Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паволче - село с младежки дух, дейно читалище и добро бъдеще

17
Снимка: Радио ВИДИН

Екипът на Радио ВИДИН гостува на хората в село Паволче. То се намира съвсем близо до Враца, в подножието на Врачанската планина, върху силно пресечен терен. 
Землището му е полупланинско, с оскъдни условия за земеделски поминък и се простира на площ от 16 295 дка. Граничи на изток с Челопек. Местните хора казват, че двете села са като едно. 


Стигаме до село Паволче по хубав асфалтиран път, по който в момента минава целият трафик към София. Минаваме покрай красивата сграда на училището. До нея се извисява достолепната каменна сграда на църквата, а над тях се издигат величествени скали, с причудливи фигури, някои от които местните хора са ги оприличили на Слона, на паметника Альоша и други. Има и еко пътеки, които водят до връх Околчица. 

Селото ни посреща с голямо оживление пред кметството и читалището. В днешния ден деца от Паволче, Челопек и Згориград са се събрали на специален урок по добри обноски.

А в читалището постоянно влизат и излизат хора. Тук се работи активно с местните хора. Има занимания за децата, особено лятото, когато техният брой нараства, защото са на гости при баба и дядо. Читалището е домакин на инициативата "Резиденция баба". Млади творци ще живеят и творят един месец в селото. 

Паволче е с красиви нови къщи, а старите са ремонтирани. В момента там живеят около 700 души. През лятото броят им се увеличава и стига до 1000. В селото преобладават младите семейства, които работят във Враца, а децата им ходят на детска градина и училище  в областния град.

В центъра на Паволче работи супермаркет, зареден с много стока, не се пазарува на вересия, казва продавачката. 

Емил Василев е кмет на селото четвърти мандат. Роден е тук и живее в Паволче със семейството си. Обича родния си край и се опитва да създаде добри условия за живот. Познава местните жители и наблюдава промяна в поведението и отношенията между тях:

"Хората станаха по-недоверчиви, озлобиха се... Младите хора трудно си намират работа, повечето учат... Престъпления нямаме... Имаме удобства - пощата ни работи, лошото е, че нямаме хора по заетостта, а имаме нужда от такива хора... Не знам защо спряха тези програми... Най-много се гордея с това, че направихме нова сграда на читалището, с библиотека, със салон. Нямахме салон къде да се събираме... Това е построено през 2008 година за 450 хиляди лева, направихме го за 1 година... Направихме до реката парк (...) с барбекю, детска площадка и направихме много улици... Една улица ни остана, чакаме да видим какво ще стане със сградата на училището. През 2018 година го закрихме... Щяхме да правим Център за младежи. Проектът е в Министерството на образованието и науката... Имаме недовършени неща... Тротоари искаме да направим, за да стане хубаво..." 


В селото предстои да бъде подменен водопроводът по страничните улици, а централният е сменен, след което улиците ще бъдат асфалтирани, казва кметът Емил Василев. 

В село Паволче рядко ще се видят къщи на един етаж. Повечето са на два или три етажа, като постоянно се строят нови. Има желаещи да купят в селото къщи и парцели. 

През зимата пътищата се почистват редовно. Проблем обаче има с електрозахранването, добавя кметът Емил Василев:

"... Ние се захранваме от Мездра и много често ни спира токът... По 2-3 дена не сме имали ток... Сега ни направиха нова връзка на Хъшовете... И ще ни включат..."

Народно читалище "Петър Томов" в село Паволче е кръстено на първия директор на училище „Хр. Ботев“. Културното средище работи активно в много направления - художествена, културна, просветителска, обществена дейност и работа с деца в 14 секции. През лятото в селото при бабите си идват много деца от цяла България и в читалището се организират много събития специално за малките посетители, а танцовият състав и певческата група репетират активно и се включват в различни изяви, казва Мария Божковска, секретар-библиотекар.



Библиотеката и читалището се разрастват постоянно, а помещенията, в които се намират, са малки и недостатъчни за тях. Затова успяват да се сдобият с по-голямо помещение. дадена им е бившата детска градина в селото с решение на Общинския съвет във Враца. В момента сградата се почиства, ремонтира и обновява, за да може да поеме своите нови функции, обяснява Мария Божковска.

Попитахме местните хора как се живее в селото: 

"Имаме прекрасни лекари и сега, и преди... Това са Донови, цялата фамилия са лекари... Много сме доволни... Децата няма къде да се събират... Пътят ни е добър, минава за София... Нормално се живее, няма сериозни проблеми, всички хора работят във Враца... Тротоарът, който го отразяха и свиха мантинелите, трябва да се оправи... Хората няма къде да минават..."


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00