Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 септември 2023 година

Снимка: Радио Видин

С конкурс за детска рисунка продължиха проявите от Седмицата на пожарната безопасност във Видин. Той се проведе във видинската детска градина "Славейче" и премина под наслов "Пожарникар-уважавана и достойна професия". На победителите в конкурса бяха връчени грамоти за отлично представяне, а на групите в детската градина бяха раздадени играчки и лакомства.


Общинският съвет във Видин не прие бюджета на общината за 2023 г. Днес бе последното редовно заседание на настоящия местен парламент, в което бяха разгледани общо 26 точки. Очаквано точка трета, свързана с приемане на бюджета предизвика най-много дискусии. Освен бюджета за 2023 г. съветниците не приеха увеличение и на основните месечни заплати на кметовете на кметствата в община Видин. 


Броят на мандати заобщински съветници във Видин за предстоящите местни избори се запазва както досега - 33. Това реши Общинската избирателна комисия. Мандатите се определят в зависимост от броя на населението на общината към 4 август.


Областната управа във Видин подготвя техническо учение на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния и с общинските щабове. Днес бе проведена работна среща с представители на Центъра за спешна медицинска помощ, Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението", Сектор "Пътна полиция", БЧК, Областното пътно управление и Областният отдел "Автомобилна администрация" във Видин. Със заповед на областния управител за  ръководител на учението, бе избран гл. инспектор Генади Янчовски - началник на сектор "Пожарогасителна и спасителна" дейност към РДПБЗН-Видин. Целта на срещата  бе координиране действията на институциите за ефективно и адекватно реагиране при инцидент на пътя с четирима пострадали работници в пътно-транспортно произшествие между автобус и товарен автомобил. Предвидено е учението да се проведе на 05.10.2023 година. 


51 партии и 8 коалиции са подали до момента документите си в Централната избирателна комисия за участие в предстоящите местни избори на 29-и октомври, обяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. Крайният срок за подаване на документите за регистрация на политическите формации в ЦИК изтича утре. Срокът за регистрация на кандидатските листи в общинските избирателни комисии е 26-и септември.


Министърът на транспорта Георги Гвоздейков съобщи за недостиг на 1260 души в Националната компания "Железопътна инфраструктура" и на 1100 - в БДЖ. Само за последната година 1600 души са напуснали двете дружества. Липсата на кадри в железопътния транспорт създава сериозни проблеми в сектора, коментира транспортният министър. Като спешни мерки за решаването на проблема той посочи подобряването на условията на труд и модернизацията на жп транспорта ката целта е по-привлекателна и по-комфортна услуга.


От 1 октомври всички хартиени извинителни бележки от лекар за отсъствие на учениците стават електронни, съобщиха министерствата на образованието, здравеопазването и електронното управление. Електронната бележка ще продължи да се издава по сегашния ред - след преглед при лекар, но данните от нея ще се насочват към електроните дневници на училищата. Министърът на електронното управление Александър Йоловски отбеляза, че се надява съвсем скоро и за денталните услуги да се издава електронна медицинска бележка за ученици. Издаването на бележките ще бъде безплатно, каза здравният министър Христо Хинков. 


В навечерието на новата учебна година все още има незаети места за преподаватели в учебните заведения във Враца и селата от общината, става ясно от справка на бюрото по труда. Има свободни щатове за учители по математика, психология и физическо възпитание, както и за завършили висше образование по специалността "Начална училищна педагогика".


Във Враца обсъдиха изготвянето на областна здравна карта. Работният й вариант ще е готов до 21 септември, а седмица по-късно ще бъде представен окончателният й вид, това стана ясно по време на първото заседание на институциите, ангажирани с изготвянето й. Областната здравна карта ще бъде изготвена от комисията, съобразно утвърдена Методика от министъра на здравеопазването.


Сградите на три професионални гимназии в Монтана ще бъдат основно ремонтирани със средства по Оперативна програма "Региони в растеж". Напълно реновирани ще бъдат Гимназията по строителство и компютърни науки "Проф. арх. Стефан Стефанов", Гимназия по техника и електротехника "Христо Ботев", сградата на Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" и Професионалната гимназия по лека промишленост. 


Обединение на Държавно горско стопанство – Лом с Държавно горско стопанство – Монтана и на държавното горско стопанство в Белоградчик с ДГС "Миджур" предстои да бъде извършено от Северозападното държавно предприятие – Враца, съобщиха от ведомството. Мотивите на ръководството на държавното предприятие пред министъра на земеделието са малкият лесофонд, ниските приходи от реализиране на дървесина и високите разходи за издръжка на администрацията.

Повече от седмица след откриването, Културен център "Жул Паскин" във Видин се радва на голям посетителски интерес. Посещенията в Културния център "Жул Паскин" са безплатни до 22 септември.

Прием на хористи за смесен хор "Орфей" и за Младежки хор "Развитие" обяви читалище "Развитие -1869"- Враца. Към момента броят на хористите не е достатъчен, а хоровото изкуство има традиции и е изключително  добре развито в Северозападна България.

Успешно завърши тазгодишната "Резиденция Баба" в българския Северозапад. Инициативата на Сдружение "Фабрика за идеи" свързва млади хора от градовете и възрастни в села из цяла България, като целта е чрез творчески дейности и култура да бъдат съживени малките населени места. 
По публикацията работи: Виктория Топалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 2 септември 2024 година

Централната избирателна комисия започна прием на документи за регистрация на партиите и коалициите за участие в изборите за народни представители на 27-и октомври . Крайният срок е 11-и септември.  От днес Здравната каса трябва да известява със съобщение по телефона или "Вайбър" за пациентите, на които се отпускат скъпи лекарства за хронични..

публикувано на 02.09.24 в 18:00

През септември продължават участията на колективите от мездренското читалище

До 4 септември, ФТК "Хорце, винце и още нещо …" при Народно читалище "Просвета 1925" Мездра участва в Международен фестивал в Дурас, Албания.  На 7 септември пък ФТА "Мездра" ще вземе участие във Фолклорния фестивал "Типченица пее”, с. Типченица.  На 7 и 8 септември ГСГП "Мездрея” ще участва в XVII-ия Международен конкурс за шлагерна песен “Пей..

публикувано на 02.09.24 в 16:24

Министърът на икономиката и индустрията ще посети "Ел Би Булгарикум" във Видин

На 3 септември, вторник, министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов ще бъде на работно посещение във Видин.  По време на визитата си той ще посети производствената база на "Ел Би Булгарикум“ в града, където ще се срещне със служителите и ръководството на държавната млекопреработвателна компания.  В рамките на визитата си в..

публикувано на 02.09.24 в 16:04

Община Враца подготвя три европроекта

Общината във Враца ще кандидатства по трансгранични програми с три нови проекта, решиха на редовното си заседание членовете на местния парламент. Едната идея е затвореното от години училище в село Паволче да се обнови и да заработи като Трансграничен център за обучение по туризъм. Вторият проект е съвместен с Окръжен съвет - Долж, Румъния, Окръжен център..

публикувано на 02.09.24 в 15:12

Работата в празнични дни се компенсира, напомнят от Инспекцията по труда

От ИА "Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) напомнят, че 22 септември 2024 г. е официален празник, който се компенсира с допълнителен почивен ден, тъй като се пада в неделя. Според Кодекса на труда, когато официалните празници съвпадат със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени, затова 23 септември –..

публикувано на 02.09.24 в 14:45

Известен онколог става почетен гражданин на Чипровци

Проф. д-р Иван Гаврилов ще бъде удостоен със званието на 6 септември, на празника на община Чипровци , заради дългогодишната му дарителска дейност. Корените на онколога са от този край. Майка му е родена в село Горна Ковачица. Един от последните жестове направен от професора е бюст-паметник на Васил Левски, който е поставен на входа на Чипровци. Той..

публикувано на 02.09.24 в 13:30

Наклонен стълб притеснява жители на Долно Церовене

Пречупен електрически стълб, който се държи на арматурата и жиците, притеснява хората в село Долно Церовене, община Якимово. За проблема ни потърси  Рада Миланова. Стълбът е между нейния и съседния имот на улица ул. "Йорданка Петкова". "Всъщност жиците го държат. А рекордомана от стълба до нашата къща е провиснал на метър и..

публикувано на 02.09.24 в 12:03