Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Брейк културата завладява ВидинЛюбителите на брейк денс културата във Видин ще имат възможността да участват в WEST CONTEST BBOY BATTLES или на български - "Западни брейк битки". Инициативата е тази събота, 10 юни

Видин се слави с много развита брейк култура през 90-те години. Брейкърите от града правят тогава първите си участия, видеоклип на рап песен, благодарение на Ицака (IMP), и състезание в София, където стават част от хип-хоп културата на България. 2006-а и 2008-а са емблематични години за развитието на брейка във Видин. Тази култура се поддържа и до днес, благодарение на момчетата от брейк формацията Shadows Crew/Soul Dealerz. 

Иван Йосифов, с когото вече съм ви срещала, е брейкър от 18 години. Започва на 16-годишна възраст и продължава да танцува активно и до днес. Той е един от организаторите на утрешното събитие във Видин.Другият е Георги Георгиев, с когото също вече съм ви срещала. Той танцува повече от 15 години, като за това време е посетил десетки състезания в страната."Тази година ще бъде четвъртото издание на нашия ивент WEST CONTEST, честно казано нямаше да се навия сам, но Иван Йосифов ме мотивира. Веднъж ми каза: "Хайде заедно да организираме състезание". Толкова ми трябваше и веднага се навих. Решихме вместо уъркшоп, което е работилница за движения, този път да бъде разговор-дискусия със задаване на въпроси към специалните гости -  Bboy Hulk от Израел и DJ AmazeMe от Гърция. Те са хора с много опит, посетили са много държави и е хубаво да обменят опит с нас. Аз наскоро бях на състезание в Гърция, "Батъл оф ди еър - Балканс", където диджей беше AmazeMe, аз тогава му дадох флаер за нашия ивент във Видин и той се изкефи. Bboy Hulk е и част от тричленното жури на събитието. Дискусията ще започне в 15:00 часа и продължителността зависи от това, какъв е интересът и колко въпроси ще се задават. Тя е отворена, така че най-вероятно ще се обсъдят много теми, най вече за хип-хоп културата, за пътя на индивидуален танцьор, защото всеки минава през различни трудности и тези неща е хубаво да се обсъждат, а не само да се танцува на фазера. На квалификациите, в зависимост от това колко хора ще бъдат записани, журито ще прецени, най-добрите топ 8 или топ 16."

На случаен принцип ще бъдат избрани по двама души в отбор. Интересното е, че на място ще разберат, кой с кого е, няма да е предварително, обяснява Георги. 

"На главните битки ще се състезават двама срещу двама по едно влизане, след това в следващия кръг се взима по един от отпадналите. Всеки от победителите взима по един от отпадналите и стават трима на трима. За да се стигне до финал, се минава през топ 16, топ 8, полуфинал, финал. Като финалната битка ще се проведе четири срещу четири или петима срещу петима в зависимост от бройката на участниците в самото начало. Държа да отбележа, че сме подготвили много изненади и награди за участниците и победителите, така че искам да ви призова да дойдете. За първо и второ място ще има парични награди, като за първо място е 500 евро. Когато има повече от 32-ма участници, няма как да се състои самият кръг и работата на журито е, когато танцьорите правят примерно по едно влизане, те с помощта на листове и химикалки ще изберат най-добрите според тях шестнайсет човека или 32-ма в зависимост от броя на участниците и след това ще ги разпределят на случаен принцип, може би ще се теглят листчета. В последната битка - финалът, тя е с малко по-сложни правила. Всеки участник ще има така да се каже, по "два живота" и журито директно ще казва след всяко влизане на двата отбора - ляво или дясно, кой избират за победител в самия рунд и загубилият ще губи по един живот. След като един човек загуби и двата си живота, той отпада. Победители са този отбор, който остане с повече животи."

Организаторът Иван Йосифов стои зад правилата на това събитие. Той иска да е по-забавно и разчупено, затова момчетата решават да направят събитието по-различно.

И какво е едно събитие без водещ?! В тази роля влиза Анатоли Джоков- Jokata , техен много близък приятел и танцьор от дълги години. Танцува повече от 20 години. Често той е и водещ, и диджей, затова момчетата се спират точно на него, защото му имат пълно доверие.Журито, което ще оценява брейк битките е тричленно - под псевдонима Зак Трилър се крие Захари Младенов, който се занимава с bboying от 23 години. Последните няколко години е имал шанса да пътува много и да представлява неговия отбор, Monstribe, в Европа и Северна Америка. В журито има и чуждестранно участие - Роман, известен още като Bboy Hulk. Той представлява Freestyle Nation от град Ашдод в Израел. Оттогава той представлява и други екипажи, като BHCBVD’S и Cypher Cats. Първите брейк битки и събития на Роман, извън Израел, са през 2007 г. Едно от първите му пътувания е до Швейцария, след като печели квалификацията за световните финали в Израел. Той също е бил в Словения, Гърция, Кипър, Корея, Китай, Маями, Ню Йорк, Лос Анджелис и с нетърпение чака да танцува и да прекара добре на предстоящото събитие утре във Видин.Третият член от журито е Емил Илиев - Еmo, който е b-boy и хип-хоп активист. Любовта му това световно арт движение се запалва в тийнейджърските му години, през далечната 1994 г. Като човек, който танцува активно от дете, брейкденсът е бил най-естественият начин да се присъедини към него, да го изучава и да черпи вдъхновение от него. Вече 29 години се "рови" в стила, музиката и културата, първоначално като част от Electric Force Crew, а от 2012 г.  представлява FOOTPRINTz. Това не е първото участие на Емо като жури:"В последно време явно съм се доказал, защото съм бил в жури панела и в други състезания... Какво се изисква? Изисква се познаване на стила, на танца, познания за културата, от която този танц произлиза, защото това е един от елементите на хип-хоп културата и е хубаво, всъщност, човек да го е практикувал, да се е доказал като име на сцената, да бъде познат, за да може танцьорите да му имат доверие, съответно организаторите... и публиката да му има доверие. Относно критериите, те са много комплексни, свързани с усещането, интерпретацията на музиката, по време на битката. Оригиналността на танцьора, чистотата на изпълнението, сложността на елементите, поведението, реакцията по време на битката - много неща са. Има системи за оценяване, които са имплементирани в, така да ги кажем, по-спортно насочените състезания, които съответно точкуват всеки един от тези критерии, които споменах. В нашия случай няма да е така. Ние залагаме на по-суровата част на брейка като стил и батъла като батъл, не толкова спортната, а по-скоро натуралната, парти частта и затова и няма да се разделят критериите толкова очевидно и да се дават точки по тях, ами ще е индивидуална преценка на всеки един от тримата, които сме поканени за жури." 

"Битките" започват утре в 17:30 часа. Няма възрастови ограничения за участниците. Всеки, който иска да се запише, може да го направи на shccold@gmail.com или на място преди събитието. Инициативата ще се проведе във фоайето на Симфониета-Видин. 


БНР подкасти:

Вижте още

За 20-та година фондация "Благотворител" осигурява стипендии на младежи, лишени от родителска грижа

Фондация "Благотворител" вече 20 години подкрепя младежи, лишени от родителската грижа, за да могат да се развиват. Осигурява месечни стипендии за ученици в гимназията, както и за студенти първокурсници. Помощта е за младежи от социални заведения, или такива, които  са загубили родителите си и са настанени при роднини. Важно условие за учениците е..

публикувано на 22.09.23 в 15:10

Враца става отново книжен град

Враца става място на незабравими литературни срещи и емоции благодарение на петото издание на литературния фестивал "Враца - книжен град" . Организираното от Регионална библиотека "Христо Ботев" събитие ще се проведе от 28 до 30 септември . Директорът на врачанската библиотека Силвия Павлова разказа, че преди пет години започнали малко плахо..

публикувано на 22.09.23 в 14:25

"Игрите на 90-те" ще забавлява деца и родители в Монтана

Монтана днес ще се върне назад в 90-те години и ще стане едно истинско игрище за деца и техните родители. Знаем, че децата днес не познават света без технологиите. Те растат около супер ангажираните си родители и за тях електронните устройства са най-често използваното средство за забавление. Точно поради тази причина сайтът "Призни" започва..

публикувано на 22.09.23 в 14:00

Фестивал на занаятите предстои в Козлодуй

Фестивал на занаятите и изкуствата ще се проведе от 22-ри до 24-ти септември в Козлодуй. Тази година ще е петото издание на събитието, а стремежът на Общината е да предлага все по-богата и разнообразна програма, каза Величка Нейчева , директор на дирекция "Хуманитарни дейности" в общинската администрация.  "Надявам се и тази година това, което..

публикувано на 21.09.23 в 15:45

Видинчанинът Мартин Петров и дъщеря му Кристина покориха планинския масив Кения

Изкачването е с благотворителна цел - събиране на средства за обновяване и разширяване на капацитета на приют за бедни деца и деца без родители в Моши (Танзания). Инициативата е продължение на проекта на Лайънс Интернешънъл Kili4Kids, в рамките на който през миналата година експедиция отново с участието на Мартин Петров изкачи най-високия връх в..

публикувано на 21.09.23 в 15:23

Богомил Петров, еколог: Да почистим Видин за един месец

Почистване на кварталите на Видин да се проведе в рамките на един месец предлага видинският еколог и фотограф Богомил Петров. Последните години по-често сам, а понякога и с приятели, събира отпадъци и премахва растителност в квартала, в който живее -  "Химик". Казва, че вече районът е по-чист и затова предлага видинчани да се организират и през..

публикувано на 21.09.23 в 15:19

Как да адаптираме към климатичните промени най-уязвимите гори у нас

Климатичните промени оказват все по-силно влияние върху нашето ежедневие. Това се усеща ясно и в горскостопанския сектор, който се грижи за втория най-голям склад на въглероден диоксид на планетата - горите . В тази връзка тяхното адекватно управление е от съществено значение както за природата, така и за всички нас. Именно това е целта на WWF -..

публикувано на 21.09.23 в 15:16