Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художничка разкрасява електрическите табла в Белоградчик

2
Снимка: Фейсбук Белоградчик на гражданите

Рисунки украсяват електрическите табла в Белоградчик. Автор на стенописите е местната художничка Лилия Захаринова. Идеята е да направя града по-приветлив за туристите, с рисунките разказвам и различни истории, сподели споделя за Радио ВИДИН художничката: 

"Цялата инициатива я подехме чрез различни спонсори. А за мен е истинско удоволствие да работя по тези табла, защото също разказваме малки истории със всяко едно табло. Даже аз се опитвам да свързвам няколко поредни, така че човек, вървейки около тях, сам да си изгражда една малка история. Да спира пред таблото, да се замисля какво е искал да каже авторът с това табло. Продължаваме да работим, появяват се постоянно хора, които поръчват да бъде изрисувано някое от таблата в града. Впечатляват ме много чужденците, между другото и аз затова събота и неделя не излизам да рисувам, защото ние, хората на изкуството, имаме нужда от спокойствие. Когато съм на улицата, минават много хора, особено събота и неделя, които постоянно спират и аз позирам за снимки вместо да работя през това време. Забавно е... Когато рисувам върху тези табла, мога да предам послание на много повече хора. Самите табла - те са малко леко наивистични, има едни приказни елементи, има някакъв разказ, те са много цветни..." 

Лилия Захаринова казва, че черпи вдъхновение за творчеството си от красивата природа в района на Белоградчик. Изрисуването на таблата е започнало по инициатива на Общината, след, което заедно с председателя на Общинския съвет Боян Минков са започнали събирането на средства от спонсори за реализирането на идеята.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02

Четвъртокласник от Видин е приет в Софийската математическа гимназия

Четвъртокласникът Иван Пенчов Стоянов от видинското училище "Иван Вазов" е приет в Софийската математическа гимназия. Това е видинското дете, което постигна 99% на IQ тест, проведен в края на април 2023 г. във филиал на международната организация Mensa в Пловдив. Резултатът в „Менса България“ поставя Иван сред елитните 2% от населението на..

публикувано на 23.07.24 в 16:00

Фестивалът "Дунавски вълни"- забавления за малки и големи

За 13-та поредна година в град Видин се провежда фестивалът "Дунавски вълни" . Различното тази година е, че за пръв път работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча" .  Програмата на фестивала е много разнообразна -  има за всекиго по нещо, за малки и големи. Работилничките по дърворезба, рисуване и..

публикувано на 23.07.24 в 15:44

Над 600 килограма от декар е средният добив на пшеница във Видинско

Приключва жътвата на есенници в област Видин. Добивите са прилични, качеството на зърното е добро. Това каза в "Земята, която ни храни" Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите:  "От 650 до 670 кг. от декар са добивите от пшеница в региона, качеството на зърното е много добро. При ечемика добивите са също между 550 и..

публикувано на 23.07.24 в 15:16

Ремонтират общежитието на гимназията по каменообработване в село Кунино

Сериозен ремонт се извършва в Професионална гимназия по каменообработване село Кунино. Ремонтира се ученическото общежитие. Стойността на ремонта е 3 622 000 лв., средствата са отпуснати са от Министерство на културата, а 1 800 000 лв. се вложени в ремонта на учебния корпус, казва директорът  Христо Димитров: "Финансираха ремонта на учебния..

публикувано на 23.07.24 в 14:30

Доброволните формирования - задължение или необходимост

В 11 общини от област Видин има доброволни формирования, доброволците в тях са  116.  Най-много са доброволците в община Видин - 19, следват Брегово - с 15, Ружинци с 14, Чупрене с 12 души. Общините Кула и Бойница имат по 10 души доброволци, в  Белоградчик са 9, в Димово са 8,   в Макреш и Ново село са по 6, а  най-малко са в Грамада - едва..

публикувано на 23.07.24 в 13:00