Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 май 2023 година

Фестивалът "Видин - градът на трите крепости" стартира днес във Видин. С него Регионалният исторически музей отбелязва 18 май - Международния ден на музеите. В продължение на още три дни музейните работници са подготвили богата и разнообразна програма, включваща беседи, игри, презентации, различни ателиета за изработка на глинени фигури и съдове, занаятчийница “Видинска шевица“, ателие за изработка на икони и др. Детска работилница за икони стартира днес в художествена галерия "Никола Петров". Тя ще продължи и през следващите три дни от 10 до 12 часа. В музей "Конака" бяха представени мода и прически от времето на древен Рим. Сред останалите прояви бяха Ателие за изработване на глинени фигурки и съдове, римски игри за деца и лекция на тема "Бонония в античните извори и карти“. 


Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС и кандидата за премиер Мария Габриел. Президентът очаква до седмица Габриел да му представи структура и състав на Министерски съвет. Мария Габриел обяви, че ще направи всичко възможно по силите си, за да има България работещо правителство – експертен кабинет с ясна програма и цели. Видинчани са скептични за съставяне на правителство с първия мандат. 


На 15 май отбелязваме Световния ден на климата. Изменението му е една от най-големите заплахи за живота на нашата планета. Вече две години у нас, обаче няма действащ законодателен орган и редовно правителство, които да осъществят редица нормативни реформи, коментира за Радио Видин Балин Балинов, координатор на кампанията "Енергийни решения" в "Грийнпийс"- България.


Националният статистически институт и Българската фондова борса ще си сътрудничат в обмена и осигуряването на бърз и лесен достъп до данни и услуги за всички потребители. Това предвижда споразумение, което бе подписано днес. Един от приоритетите, залегнали в документа, е обмен на безпристрастна, обективна и навременна информация за състоянието на икономиката и околната среда, капиталовия пазар и пазара на електроенергия. 

"Оборудването ни спасява живота" е общият проект, осъществен между Монтана и румънската община Моцацей. Той се финансира с близо 774 000 евро по Програма "Трансгранично сътрудничество- ИНТЕРРЕГ Румъния – България". 


Девет училища от община Видин се включиха в "Панорамата на образованието" - инициатива, която предоставя информация за образователния процес на бъдещите осмокласници. Форумът беше открит от Галя Павлова, началник на Регионалното управление на образованието във Видин.

Подновяват маршрутната линия до пещерата Леденика. Курсовете по маршрут Враца- Леденика ще се извършват в 09:00 и в 13:20 часа. В обратна посока, превозните средства ще извозват пътници в 11:10 и в 16:15 часа. 

В РБ "Михалаки Георгиев" във Видин се проведе паметна вечер по случай 80-годишнината от рождението на поета Андрей Андреев. Той ни напусна преди две години, оставяйки след себе си множество стихове, публицистика, преводи от руски език, сборници и алманаси с поезия. Организатор и водещ на събитието бе директорът на издателство "Захарий Стоянов"- българският поет, журналистът, редактор, публицист и критик Иван Гранитски, носител на редица национални награди за принос към литературата. 

Във Враца от днес започна прием на творби за участие в Националната художествена изложба "Земята на Ботев“ 2023. Приемът ще продължи до 21 май, като изложбата е за съвременна живопис, графика, скулптура и приложни изкуства и се организира от Община Враца, Регионален исторически музей - Враца, СБХ и Представителството на СБХ във Враца.

На 20 и 21 май Видин ще се превърне в град на изкуствата за трета поредна година. Vida Art Festival ще предложи богата програма от куклен спектакъл, комедийно шоу, театрална постановка, фокуси, цирково шоу, прожекции на актуални кино филми, разнообразни арт работилници и арт базар. В съботния ден фестивалът ще бъде открит на крепостта "Баба Вида" с нашумялото шоу с фокуси на Юрий Захариев, който впечатли жури и публика с номера си с монети в предаването "България търси талант“. 

На 20 май, събота, от 20.00 часа, мездренското село Долна Кремена ще се превърне в столица на рока за Северозападна България. В импровизиран рок купон, в частен имот в къщата на организатора Валери Петров, за своите гости ще свирят Васко Кръпката с групата си Подуене Блус Бенд и кралицата на БГ рока- Милена Славова и приятели. 

33-ото издание на Националния фестивал на малките театрални форми и 11-ото на Международния фестивал на НЕТА започват на 16-и и продължават до 21 май във Враца. 12 родни и балкански постановки ще си оспорват наградите в 4 категории – за мъжка и женска роля, за режисура и за най-музикален актьор, съобщи директорът на трупата Анастас Попдимитров.

До края на месеца продължават празничните събития и инициативи, организиирани от берковското читалище "Иван Вазов 1872". На 30 май предстои и фолклорния спектакъл "Легенда за самотния бор", в който ще се включат танцов състав "Малинарка" и фолклорна група "Веселие.

По публикацията работи: Катя Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 1 октомври 2024 година

Община Белоградчик раздаде  хранителни продукти  на социални домове в региона по случай Международния ден на възрастните хора, 1 октомври.  Милиони хора по целия свят отбелязват днес  Международния ден на възрастните хора.  Денят е определен като такъв с решение на Общото събрание на ООН през 1991 година. Идеята е да се поставя акцент върху..

публикувано на 01.10.24 в 18:05

Възрастни хора в община Белоградчик получиха хранителни продукти

Община Белоградчик раздаде хранителни продукти на социални домове в региона по случай Международния ден на възрастните хора, 1 октомври.  Помощта беше раздадена в  Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в с. Дъбравка и в Дома за пълнолетни лица с деменция в с. Салаш.  Заместник-кметът Ангел Боянов и Елена..

публикувано на 01.10.24 в 16:39

Части от Видин и села в общината остават без вода заради ремонт

Водоподаването във видински села и в някои части на града ще бъде преустановено утре, 2 октомври, съобщиха от ВиК дружеството. Причината е отстраняване на авария на довеждащ водопровод от Помпена станция „Сланотрън“. Водата ще бъде спряна в  селата Кошава, Сланотрън, Гомотарци, Антимово,  Кутово, Капитановци, Иново, Слана бара, Новоселци, Рупци и..

публикувано на 01.10.24 в 13:11

Творци от Мездра ще почетат деня на поезията

Творците от Литературен клуб "Христо Ботев" при "Народно читалище Просвета 1925-Мездра" организират втората си за новия сезон сбирка -  литературно четене по повод Деня на българската поезия, 1 октомври. Организаторите канят всички творци и любители на мереното слово. Литературната вечер ще се проведе днес, 1 октомври, от 17:30 часа в читалнята на..

публикувано на 01.10.24 в 12:53

Художници откриват традиционна изложба в Монтана

Изложба на художници от Монтана – „Есен 2024“ ще бъде открита днес, 1 октомври. Произведенията са подредени в галерия „Кутловица“.  Живопис, скулптура и приложно изкуство са подредили в изложбата художниците от Монтана. „Есен 2024“ е озаглавена изложбата, която се открива в първия ден на октомври, съобщиха от дружеството на художниците..

публикувано на 01.10.24 в 12:41

Съдът осъди врачанин за грабеж на 45 лева от възрастна жена

Осъдиха на три години лишаване от свобода врачанин, който е нападнал и ограбил 82-годишна жена във Враца в средата на август. Нападателят е причакал потърпевшата във входа на блока, в който живее, и е дръпнал чантата ѝ. В нея е имало 45 лева, лекарства и хранителни продукти.  В хода на разследването мъжът се е признал за виновен и е постигнато..

публикувано на 01.10.24 в 12:37

Питейната вода в мездренски села отново е в нормата

Отстранени са проблемите с качествата на питейната вода в села в община Мездра , след като в средата на септември  беше регистрирано завишение по някои от показателите.  От Регионалната здравна инспекция във Враца съобщиха още, че миналата седмица след авария по водопреносната мрежа се е наложило изследване на питейната вода в Мизия, но не е..

публикувано на 01.10.24 в 12:25