Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Резиденция Баба" в село Кошава

Артисти преобразиха автобусна спирка

6
Снимка: Радио Видин

Младежи от артистичната инициативата "Резиденция Баба" представят в събития резултатите от престоя си във видинското село Кошава. В продължение на месец илюстраторката Илияна Григорова, художничката Антоанета Куик и фотографът Евгени Младенов гостуваха на местните хора край брега на Дунав в Кошава. Всеки от тях пречупва през своя поглед видяното.

Илияна събира стари сватбени снимки, които подрежда в обновената ритуална зала на читалището.

"Целта на изложбата е да демонстрира сплотеността между хората, не само между двама влюбени, но на цялото село, тъй като сватбата преди е била празник за всички."

Антоанета е подготвила песен за Кошава, вдъхновена от местния фолклор, а Евгени създава серия от колажи.  

Тримата преобразяват старата автобусна спирка в селото и я украсяват с мотиви, които откриват по стените на къщите.

"Проблемът е, че тези елементи младите хора ги намират за старомодни. Съответно решават да ги заличават, докато ние много им се възхищаваме на елементите, на цветовете. Затова решихме да реновираме спирката, като я украсим с тези елементи. Изготвихме шаблони."

Идеята на "Резиденция Баба" е да свърже младежи от града с хората от малки, обезлюдяващи села, разказва Янина Танева от сдружение "Фабрика за идеи", чиято е инициативата.

"Целта при нас винаги е първо да има среща, да се конфронтират малко двата свята по един позитивен начин и да поставим градските хора в среда на село. Това винаги ни носи рискове, защото са двата свята, които не се познават, но и много открития. Творческата работа е нещо специфично и за съжаление достъпът на съвременните артисти до съвременните села не е много чест. Ние това се опитваме да променим. "

През този месец, докато младежите са в Кошава, през ден, през два нещо се случва, обяснява кметският наместник на Кошава Галина Николова.

"Интересно е, че спирката в селото стана едно обединително място за всички."

В знак на благодарност от "Резиденция Баба" са подготвили линографии с текстове  от истории, които са им разказани в Кошава. Тези линографии ще бъдат подарени на хората, които са отворили домовете си, разказва Янина Танева. Според нея хората все по-трудно говорят пред непознати, а така може би пропускат интересни срещи и истории.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00