Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паволче - село с младежки дух, дейно читалище и добро бъдеще

17
Снимка: Радио ВИДИН

Екипът на Радио ВИДИН гостува на хората в село Паволче. То се намира съвсем близо до Враца, в подножието на Врачанската планина, върху силно пресечен терен. 
Землището му е полупланинско, с оскъдни условия за земеделски поминък и се простира на площ от 16 295 дка. Граничи на изток с Челопек. Местните хора казват, че двете села са като едно. 


Стигаме до село Паволче по хубав асфалтиран път, по който в момента минава целият трафик към София. Минаваме покрай красивата сграда на училището. До нея се извисява достолепната каменна сграда на църквата, а над тях се издигат величествени скали, с причудливи фигури, някои от които местните хора са ги оприличили на Слона, на паметника Альоша и други. Има и еко пътеки, които водят до връх Околчица. 

Селото ни посреща с голямо оживление пред кметството и читалището. В днешния ден деца от Паволче, Челопек и Згориград са се събрали на специален урок по добри обноски.

А в читалището постоянно влизат и излизат хора. Тук се работи активно с местните хора. Има занимания за децата, особено лятото, когато техният брой нараства, защото са на гости при баба и дядо. Читалището е домакин на инициативата "Резиденция баба". Млади творци ще живеят и творят един месец в селото. 

Паволче е с красиви нови къщи, а старите са ремонтирани. В момента там живеят около 700 души. През лятото броят им се увеличава и стига до 1000. В селото преобладават младите семейства, които работят във Враца, а децата им ходят на детска градина и училище  в областния град.

В центъра на Паволче работи супермаркет, зареден с много стока, не се пазарува на вересия, казва продавачката. 

Емил Василев е кмет на селото четвърти мандат. Роден е тук и живее в Паволче със семейството си. Обича родния си край и се опитва да създаде добри условия за живот. Познава местните жители и наблюдава промяна в поведението и отношенията между тях:

"Хората станаха по-недоверчиви, озлобиха се... Младите хора трудно си намират работа, повечето учат... Престъпления нямаме... Имаме удобства - пощата ни работи, лошото е, че нямаме хора по заетостта, а имаме нужда от такива хора... Не знам защо спряха тези програми... Най-много се гордея с това, че направихме нова сграда на читалището, с библиотека, със салон. Нямахме салон къде да се събираме... Това е построено през 2008 година за 450 хиляди лева, направихме го за 1 година... Направихме до реката парк (...) с барбекю, детска площадка и направихме много улици... Една улица ни остана, чакаме да видим какво ще стане със сградата на училището. През 2018 година го закрихме... Щяхме да правим Център за младежи. Проектът е в Министерството на образованието и науката... Имаме недовършени неща... Тротоари искаме да направим, за да стане хубаво..." 


В селото предстои да бъде подменен водопроводът по страничните улици, а централният е сменен, след което улиците ще бъдат асфалтирани, казва кметът Емил Василев. 

В село Паволче рядко ще се видят къщи на един етаж. Повечето са на два или три етажа, като постоянно се строят нови. Има желаещи да купят в селото къщи и парцели. 

През зимата пътищата се почистват редовно. Проблем обаче има с електрозахранването, добавя кметът Емил Василев:

"... Ние се захранваме от Мездра и много често ни спира токът... По 2-3 дена не сме имали ток... Сега ни направиха нова връзка на Хъшовете... И ще ни включат..."

Народно читалище "Петър Томов" в село Паволче е кръстено на първия директор на училище „Хр. Ботев“. Културното средище работи активно в много направления - художествена, културна, просветителска, обществена дейност и работа с деца в 14 секции. През лятото в селото при бабите си идват много деца от цяла България и в читалището се организират много събития специално за малките посетители, а танцовият състав и певческата група репетират активно и се включват в различни изяви, казва Мария Божковска, секретар-библиотекар.



Библиотеката и читалището се разрастват постоянно, а помещенията, в които се намират, са малки и недостатъчни за тях. Затова успяват да се сдобият с по-голямо помещение. дадена им е бившата детска градина в селото с решение на Общинския съвет във Враца. В момента сградата се почиства, ремонтира и обновява, за да може да поеме своите нови функции, обяснява Мария Божковска.

Попитахме местните хора как се живее в селото: 

"Имаме прекрасни лекари и сега, и преди... Това са Донови, цялата фамилия са лекари... Много сме доволни... Децата няма къде да се събират... Пътят ни е добър, минава за София... Нормално се живее, няма сериозни проблеми, всички хора работят във Враца... Тротоарът, който го отразяха и свиха мантинелите, трябва да се оправи... Хората няма къде да минават..."


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05