат засадени и в летните месеци, растението издържа както на ниски температури, така и на суша, но е добре преди цъфтежа да се полее... 

Като всички останали растения  и шафранът има неприятели- сляпо куче и малки голи охлюви- това е проблем, защото не може да се пръска с никакви хербициди- те биха оказали влияние на качеството на шафрана. Най-трудоемко си остава  събирането на цветчетата, защото там всичко е ръчно, казва Юлия Василева:

"Това е най-трудоемката работа, която и до ден днешен, след толкова хиляди години на отглеждане на тази култура, беритбата си остава абсолютно ръчен труд... Това оправдава високата цена на подправката, както и факта, че растението съдържа над 150 летливи вещества, има изключително богат химичен състав..."   

Важна е технологията на изсушаване, важно е да се получи сертификат за качество, не по-маловажна е и реализацията на продукцията. Към момента асоциациите не се ангажират с намирането на пазар, но се стараят да помагат на своите членове.

Наричат шафрана "червеното злато" и това не е случайно, казва Юлия Василева:

"Заслужил си е името, първите следи от шафрановия минзухар в човешката цивилизация са преди около 50 хиляди години. Използвали са багрилото му в направата на пещерни рисунки. Друг любопитен факт е, че това растение генетически не се видоизменя и на този етап не може да бъде генномодифицирано... Неподатливо е на чужда намеса, ако в някакъв момент се получи някаква мутация, тя ще е на абсолютно случаен принцип, няма да е резултат на човешка намеса. На този етап науката не може да му повлияе- това е хубаво, защото растението си остава автентично. Това, което зависи от хората, е да осигурят едни много добри до отлични условия, за да получат едни много добри до отлични резултати..."   

Иран, Испания и Италия са водещи производители на шафран, но според проучванията, заради климатичните изменения ще дойде време, когато в тези държави няма да има производство, защото шафранът е зимно растение, обича минусови температури, каквито там няма. Ще стане ли България лидер в производството шафран, това времето ще покаже. А отглеждането на качествен шафран би осигурило добри доходи на всеки, който има търпението да обработва уханните цветчета едно по едно. 

Шафранът е една от най-скъпите подправки за кулинарията, използва се във фармакологията и козметиката- но за това ще стане дума в някое друго предаване. 


Колко луковички се засяват на един декар площ и какво количество може да се добие, както и каква е цената на шафрана- чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 5 януари 2025 година

Католическата общност във Видин отбеляза Рождество Христово с карнавално шествие и пресъздаване на библейски етюди в центъра на града. Разказва Натанаеле Гуарнери , един от младите хора, които се включиха в празника. Православната църква се подготвя да посрещне великия празник - Богоявление . Той е възпоменание за кръщението на Христос..

публикувано на 05.01.25 в 13:30

Покайте се…!

Неделята, в която се намираме днес, е Неделя преди Богоявление , в която се подготвяме за празника Кръщение Господне, който е едно историческо евангелско събитие, когато Христос, преди да излезе на обществена проповед отива на река Йордан при Йоан Кръстител и се кръщава от него във водите на свещената река. "Покайте..

публикувано на 05.01.25 в 08:00

800 лева дари кафе-книжарницата с кауза във Враца

През месец ноември ви разказахме за идеята на сдружение "Книгини" да отворят първата по рода си в България кафе-книжарница с кауза във Враца . Към днешна дата тя вече е реалност. Там има над 20 хиляди заглавия - както нови, така и антикварни книги. От тяхната продажба и от поръчките на топли напитки се събират средства в подкрепа на деца и младежи..

публикувано на 03.01.25 в 17:00

Ще разрешим ли "загадката" на Оливър?

„Когато я ударих за първи път, очаквах някаква по-бурна реакция. Тя просто остана да лежи на пода, притиснала челюстта си с ръка. Взряна в мен. Мълчалива. Дори не ми се стори изненадана.“ Така започва романът „Загадката Оливър“ на ирландската писателка Лиз Нюджънт. Твърде възможно е той да се окаже най-оригиналното четиво, което ще..

публикувано на 03.01.25 в 16:50

За дни дарители обзаведоха социален център в Мездра

Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи в Мездра е с ново обзавеждан е, благодарение на инициативата "Коледа за всяко дете", организирана от Националното сдружение на сираците в България. Когато в навечерието на Рождество посещава центъра, за раздаде подаръци за празника, председателят на сдружението Слави Михайлов разбира,..

публикувано на 03.01.25 в 16:41

Православен център във Видин дава втори шанс на зависими хора

Православен център за лечение на зависими „Св. Успение Богородично“ във Видин дава опора на хора, които са готови да справят с проблемите.  Създаден е с благословението на българския патриарх Даниил във времето, в което като митрополит оглавява Видинската епархия. Центърът е съвместна дейност между фондация „Социално развитие и култура“ и..

публикувано на 03.01.25 в 16:05

Дебора Йорданова превръща шапките в произведения на изкуството

Днес в рубриката "Професия-хоби" ви срещаме с една изключително стилна и талантлива дама от Монтана. Дебора Йорданова е човек, който успява да съчетае любовта си към изкуството с любимия си аксесоар – шапките! Дебора рисува от малка, вдъхновена от баща си, който също обичал да твори с четка в ръка. Но преди около четири години решава да..

публикувано на 03.01.25 в 16:00