Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов пешеходен маршрут ще има в Белоградчик

Снимка: Белоградчик на гражданите фейсбук

Превръщат старите тесни улички (т.нар. сокачета) в Белоградчик в акцент на нов пешеходен маршрут. В града има няколко такива стръмни пътеки, изградени от дялан камък. Този маршрут ще е интересен и приятен не само за гостите на Белоградчик, а и за местните, каза за Радио ВИДИН Боян Минков, който е един от инициаторите и председател на Общинския съвет. 

"Сега предстои мащабна работа, а именно в Белоградчик имаме няколко сокачета. Това са едни малки тесни улички от дялан камък, стъпала. Стръмни улици, които са направени в период 55-60 година от майстори от село Върбово и от Белотинци. Две бригади със строители са дошли и са направили 7, 8 такива улици в Белоградчик, които и до ден днешен са устояли на времето и се използват и до ден днешен от жителите на града. Ние решихме да ги включим в един туристически маршрут и те да се превърнат в основен акцент тези сокачета. Когато туристът дойде в Белоградчик, да може чрез указателни табели да тръгне по този маршрут и да стигне до крайната точка - крепостта. Този маршрут има много туристически паметници..."

Идеята е малките улички да бъдат оживени, а също така туристическият поток да бъде отклонен по тях, защото те са очарованието на Белоградчик, коментира за Радио ВИДИН Иван Трифонов, който също участва в инициативата.

"Искаме хората да ги отклоним да минат не по пътя, по който минават туристическите автобуси, колите и т.н., да се пречкат, а да минат по тази странична уличка-сокаче... Това са едни стъпала, които имат первази отстрани и вървиш по стъпала нагоре. Това е очарованието на Белоградчик, на което ние искаме с Боби да обърнем внимание. Тези сокачета да ги оживим, да ги закрием, за да се получи един зелен тунел от центъра на града... Сокачето, както е - правим конструкция, все едно правиш асма - пергола (...) и отстрани слагаме такива увивни растения... Ще ги прекараме през къщата на Списаревски, нашият голям летец - победител. След това през къщата на Борислав Тошев, големият професор и историк. След това покрай най-старата къща в града... След това вече музея, въобще искаме да обиколим града..." 

Дейностите за осъществяване на идеята се очаква да започнат наесен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Шоу с дронове за Ботевите дни във Враца

Спектакъл с дронове, вечерни концерти и десетки събития са част от програмата на Ботеви дни 2024 година. За врачани поредицата от празнични дни са нещо повече от традиция и това си проличава от програмата за честването им през тази година. Тазгодишната програма на Ботеви дни е изключително богата - в нея влизат 38 събития, които са от основната..

публикувано на 30.04.24 в 16:37

Ученичка от Монтана спечели Национално състезание по предприемачество

"Носии на бъдещето" е името на най-добрата бизнес идея в Националното състезание по предприемачество, провело се в  Свищов, която спечели първо място. Създател на идеята е дванадесетокласничката  Катерина Домб и от Финансово-стопанската професионална гимназия "Васил Левски"  в Монтана и нейните съотборници от ПГ по икономика в Русе, Хасково и..

публикувано на 30.04.24 в 15:20

Видинчани със забележки към заграденото пространство за кучета

Две са поставените пейки в заградено пространство за разходка на кучета в парка "Владикина бахча". На тях могат да сядат стопаните, дошли с любимците си. Потърсихме мнението на ползващите пространството, за да разберем имат ли забележки или предложения за него: "Моето мнение, че заграждението не е направено като хората. Част от..

публикувано на 30.04.24 в 14:20

Кога ще се ремонтира пътя Връшка чука - Киреево

В много лошо и дори опасно състояние е третокласният път, който води от ГКПП "Връшка чука" към село Киреево. Пътят води към Е79 до Димово и Белоградчик. Опасни са банкетите и канавките, които са доста дълбоки и създават опасност от пропадане на леки коли. Проблемният участък е с дължина  около 4 км.  Оказва се, че лошото състояние на..

публикувано на 30.04.24 в 12:50

Благотворително събитие подкрепя онкоболни жени от Северозапада

Благотворителен коктейл в подкрепа на онкоболни жени ще се проведе във Враца. Целта е да бъдат закупени помощни средства - тюрбани и гръдни епитези, за пациентки на Комплексен онкологичен център /КОЦ/ Враца, които са от цяла Северозападна България.  Идеята за благотворителното събитие е на Инициативния комитет за борба с рака на гърдата. Създаден от..

публикувано на 30.04.24 в 11:25

Румяна Димитрова: Обичайте тялото си, за да обичате и дрехите си

В днешното издание на "Модни лабиринти" ще засегнем един въпрос, който е повече от важен за всеки един от нас. И това е изборът на правилните дрехи. Това е така, защото изборът на правилните дрехи, които подхождат на нашата фигура, може да промени драстично външния ни вид и самочувствие.  Първата стъпка е да разберете какъв тип фигура..

публикувано на 29.04.24 в 16:00

Симфониета-Видин отбелязва 75 години от създаването си

През 2024 година Симфониета-Видин отбелязва значима годишнина - 75 години от създаването на културния институт. Първите стъпки за създаването на симфоничен оркестър във Видин датират още около 1910 година - тогава все още може да се говори за непрофесионален оркестър и така до януари 1949 година, когато е създаден Държавен симфоничен оркестър във..

публикувано на 29.04.24 в 14:00