Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 7 юни 2023 година

Снимка: Красимир Каменов

Видин бе домакин на Десетата регионална среща на клубовете "Млади възрожденци"Десетки деца от клубовете към училища и детски градини се събраха на събитието в Конферентния център на Областна администрация, което тази година е посветено на 150-годишнината от гибелта на Апостола.


Слушатели на Радио ВИДИН сигнализираха за образуване на тапа от тежкотоварни автомобили на Дунав мост при Видин, което възпрепятства движението на леките автомобили. Около 1100 товарни и 600 леки автомобили преминават дневно през граничния пункт при Видин в посока към Румъния, съобщи Людмил Любенов, изпълнителен директор на дружеството, което стопанисва мостовото съоръжение.


След поредните дъждове тази нощ се стигна до откъсване на подпорната стена на водосток на пътя между видинското село Черно поле и монтанското село Буковец. В резултат под асфалтова настилка се е образувала кухина, която е опасна и може да откъсне пътя към Черно поле.


Земетресение с магнитуд 4,7 по Рихтер е регистрирано в България, съобщиха Европейският сеизмологичен център и БАН. Епицентърът е в района на Пловдив, на 17 км източно от Пловдив. Дълбочината на труса е 2 км и е регистриран в 15.26 ч.


Изплащането на пенсиите през този месец чрез пощенските станции ще бъде по стандартния график - от днес 7-и до 20-ти юни, съобщиха от Националния осигурителен институт (НОИ). Преводите на юнските пенсии по сметките на хората, които получават парите си по банков път, бяха извършени днес. От НОИ също така информират, че на сайта на института има нова електронна услуга, свързана с правото на хората да бъде продължено изплащането на инвалидната им пенсия или на добавката за чужда помощ и след изтичането на срока на експертното решение на ТЕЛК или НЕЛК. Става въпрос за времето до издаването на ново такова решение от съответните комисии, в случай че е налице забавяне в медицинската експертиза при преосвидетелстването.


Архитекти проучват и заснемат емблематични сгради и културно-исторически паметници във Видин. От 5-и до 9-и юни градът е домакин на ателие, което се провежда в рамките на курс за архитекти по опазване на културното наследство, организиран от Националния институт за недвижимо културно наследство и Центъра за висши науки "Шайо" във Франция. В него участват работещи вече архитекти от България, които желаят да се специализират в сферата на опазването на недвижимото културно наследство, преподавателите са от Франция и от България.

Близо 40 години се бави ремонтът на улица "Константин и Фружин" в квартал "Акджамия" във Видин. За това сигнализираха живущи на малката уличка, край която се издигат красиви многофамилни къщи. За последно асфалт пред тях бил положен преди 38 години. Скоро след това обаче той бил разкопан, за да бъде изградена канализацията на жк "Бонония". С времето асфалтът е изчезнал почти напълно. Образували се се огромни дупки, които хората сами запълват, за да не стават инциденти. 

Обществено обсъждане на Проект за изменение и допълнение на Правилник за устройството и дейността на Общински културен институт (ОКИ) "Дунав" се състоя във Видин. Изменението и допълнението на Правилника се налагат, тъй като Културен център „Жул Паскин“ се приобщава към ОКИ „Дунав“. Това предполага промяна в числеността на броя на персонала, съответно в Института, съобщават от Общината. „Институтът разполага с квалифициран административен персонал, който ще обхване нуждите на Културния център „Жул Паскин“, като това ще доведе до спестяване на средства по отношение на разкриване на определен брой нови длъжности“, каза Юлияна Димитрова, директор на Общински културен институт. Налага се разкриването на 4 нови длъжности и наемане на 5 нови служители: уредник, двама екскурзоводи, специалист по маркетинг и реклама, както и хигиенист. Ансамбълът за народни песни и танци „Дунав“, който е звено към ОКИ „Дунав“, има нужда от една щатна бройка – танцьор. Така броят на служителите в Института ще нарасне на 66, разпределени в 4 звена (АНТП „Дунав“, Градски духов оркестър, РЕКИЦ „Читалища“ и Културен център „Жул Паскин“), включително и административен и обслужващ персонал, допълват от Общината. Предстои измененията и допълненията на настоящия Правилник за устройството и дейността на Общински културен институт „Дунав“-гр. Видин да бъдат разгледани на заседание на Общински съвет – Видин.


На 51-годишна възраст, след дълго боледуване, почина актьорът и директор на Видинския театър Дейвид СлавчевДейвид е роден на 14 юли 1971 година. Първите си крачки в актьорската кариера прави на сцената на Младежкия театър, когато е едва на осем години в пиесата „Не събуждайте госпожата“. Следват участия в детски програми по Българската национална телевизия. През 1991 г. е приет в НАТФИЗ в класа на проф. Стефан Данаилов. След завършването му продължава кариерата си в "Софийския пътуващ театър" и "Младежкия театър". Зрителите го познават добре и в превъплъщението му на репортер, част от екипа на предаването "Господари на ефира". От 2018 година е директор на Видинския драматичен театър.

Актьорът Николай Станоев от Видин спечели голямата награда за "най-добър актьор" на филмовия фестивал "Дистопия" в Истанбул. Това е първата му статуетка за роля в игралното кино във филма "Фи 618".

От 16-и до 21-ви юни във Враца ще се проведе 20-ото издание на Международния младежки театрален фестивал (ММТФ) „Време“, с участието на 18 трупи от 4 континента. Културното събитие, което ще събере 350 млади актьори от цял свят,  ще предложи на публиката истински маратон от представления, които започват в 11:00 часа сутринта и ще продължават до 11:00 часа вечерта.

Продължават проявите по повод празника на Монтана "Свети Дух". За 19:30 ч. е предвиден концерт на Фолклорен танцов състав "Ситница" и Фолкорна група "Чиксай" от град Божнурд - Иран. От 20:30 часа следват изяви на танцов ансамбъл "Младост" към Общински младежки дом и танцова група "Спорид" от град Боргарфьордур - Исландия. Проявите ще са на площад "Жеравица". При дъждовно време концертите ще се състоят в Драматичен театър - Монтана.

В Кула се готвят за традиционния панаир, който ще  се проведе от 14 до 20 август. Тази година е неговото 106-о издание. Множество изненади за Кулския панаир предлагат от Сдружение "Северозапазване". В програмата, която подготвят, са включени концерти, огнен спектакъл на историческа тематика и лятно кино. Предложението е внесено в общинската администрация и предстои да бъде разгледано от общинските съветници. 


Трети Събор на животновъда на Северозапада ще се проведе в мездренското село Кален в неделя - 11 юни. Организатори са собствениците на модерен животновъден комплекс в селото, които обещават вкусна курбан чорба, скара, богата увеселителна програма и добро настроение. Съборът започва в 9:00 часа. 


По публикацията работи: Теодора Макавеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 25 април 2024

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй . Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координторът на организацията за Северозападна Бълария.  Отворено е за движение ремонтираното платно на..

публикувано на 25.04.24 в 18:00

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Над 100 предмета, носещи белези на културно-исторически ценности, са иззети при спецакция в Монтанско.  Специализираната полицейска операция е проведена на 24 април от служителите на сектор „Културно-исторически ценности" в ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. В рамките на полицейските действия е предприето претърсване на частен имот. Открити и..

публикувано на 25.04.24 в 12:29