Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Гешев е "жертвеният агнец", символното очистване на сегашната политическа класа

Теодор Димокенчев: В политиката какво трябва и какво се случва са две различни неща

Медийните послания са фасадата, зад която се случват истинските процеси

Снимка: Личен архив

102-рото правителство в историята на България вече е факт. 

Представен като програмно управление, чиято цел е да рестартира парламентарната република, кабинетът "Денков-Габриел" е изправен пред редица съдбоносни задачи, сред които новият бюджет, законите по Плана за възстановяване, съдебната реформа и потвърждение на прозападната ориентация на страната. 

С Теодор Димокенчев, юрист и автор в дясната платформа "Консерваторь", проследяваме събитията, които доведоха до формирането на първия в историята ни ротационен редовен кабинет, търсим и отговор на въпроса, възможно ли е сложната формула да постигне чаканите от обществото резултати. 

Радио ВИДИН: В наш предишен разговор Вие казахте, че очаквате прегръдка между ГЕРБ и ПП-ДБ, замаскирана под формата на коалиция за спасението на България, представена като програмен кабинет. Това очевидно се случи. Жаждата за власт ли обедини тези иначе приличащи си формации?

"По-скоро отчаянието. Жаждата за власт, разбира се, я има. Това в крайна сметка е целта на политическите партии - да взимат властта. Според мен, както си говорихме и предния път, тези безкрайни избори докараха партиите до една патова ситуация. Конкретно коалицията ПП-ДБ в леко отчаяна ситуация, тъй като, както се видя и от изтеклите записи, те знаят много добре, че времето им изтича. Единственият начин да се задържат като политически проект или чисто персонално да задържат някакви властови позиции е да влязат във властта. Формулата беше намерена, тя беше очевидна: евроатлантическо мнозинство, което е под формата не на коалиция, не на фронт за спасение на България и т.н, а оригиналното "ротационно премиерстване".

Радио ВИДИН: Какъв е потенциалът на такъв кабинет, който поначало има кратък хоризонт от малко над година и половина? Кризата е почти историческа, а ние сме колкото близо, толкова и далеч до Шенген, до Еврозоната. Какво може да се случи за този период?

"Могат да се случат много лоши неща, тъй като коалиция с такава широка подкрепа, ако броим и ДПС към официално управляващото мнозинство, това значи, че има много широко съгласие между олигархичните кръгове зад съответните политически формации да се разпределят порции. Тази заявка, че ще бъде 18 месеца правителството показва, че това е едно примирие, достигнали са до точка, в която чувстват, че не може да продължава това въртене на избори, че Радев е заплаха, че главният прокурор Гешев е заплаха, съответно олигархичните кръгове, които се чувстват заплашени предпочитат първо да се справят с тези противници и едва след това да си разчистват сметките. 18 месеца са напълно достатъчни, дори 9 месеца бих казал, че са напълно достатъчни да се премахне Гешев, евентуално да се направи импийчмънт на Радев, което е доста трудно постижимо, но най-малкото да се обърне цялата политическа машина срещу него, цялата пропагандна медийна машина срещу него, за да бъде той до голяма степен неутрализиран. Едва след това вече да се седне пак на масата и да се говори как ще се разпределят порциите занапред и дали ще продължи под този формат управлението, или ще се ходи пак на избори. Борисов се чувства притиснат, че поради каквато и да е причина, Прокуратурата сега се активира срещу него, ПП се чувстват притиснати заради това, че електоралната им подкрепа със сигурност ще падне, просто ситуацията е такава, че видяхме много катарзиси. Катарзисите Христо Иванов да се прегърне с Пеевски, катарзисът Борисов, който беше арестуван от Кирил Петков по негови думи, да се прегърне със същия и да си кажат, че са си простили. Това е - отчаянието ги докара до прегръдката, въпросът е колко дълго ще продължи това нещо."

Радио ВИДИН: Тази прегръдка не отправя ли лошо послание към избирателите, които уж от години гласуват срещу статуквото, но в крайна сметка винаги стигаме до исторически компромиси?

"Дава, разбира се, но тук имаме няколко фактора. Електоратът на ГЕРБ и ДПС в общи линии е твърд. За избирателите на ГЕРБ по-скоро е важно те да вземат властта, говорили сме и преди, че ГЕРБ го играят като възрастния в стаята, говорят за държавническо мислене и поведение, електоратът им в голяма степен възприема това послание, няма много значение с кой ще се коалира ГЕРБ. Не мисля, че дори коалиция с ДПС или такава с "Възраждане" ще се отрази на резултата на ГЕРБ, докато Борисов е жив или докато е начело на партията. При ПП е по-различно. Те се издигнаха на бял кон, че уж ще спасяват България от мафията, от Борисов, от Пеевски, от всички други, които наричат олигарси, а сега въпросът е техният електорат, който преди това беше електорат на Слави Трифонов, къде ще отиде. Единият вариант е да се пръснат по други партии - към "Възраждане", старите партии или към нов политически проект, да кажем на Иван Гешев или някое ново превъплъщение на Янев, или многото други политически проекти преди това, които са били еднодневки. Вторият вариант е добре да оползотворят властта си и да направят нещо като втора ГЕРБ партия, да преформулират така съобщенията, които пращат на избирателите и медийната си пропаганда, че да започнат и те да изграждат твърдо ядро, което в коалицията с Демократична България може да им донесе по-дългосрочно присъствие в политическото битие. Така или иначе, когато имаш властта, имаш много повече възможности да въздействаш на тези неща. Правилната постъпка за ПП беше да влязат във властта по някакъв начин. Мисля, че те влязоха в нея във възможно най-изгодния за тях начин."

Радио ВИДИН: Да се върнем към генезиса на водещите партии. Ако можем обаче да съдим от чутото в записа на ПП, изглежда сред политическите формации няма истинско съперничество обаче. Всичко е прах в очите, така ли?

"Да, разбира се. Тези послания по телевизиите винаги в политиката са за масова консумация. Това не са реалните процеси, които движат политиката. Реалните процеси са най-вече икономическите интереси, които подкрепят съответните политически формации. И в политическата теория е установено, не само в нашата епоха, но дори древните гърци пишат за тези, това е как работи машината. Медийните послания са фасадата, зад която се случват истинските процеси."

Радио ВИДИН: В момента сме свидетели на война в съдебната система, на война между Гешев и Борисов. От една страна, Гешев дълги години беше удобен, по-големите казуси като че ли бяха потулени. Сега защо се оказва такъв проблем за хората, с които до съвсем скоро може би беше в приятелски отношения?

"Не ми е дадено да знам такива неща, не мога да коментирам как Прокуратурата си върши работата. Това са спекулации в крайна сметка. Това, което е видно, че известно време Иван Гешев имаше комфорт, в който ГЕРБ не говореха срещу него. В един момент ГЕРБ в изблик на иновативност да излязат от политическата изолация решиха, че могат да жертват Гешев, така промениха и риториката си. Това произведе Гешев да заеме дефанзивна позиция. Особено след ескалацията с атентата срещу главния прокурор, нямаше как да се развие по друг начин, освен да си дадат битка тези две групировки - про-Гешев и анти-Гешев. Главният прокурор едно, че е "дъвка", с право или не, на една част от политическата класа от години, а второ - той е "жертвеният агнец", който трябва да се даде, за да се очисти политическата класа и да кажат: "Ето, старите караници са зад нас, политическата криза е зад нас, прегърнахме се, няма го Гешев, сега идва светлото бъдеще". Това е такъв феномен в масовата психология, който винаги, когато имаме критични събития, кризи, винаги обществото има нужда от такова символно очистване - нещо, с което да се каже: "Ето, остана кризата зад нас". Иван Гешев ще бъде жертвата, която политическата класа ще даде, за да покаже, че това очистване се е случило. Разбира се, той е само малка бръмка в цялата игра на олигархичните кръгове, но понякога човек е жертва и няма какво да направи по въпроса."

Радио ВИДИН: Съдебната реформа се проточи над 10 години, но пък сега за един месец се предприеха огромни стъпки. Само Иван Гешев ли е проблемът на цялата система?

"Разбира се, че не. Винаги, от самото начало даже, съдебната реформа е била само и единствено заявка за овладяване на съдебната власт и на останалите власти. Винаги е било въпрос на това да сложим наши хора, а не да има други хора. Това е причината съдебната реформа винаги да е била нещо неясно дефинирано, говорят се буквално само общи приказки в тази насока. Да не забравяме, че голяма част от това как изглежда в момента ВСС (Висшият съдебен съвет - бел. ред.) - Христо Иванов също има пръст в тази работа. Той говори срещу съдебната система, която той сам е афектирал по някакъв начин. Това пак са само дъвки за масова консумация. Реалната цел винаги е била да сложим наши хора. Така работят нещата в политиката: да сложиш свои хора, за да стават нещата и да се усвояват съответните икономически средства, да се прилага натиск там, където може. Това е формулата на тази градска лява част от политическия елит, това е тяхната заявка за вземане на власт. Сега виждаме, че и ГЕРБ, в желанието да се очистят и да излязат от изолацията, решиха че са за съдебна реформа."

Радио ВИДИН: Продемократичните кръгове се обединиха още повече, когато Румен Радев, връчвайки втория мандат, си позволи да направи коментар, който по-скоро не би трябвало да прави. Президентът русофилски проводник ли е?

"Това също е за медийна консумация. Да не забравяме, че същите хора викаха, че това е техният президент, той тогава явно не е бил русофил, а е станал след като вече не им беше удобен. Повтарят как президентът управлява авторитарно, въпреки че той просто изпълнява заложеното в Конституцията. Служебният кабинет управлява. Румен Радев е врагът, който трябва да се представи медийно, за да се консолидират редиците на съответните партии. Това е цялото нещо. Президентът има пълно право да прави каквито иска коментари в тази насока. Не е нарушил по никакъв начин правомощията си, не е нарушил Конституцията. Спомнете си, че точно когато той направи този коментар, това беше точно след изтичането на записите. В този момент не само неговото изказване беше така сериозно отразено, имаше и други опити да се излъчат медийни послания, така че да се замаже положението, така че да се отвлече вниманието от записите. Това проработи. Покършиха няколко дни ръце и в крайна сметка пак излъчиха кабинет ПП и ГЕРБ. Това е поредното доказателство, че тези послания са само за медийна консумация. Винаги трябва да имате враг, ако искате да консолидирате политическа сила. Враговете в момента на новото мнозинство са Румен Радев и Иван Гешев."

Радио ВИДИН: Обвинител №1 поиска имунитетите на бившите премиери Борисов и Петков. Това не създава ли противоречива ситуация в Народното събрание? 

"Не ми е дадено да знам какви са реалните процеси, но което аз виждам - Гешев играе дефанзивно, опитва се да спаси кожата, да играе по начин, по който да притисне политиците, така че да остане на поста. От друга страна, искането на тези имунитети - може би неговата цел е да разклати мнозинството, да им даде изкушението да се нападнат едни други. Когато не дадеш имунитета, парламентът трябва с определено мнозинство да гласува този имунитет да отпадне. Ако това мнозинство, което е сега - ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС с половин уста, то няма никакъв проблем от гледна точка на имунитетите, то ще гласува и за имунитета на Борисов, и на Петков, да не падат. Това е по-скоро опит на Гешев да сложи прът в отношенията на двете формации. Не мисля, че ще е успешен. Те виждат, че държането на властта е единственият начин да продължат напред и да има позитиви за тях. Влезем ли в нови избори, това значи "Възраждане" да продължи да се покачва, това значи ПП да имат катастрофален резултат. Формациите, които сега договориха коалиция, нямат изгода от нови избори".

Радио ВИДИН: Доста дискусии предизвика Тодор Тагарев, новият министър на отбраната. Дадени хора претендират, че той ще изпрати едва ли не цялото оръжие на България на фронта, а заедно с това - ще бъде изпратена и жива сила. Да уточним, че подобни решения трябва да минат през санкцията на Народното събрание.

"В политиката какво трябва и какво се случва са две различни неща. Както разбрахме, когато ПП бяха в коалиция с БСП, въпреки това, тайно, без да е гласувано в Парламента, ние сме изпращали оръжия и разни други неща към Украйна, за да подпомагаме украинската страна в конфликта. Какво реално гласува Парламентът и какво прави правителството явно или тайно, предстои да видим. Няма никаква гаранция, че каквито и да е конституционни и законови изисквания за тези неща ще бъдат спазени. Не забравяйте, че на Кирил Петков не му мигна окото, че противоконституционно е министър, излъга, че няма двойно гражданство. Редица и от по-новите, и от по-старите, политически фигури, са доказани лъжци. Това, че има някакъв закон или Конституция, които задължават да се следва някаква процедура, за съжаление, не означава, че тя ще бъде следвана. По различни неформални начини, по различни скрити начини, отново може да се праща дори жива сила. Може да е доброволчески легион или каквото и да е, могат тези неща да се пакетират по много начини, така че формално да не е нарушен закон. Може и да е нарушен закон, но нашите политици не се интересуват от това нещо."

Радио ВИДИН: Вчера попаднах на едно от много изказвания на Христо Иванов, в което казва, че руските агенти, които угаждат на Путин в България, са Доган и Борисов. Борбата на българските политици срещу прословутото руско влияние съществува ли или е една от тези теми, които се ползват просто за печелене на гласове?

"Не знам каква е ситуацията в службите, не знам какви са чуждестранните агенти тук, но е факт, че това нещо се използва за щяло и нещяло, като плашило. Пак се връщаме към необходимостта от враг. Винаги в политическите послания за мобилизиране на хора имате нужда от враг - човек, държава, идея, за да мобилизирате масите. Най така пригоден враг за тази общност е Русия, тъй като те вътрешно имат истерична реакция към всичко руско. Казвам го като човек, който също няма никакви симпатии към Русия или към колониалния период, в който Съветският съюз ни е бил господар. Тези хора нямат никакви скрупули в същото време да са пълни слуги на Брюксел и Вашингтон. Затова всъщност има една не малка част от българите, които са отвратени от политическата класа и дори без да са русофили или да симпатизират на Русия, се чувстват привлечени от посланията на "Възраждане" срещу същото подлизурско поведение, насочено към Брюксел и Вашингтон.

Радио ВИДИН: Какво искате да видите от управляващите през следващите месеци? Какви стъпки трябва да предприемат?

"Трябва със сигурност да не се взимат повече заеми, да се овладее дефицитът в държавния бюджет, да се провеждат редица структурни реформи, които отдавна не са придвижвани напред поради политическата криза или поради неможенето на предни правителства - законодателни промени, така че индустрията по-лесно да приема инвестиции, като цяло създаването на сигурна среда, така че чуждестранните инвестиции по-лесно да идват в България. Бих искал да видя по-сериозни мерки по отношение на демографската криза, макар че това не мисля, че е нещо, което ще занимава някой особено сериозно. Поне, ако оправим икономическата ситуация, тогава демографията по-лесно би могла да бъде адресирана от самите хора."

Радио ВИДИН: Наскоро станахме свидетели на изтеклия запис от партийната среща на Продължаваме промяната. До масовия човек сравнително рядко достигат такива разговори. Как можем да гледаме на този разговор?

"Истината е, че така работи политиката, винаги така е работила - по всяко време, във всеки век, във всяка епоха на историята. Това беше един рядък прозорец в реалното задкулисие, без да влагам задължително негативното значение на думата. Така се обсъждат нещата зад кулисите. Така се обсъждат нещата вътрешнопартийно. Нещата, които се излъчват като послание, са за масова консумация, но разговорите, реалните решения, които се взимат от хората, често изглеждат по този начин. Да, звучеше в доста моменти арогантно, просташко, с доста елементарен език и сметки, правени на място, но имайте предвид, че просто така работи системата. Това нещо никога няма да се промени. Работи навсякъде така, от САЩ до Китай. Ако хората искат да направят някаква промяна, първо научете правилата на играта и тогава я играйте. Да влизаме с розови очила в политиката и да си мислим, че такива разговори не се провеждат, че са някакво изключение и само лошите ги водят - това е просто наивно."

Радио ВИДИН: Една от темите, които доста се дъвчат сред обществото, е нашата Конституция. По-скоро смятам, че тя е почти идеална. Проблемът е в изпълнителите, в политическата класа. Дори да я променим, играчите си остават същите.

"Да, това е въпрос на семантика - такава ли ще е Конституцията или ще изглежда иначе. Ние преди с Вас сме говорили по въпроса за нуждата от рестарт. Аз и сега казах, но Иван Гешев е жертвен агнец, за да се покаже, че този рестарт е постигнат. Същото нещо може да се отнася и за Конституцията. Ако се направят конституционни промени във връзка със съдебната власт или дори други аспекти от конституцията, това пак е една пропагандна заявка: "Ето, вижте, направихме тези промени, а сега следва светлото бъдеще". Когато работим със същите хора, дори да нямаме конституция, дори да имаме най-добрата конституция, резултатите в крайна сметка ще бъдат същите като досега."

Радио ВИДИН: Каква оценка можем да дадем на служебния кабинет?

"Не мисля, че той е направил нещо кой знае колко нередно. Вършеше си добре работата. Изпълняваше това, което е заложено в Конституцията да прави един служебен кабинет, когато няма редовно правителство. Цялото истеризиране около служебния кабинет е продукт от обличането на Радев във вражески дрехи от гледна точка на сегашната коалиция и борбите на олигархичните кръгове и засегнатите интереси от този кабинет. Не че всичко е било идеално, но не мога да кажа, че кой знае колко драматични неща е сбъркал този кабинет. Не е направил и нещо велико нещо в положителна посока. С една дума - този кабинет си беше служебен."





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00