Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страната е най-уязвима към фалшиви новини и дезинформация

Нищо ново: България е последна в Евросъюза по медийна грамотност

Снимка: Ани Петрова



Тенденцията, изразена и в предходните години, България да заема последно място сред държавите от Европейския съюз (ЕС) в Индекса за медийна грамотност, се запазва и през настоящата 2023 година.

През 2017 и 2018 година страната ни е на 30-о място от 35 държави. Позицията на България се подобрява с едно място през 2019-а, докато през 2021-ва отново сме на 30-ата позиция. Ситуацията се влошава през миналата година, когато се нареждаме последни сред страните членки на ЕС с 33-то място от общо 41 държави, включени в класацията.

Проучването на институт "Отворено общество-София" в рамките на Инициативата за европейски политики измерва потенциалната уязвимост на обществата към дезинформация и свързаните с нея негативни явления, като се основава на индикатори като качество на образованието, медийна свобода, доверие в хората и електронно участие.

"Индикаторите, които използваме, са две групи: едните са за медийна свобода, защото колкото по-контролирана е медийната среда, толкова повече тези контролирани медии продуцират фалшиви новини. Другият тип индикатор е за качеството на образованието, като предположението е, че колкото по-образовано е едно общество, толкова по-малко би се влияло от фалшивите новини. Третият тип индикатори, които използваме, са доверие между хората. Това значи дали вярват на някой човек, който не познават. Ние нарочно обаче не сме ползвали индикатора за доверие в политически институции. В комбинацията от тези трите - това показва, че България има слабости, на 35 от 41 държави сме. Това са едни доста базови неща във всяка страна. Това е притеснителното. А че може да се направи нещо? Може, разбира се. Трябва повече обучение как гражданите да боравят с медиите, с информацията, с новите медии. Това е и до свикване", обясни Марин Лесенски, автор на анализа.

Способността да се комуникира компетентно във всички медийни форми, както и да се намира, разбира, анализира, оценява и участва с въздействащи образи, думи и звуци, които съставляват съвременната ни масмедийна култура - това е медийната грамотност. Критичното мислене, което засяга всички сектори на образователната система, децата, младите хора и възрастните, е общоприета образователна цел (или поне трябва да бъде).

"Медийната грамотност се подценява в България. Ние миналата година цитирахме едно изследване, което е глобално. Въпросът, който е бил задаван в почти целия свят, е доколко се страхувате от фалшивите новини. Оказва се, че точно страните от Източна Европа и Централна Азия, където имат по-голямо влияние фалшивите новини, хората в много по-малка степен ги осъзнават като заплаха и притеснение. И в България не се осъзнава като заплаха. Виждаме и политици, които не обръщат внимание, докато не ги засегне тях директно. Това, което говорим, за медийната грамотност: така да стане, че когато обществото види някаква фалшива новина, то няма да разклати устоите на това общество, няма да поляризира до голяма степен, просто в един момент хората ще видят, че това не е истина, че не трябва да си градят политическите пристрастия върху тази новина. Когато говорим за обучение, обаче, да не забравяме, възрастните също трябва да бъдат обхванати. Всички над 18. Медиите се променят, начинът на поднасяне на информация се променя, всички трябва да се учим, да продължаваме да се учим. Важно е да се работи с възрастни хора", добави програмният директор на Института.

Какво е факт и как да различаваме проверената и надеждна информация от фалшивите новини? Как да познаем манипулативните твърдения, заливащи интернет и медийното пространство? 

"Първото нещо е човек да иска, да има заявка да се промени, аз вярвам, че има добронамерени хора. Да имат предвид, че целта на дезинформацията не е толкова да ни убеди в някаква гледна точка, а по-скоро да ни накара да се съмняваме във всичко. Важно е да се провери източникът, да потърси човек собствения си здрав разум. Всеки, разбира се, преценява на какви източници да се довери. Важна е ролята на обществените медии. Особено в онлайн пространството се създава нещо, което хората взимат за истинска медия, доверяват му се".

Отговарят ли на истината твърденията, че България е обект на широка руска дезинформационна кампания?

"Аз мисля, че има истина в тези думи. Според някои експерти тя се е засилила доста след военните действия, започнали през миналата година. От друга страна, други експерти като Христо Грозев казват, че тази машина още не се е задвижила в пълна скорост, защото има други приоритети".

Фалшивите новини обслужват политически интереси, на мнение са видинчани, които посочиха, че на явлението може да се противодейства чрез задълбочена проверка.

"Изходът е новината да я пречупиш през различни източници, аз така правя... Фалшиви новини има, защото има противопоставяне на различни партии... Тези новини целят да заблуждават хората, затова трябва повече да се разсъждава, да се мисли".

С резултат от 31 точки от възможни 100, България все пак изпреварва своите съседи Турция (36-то място с 29 точки) и Северна Македония (39-то място с 22 точки), но изостава от другите си съседи Сърбия (на 31-во място с 33 точки) и Румъния (на 34-во място с 32 точки). Според клъстерния анализ, който разделя страните в класацията по групи със сходни характеристики, България попада в 4-ти, предпоследен клъстер, заедно със Сърбия, Молдова, Черна гора, Румъния и Турция. В последния, 5-и клъстер, където са държавите с най-ниски резултати, се класират Босна и Херцеговина, Албания, Северна Македония, Косово и Грузия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Четвъртокласник от Видин е приет в Софийската математическа гимназия

Четвъртокласникът Иван Пенчов Стоянов от видинското училище "Иван Вазов" е приет в Софийската математическа гимназия. Това е видинското дете, което постигна 99% на IQ тест, проведен в края на април 2023 г. във филиал на международната организация Mensa в Пловдив. Резултатът в „Менса България“ поставя Иван сред елитните 2% от населението на..

публикувано на 23.07.24 в 16:00

Фестивалът "Дунавски вълни"- забавления за малки и големи

За 13-та поредна година в град Видин се провежда фестивалът "Дунавски вълни" . Различното тази година е, че за пръв път работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча" .  Програмата на фестивала е много разнообразна -  има за всекиго по нещо, за малки и големи. Работилничките по дърворезба, рисуване и..

публикувано на 23.07.24 в 15:44

Над 600 килограма от декар е средният добив на пшеница във Видинско

Приключва жътвата на есенници в област Видин. Добивите са прилични, качеството на зърното е добро. Това каза в "Земята, която ни храни" Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите:  "От 650 до 670 кг. от декар са добивите от пшеница в региона, качеството на зърното е много добро. При ечемика добивите са също между 550 и..

публикувано на 23.07.24 в 15:16

Ремонтират общежитието на гимназията по каменообработване в село Кунино

Сериозен ремонт се извършва в Професионална гимназия по каменообработване село Кунино. Ремонтира се ученическото общежитие. Стойността на ремонта е 3 622 000 лв., средствата са отпуснати са от Министерство на културата, а 1 800 000 лв. се вложени в ремонта на учебния корпус, казва директорът  Христо Димитров: "Финансираха ремонта на учебния..

публикувано на 23.07.24 в 14:30

"Думи върху вода" - среща с творчеството на Радослав Гизгинджиев

  Българският писател Радослав Гизгинджиев гостува на Видин във Фестивала на изкуствата "Дунавски вълни". Нарекъл е срещата си с видинските граждани и почитатели на писаното слово  "Думи върху вода". Специално на това събитие авторът ще подбере свои цитати и текстове, свързани с водата. И както винаги - обещава едно незабравимо и специално..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Младоженци от Враца с подкрепа за Фондация "Искам бебе"

Младо семейство от Враца дари 1000 лева в подкрепа на каузата на фондация "Искам бебе" за повече деца в Северозападна България.  Калиопа и Петьо са на 29 години. Тя е от Лом, той - от Враца. Калиопа е учител по музика, а Петьо - репортер и водещ в Телевизия Враца. На сватбеното си тържество в началото на юли поканили 70 гости и ги призовали..

публикувано на 22.07.24 в 16:23

Детски лекари от София ще преглеждат безплатно във Враца

Лекари специалисти по детски болести от София ще извършат безплатни прегледи във Враца. Инициативата е в рамките на програма "Детско здравеопазване" и ще се осъществи по покана на Районната колегия на Българския лекарски съюз във Враца, обясни председателят на организацията д-р Ирена Мазнева.  "Едни от най-добрите специалисти по детски болести ще..

публикувано на 22.07.24 в 15:09