Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади театрали от цял свят показват таланта си на фестивал във Враца

Снимка: https://vremefest.com/




Над 300 млади театрали ще представят таланта си на сцената на Международния младежки театрален фестивал "Време" във Враца. От 16 до 21 юни градът ще посрещне трупи от 18 държави в Европа, Азия, Северна Америка и Азия. Програмата на 20-ото издание на театралното събитие е изключително разнообразна, публиката може да очаква много положителни емоции и изненади, каза пред Жоро Александров директорът на Младежки дом-Враца Георги Врабчев:

"Фестивалът с всяко свое издание надгражда и визия, и съдържание, и програма, а за 20-ото сме се опитали наистина да направим една прекрасна палитра от автори, стилове. Самият факт, че в изданието ще участват 18 държави от четири континента, това е един изключителен диапазон на младежко творчество, една панорама, която ще можем да видим в рамките на пет фестивални дни - от 16 до 21 юни. Ще видим автори като Рей Бредбъри, Лорка, Гогол, Чарлс Буковски, Камю, много съвременни авторски спектакли, Станислав Стратиев, Петко Славейков - доста разнообразен афиш. Всичко това ще бъде с безплатен вход. Спектаклите започват в 11:00 часа преди обяд и завършват в 11:00 вечерта. По пет спектакъла на ден. За всеки ще има какво да избере от нашата програма... По традиция започваме с мащабно откриване на площад "Христо Ботев" от 20:00 часа на 16 юни. В програмата ще има концертно изпълнение на група "Акага", разбира се, интересни фойерверки, тоест музикално-светлинен спектакъл. На втората вечер, също на откритата сцена, можем да видим нашите гости от Африка - един спектакъл, театрално-танцов, който също мисля, че ще е интересен за много хора. Отделете от времето си и си направете един театрален уикенд, заслужава си."

Международният фестивал "Време" е едно от най-крупните младежки събития в България и региона и е в топ 3 на любителските театрални фестивали в Европа. Целта на събитието е да изгради едно глобално семейство на хората, които обичат театъра, обясни пред Генади Вельов Диана Шейтанова, която е организатор и бивш участник във фестивала: 



"Ще посрещнем гости, любители на театъра, млади хора, които се занимават с това изкуство. Някои идват за пореден път, някои - за първи път, това е съвсем нормално, въпреки че нашата цел с този фестивал е да изградим едно семейство, глобално семейство на хората, които са влюбени в театъра, които живеят в театър. Когато се говори за аматьорски театър, какъвто е този фестивал, много хора си представят извънкласна дейност в училищата. Не говорим за това. Обикновено самодейният театър се ръководи от хора, които това са завършили. Тази година имаме за първи път участие от Асеновград и също така групи, които години наред участват във фестивала... Нашият фестивал няма търговска цел и никога няма да има, както и няма конкурсен характер. Всеки един участник идва при нас на олимпийския принцип, за да покаже какво е постигнал през последните 2 години, на какво ниво е, какво стъпало е изкачил, какви трудности е срещнал. Наистина е обмен на идеи и на опит, винаги нивото е било много високо, винаги участниците чакат с нетърпение юни месец, за да дойдат във Враца." 

"Мускетарите" от Перник имат над 20-годишна история и са сред редовните участници във фестивала. Освен с тях, ръководителят Иванка Михова пристига и с "Пъстрите" - новата  ѝ театрална формация, сформирана към едно от пернишките училища:

"Мисля, че 2004 година за първи път се представихме. Тогава имах само деца 1-4 клас, с тях дойдохме, оттогава се харесваме, моите бяха най-малките участници. Фестивалът е приятелски, защото на този фестивал ние се радваме един на друг, на постиженията си, приятелски настроени са всички, няма злоба, няма конкурси и това е най-очарователното. Организацията е перфектна и изобщо се чувстваме и обгрижени, освен приятели, обгрижени са всички трупи. Виждам театър, който никога няма да видя при други обстоятелства. Това е много голямо богатство и много си заслужава. Децата нямат търпение за следващия фестивал, той е като награда за децата."

Официалното откриване е на 16 юни, петък, от 20:00 часа на площад "Христо Ботев" във Враца. От сутринта започват дейността си работилници по импровизация и сценичен бой. Първото представление е на група "Усмивка" от Канада, която ще представи "Шоу на чудесата" от 11:00 часа в голямата зала на Младежкия дом. 
Международният младежки театрален фестивал "Време" се организира на всеки две години от Младежки дом-Враца и Сдружение "ТЕМП АРТ". 

По публикацията работи: Стефка Павлова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48