Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотоизложба представя забележителности в Северозапада отвисоко

Валентин Борисов от Видин снима с дрон забележителности в региона.
Снимка: Личен Архив



Фотоизложба „Легендите оживяват от небето: Разкази с дрон за чудесата на Видин“ на Валентин Борисов ще бъде открита във Видин утре, 7 юни. Той е любител фотограф, все повече доближаващ се до професионалист при снимането с дрон. Фотографията е негово занимание от години, но както всеки, който е добър в това, което прави, трудно се осмелява да показва творбите си. Наскоро обаче получава вдъхновение от свой колега, което го провокира да подреди така мечтаната самостоятелна експозиция. 

"Едно момиче от Монтана направи изложба и ме провокира. Така реших и аз да направя такава изложба... Много хора ме питаха как би изглеждала "Баба Вида" отвисоко, как може да се види "Конака", "Кръстатата казарма" и един ден реших просто да покажа на хората всичко това, как би изглеждало през моите очи. Исках да включа и Белоградчик, да включа и Кула... Подготвям 20 изображения, някои се повтарят, защото просто не мога в една снимка да покажа всичко, което искам да се види" - каза за Радио ВИДИН авторът на изложбата.

За Валентин Борисов фразата: "Една птичка пролет не прави" не е житейско правило. Напротив. В неговия случай една-единствена снимка подклажда идеята за цялата изложба. И я поддържа жива до реализирането ѝ.

"Изложбата се роди покрай една снимка на Дунав мост 2... Реално три дена правих тази снимка и когато излезнах да снимам с дрона, сега настръхвам докато разказвам, снимах едната колона на моста в "златния час". Точно падаше слънцето, виждаха се наносите, колоната и всичко стана един път. Направих и втора снимка на острова на Дунав и реших, че трябва да снимам и панорама. Издърпах дрона и направих 21 снимки, събрах ги на компютъра и просто като ги видях, десет секунди седях и гледах тази снимка, чудейки се това аз ли съм го направил или някой друг. Това ми е втори опит за тази снимка, първият беше още преди пет години. Имам снимка и оттогава, тогава съм "прохождал", не съм виждал много работи, които сега виждам. Ставам по-критичен, по-взискателен към себе си. Много снимки правя, но малко виждат бял свят. Просто стоят и чакат да им дойде времето" - разказа още фотографът. 

Валентин определя себе си като "винаги летящ в облаците", но в най-хубавия смисъл на думата. Затова и избира дрона за свой приятел, а не професионалния фотоапарат. По думите му, най-трудно се улавят изгревите и залезите, а перспективата, която показва в снимките си е различна от тази, която едно човешко око може да има от земята. Затова и неуморно гони перфектните моменти, за да ги събере в изложбата си. В нея ще могат да се видят "Баба Вида", музей "Конака", катедралният храм "Свети Димитър", римската крепост "Кастра Мартис" в Кула, Белоградчишките скали и не на последно място величественият Дунав, разбира се всичко това отвисоко.

"Трябва някои да са на земята, някои да са горе в небето. Перспективата-това е много по-различно. Имам и една изненада, това е храмът "Свети Димитър", мисля че всички ще видят и ще разберат за какво говоря. Заповядайте на тази изложба."

Експозицията ще бъдат открита утре в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин, в "Зала за изяви" към отдел "Заемна за възрастни". Събитието започва в 17:30 часа и всеки, който иска да види всичко това, което вероятно вече е виждал, само че този път от небето, може да го направи на тази изложба.

Повече може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15