Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Долно Озирово - пристан за белоглавите лешояди

22
Снимка: Радио ВИДИН

Екипът на Радио ВИДИН гостува на село Долно Озирово. Едно красиво и голямо село, с прекрасна природа и трудолюбиви и горди хора. Край селото минават две реки - Ботуня и Черна. 
Долно Озирово се намира на 6 км от курорта Вършец, и на 25 км от областните градове Враца и Монтана.
Разположено е в полите на Врачанска планина и е известно като специфичен район, в който гнездят  белоглави лешояди. Затова е известно и сред природолюбителите не само в страната, а и в чужбина. 
Тук се намира една от най-големите волиери за отглеждане на белоглави лешояди. От няколко години Дружеството за защита на хищните птици работи по програма за възстановяване на белоглавия лешояд като гнездящ вид във Врачанска планина. През 2004 г. над селото се изгражда първата площадка за изкуствено подхранване на лешояди в Северна България, а през 2008 г. - волиера за реинтродукция на птиците. В момента вече гнездят двойки лешояди и има местна популация от тях. 

Смята се, че наименованието на селото идва от славянската дума „озеро“. Предание разказва за образуването на двете селища. Чумна епидемия принуждава населението да се спасява и то се разделило на две - едните тръгнали на север и основали днешното село Долно Озирово, а другите се спрели на юг, в местността Голяк и образували ново село - Горно Озирово. Селото до 1975 година е било община. Днес в него живеят 400 души.
Кмет на село Долно Озирово е Ангел Петров, пети мандат, от 2003 година до сега. Роден 1953 година, в село Долно Озирово, родословието му е от това село. До 2003 г. работи като началник на пощата във Вършец. Обича родното си място и се гордее с него, неговата история и жители. 

Голяма и здрава е сградата на кметството, строена през 1930 година от строителя Гроздан. Тук намират подслон библиотеката, пенсионерски клуб, здравен кабинет, пощенски клон. До кметството е детската градина,  която е посещавана от над 15 деца.
Най-голямата гордост за селото е построеният църковен храм "Свети пророк Илия". Стойността на църквата е около 300 хил. лв.. Изографисана е от Явор Петков от Враца и Жечо Попов от Бургас по каноните на църквата, казва кметът Ангел Петров:

"Селото е живо село, имаме детска градина, здравен пункт, населението е на средна възраст... Никога не сме имали църква в селото. Аз се амбицирах и реализирах този проект. Трудно беше. Започнахме го 2007-а и близо 8 години го строихме... Храмът ни работи и е действащ сега... Имахме най-модерния киносалон в общината, но беше унищожен... С демонстрационен проект го възстановихме и сега го ползваме... Имахме проблеми с мостовете на реката и от последните преливания на реката водата го отнесе..."

Няколко са проблемите, които трябва да бъдат решени в селото. Край село Долно Озирово съществува складът за пестициди, който е останал отпреди, трябва да бъде затворен и отровите да бъдат преместени. Все още се чака процедура, с която да се премахне този опасен склад. Инфраструктурата е необходимо да бъде подобрена. Освен това често има аварии по водопроводната мрежа, която е много стара и създава проблеми. 
Общо 2 милиона и 200 хиляди лева са необходими да бъде подменена старата ВиК мрежа в селото, но докато има два ВиК оператора, не може да се кандидатства по проекти. 
По програма "Чиста околна среда" е спечелен проект, изградена е открита сцена за 15 хил. лв. в центъра на селото. В близост е училището, което се руши, затова са сложени плакати и изображения, които да създават по-уютна обстановка. В момента изграждат навес в гробищния парк, в който да се събират хората по различни поводи.

Селото е известно като единствен производител на вар по ръчен метод още от римско време. Смята се, че варта тук е с изключително добри качества. В миналото местните хора така са си изкарвали прехраната, казва кметът Ангел Петров 

Читалището в село Долно Озирово има богата и разнообразна дейност. Певческата група от 11 жени пее почти професионално, казва Цветанка Митрова, секретар в библиотеката. 

Срещаме много хора пред кметството и пред здравната служба. Дошъл е лекарят, и от плевенска частна болница да преглеждат хората. Питаме ги как се живее  в село Долно Озирово.

"Хубаво се живее тук. Всичко ми харесва в селото, работи се много... Превоз нямаме до големите градове, който няма лична кола, загива... Постоянно идва лекар... Пенсионери сме, тук сме се родили и тук живеем... В пощата идват хората да си плащат сметките, абонират се за вестници..."

Повече може да чуете в прикачения звуков файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08

Готови ли са завършващите за живота след училище?

Висшето образование е често разглеждано като ключов елемент за успех в съвременния свят. От една страна, университетските дипломи са символ на знание и квалификация, които могат да отворят врати към много професионални възможност. От друга страна, в епоха на бързо развиващи се технологии и нови форми на работа, все повече хора се питат дали..

публикувано на 13.06.24 в 12:06
Професор Лилия Илиева с копието на ръкописа на

Проф. Лилия Илиева: Ръкописът на Петър Богдан остава завинаги в българската култура

Сертифицирано копие на ръкописа на Петър Богдан "За древността на бащината земя и българските дела" е изложено  в Националния археологически музей, където ще остане до 22 септември. Всеки, който желае, има възможност да види този ценен ръкописен труд.  Проф. Лилия Илиева е откривател на ръкописа,  който променя българската..

публикувано на 12.06.24 в 11:35
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическата криза е на предела си, щетите са за демократичния процес у нас

"Рекордно ниска избирателна активност, нов антирекорд . Отливът на гласоподаватели показва умората и изхабяването, което влияе върху качеството на демокрацията в България. Липсата на голяма политическа алтернатива и търсене на алтернатива в малки политически формации, е друго характерно за тези избори. "Величие" се оказа изненадата на изборите. Но..

публикувано на 11.06.24 в 14:31

Ден след вота- равносметката в Северозапада

Поредните избори отминаха, а кои са победителите, кои са победените и задават ли се нови избори ще стане ясно в следващите дни. Изборите са темата и в "Посоките на делника".   Победата на парламентарни избори се изразява в 50 процента плюс. При всички положения ще има коалиционно правителство.  На две формации няма да им стигнат 121..

публикувано на 10.06.24 в 11:00

Младите се връщат в село Стубел

Отново сме в Стубел - в миналото голямо и достолепно село, с жители до 3800, днес населението се е стопило до 540 души.  Общо 35 км пък е уличната мрежа, която вече и трудно поддържане. Много къщи са без стопани.  Въпреки това кметът Емилия Йорданова не се отчайва. Тя упорито и целенасочено продължава да ремонтира покривите на големите..

публикувано на 07.06.24 в 12:00