Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ден на игрите и предизвикателствата" във врачанския музей

Снимка: РИМ-Враца

Регионалният исторически музей във Враца организира "Ден на игрите и предизвикателствата" на 29 април, събота. Инициативата е по повод 70 години от създаването на музея, а в нея са включени много забавни игри за малки и големи, арт ателиета и работилници. 

Ще има и автентични игри от римско време, разказа за Радио ВИДИН завеждащият на отдел "Музейни образователни програми" Тихомир Машов:


"Ще са включени дейности, които ние сме правили и виждаме, че се приемат добре от нашата публика и то публиката е предимно дечица, тийнейджъри. Ще има игри, които са от времето на баба и дядо - това моите колеги-специалисти от Етнографския музей ще направят, ще има праисторическо жилище, както се е правило с глина, ще се правят глинени съдове, както са се правили навремето - не с грънчарско колело, ами на ръка... Искам да отбележа и държа да отбележа, че заедно с мен ще помагат и част от моите колеги, които са в музея и в Етнографския музей също, както и ученици - младежи от две училища."


Програмата ще е отворена от 10:00 до 13:00 часа, а записването за различните дейности, организирани от музея във Враца ще се случва на място и на свободен принцип, обясни още Тихомир Машов. Билетът за вход е символичен, допълни той:

"Няма да е безплатно. Входът ще бъде толкова, колкото е за момента посещението в музея за деца. Главната причина да остане входът е това, че една от целите е да се научат децата, както и техните родители, че изкуството, културата, историята - всичко това не е безплатно и за всяко нещо е положено труд, материали и нашата култура и история не е безплатна. Това е възпитателно, затова е и този символичен вход."

Повече по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Буферният паркинг край Видин е факт, неясно остава как се организира движението

Буферен паркинг за тирове е изграден преди подхода към Дунав мост 2, от 15 май вечерта вече работи. Ден по-късно на среща на транспортните фирми от Видинска област притеснени шофьори се поинтересуваха каква собственост е, каква е организацията на движение, могат ли камионите на видински фирми да не престояват на него.  "Никой не може да..

публикувано на 21.05.24 в 17:50

Ученичка от Монтана с първо място за есе

Мая Асенова, ученичка във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" Монтана спечели първо място за есе в конкурса "Да запазим внезапността".  Конкурсът се организира от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ град Русе, разказва Мая Асенова:  "Това, което ме вдъхнови да напиша поредното си есе, е мотивацията,..

публикувано на 21.05.24 в 15:15

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко"

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30

Защо не оцеляват дръвчетата във видинския парк

Повече от година и половина 32 дръвчета се опитват да оцелеят в Крайдунавския парк на Видин, в района между Речна гара и Колодрума. Поводът за тяхното насаждане е Националната конференция на българската адвокатура, която се проведе във Видин преди две години. До всяко дръвче е поставена табелка, на която пише от коя адвокатура в страната е..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Дарителски фонд подкрепя местни инициативи в Оряхово

Създаване на читалня на открито в Оряхово, възраждане на народните танци в Остров и оживяване на моменти от Средновековието ще подкрепи Общественият дарителски фонд "Участвам - дарявам - променям" - Оряхово". Трите идеи ще се финансират със средства, изцяло дарени от местни жители – граждани и фирми, обясни Наталия Фенерска, председател на..

публикувано на 21.05.24 в 11:30

Изложба показва автентични носии от цялата страна в Монтана

Народните носии не са само облекло - те са жива връзка с миналото ни, символ на българската традиция и майсторство. Всяка от тях е плод на ръчна изработка, богато украсена с бродерии, тъкани и орнаменти, които отразяват не само регионалните особености, но и жизнения цикъл, обичаите и вярванията на нашите предци. Магията на тези типично български..

публикувано на 21.05.24 в 10:05