Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските съветници във Видин не приеха бюджет 2023

Снимка: Радио ВИДИН

Общинският съвет във Видин не прие бюджета на общината за 2023 г. Днес бе последното редовно заседание на настоящия местен парламент, в което бяха разгледани общо 26 точки. Очаквано точка трета, свързана с приемане на бюджета предизвика най-много дискусии. Общинският съветник и бивш кмет Огнян Ценков коментира.

"Бюджетът е един ясен документ, който дава конкретна представа за действията, които се извършват през съответната година... Процесите, които протичат в бюджета, много ясно показват в числа, опровергават опити за лъжи и манипулации- такива процеси наблюдаваме в предлагания бюджет. В началото на годината кметът Цветан Ценков гръмогласно заявяваше, че няма да тегли кредити в последната предизборна година... Изтеглени кредити досега, на стойност 7 милиона лева..." 

Председателят на Общинския съвет във Видин Генади Велков сподели, че в бюджета за 2023 г. има неща, които трябва да се случат веднага.

"... Ние забравяме, че сме средата на септември. Една от стойностите, които ще има този бюджет, е възможността да се увеличат заплатите на служителите. Няма как да гласуваме половин бюджет, може да прибавим и 100-те хиляди за "Баба Вида"... Гласувайки този бюджет, сътрудниците в Общинския съвет ще го изготвят до края на седмицата... Най-вероятно в понеделник той ще бъде в прокуратурата и при областния управител, след което започват да текат две седмици, за да бъде в сила, да бъде атакуван или не... Този бюджет- добър, лош, ще се изпълнява в следващия мандат... Две значителни неща трябва да се случат веднага- заплатите на хората, за да не ги ощетяваме, за да не чакат още месеци наред и тези пари за "Баба Вида"...

Председателят на групата на ГЕРБ в Общинския съвет Валери Василев, каза, че доверието в сегашното управление на общината е изгубено и направи предложение, което не бе прието - да бъдат гласувани само отделни параграфи, касаещи заплати на служители:

"Гласувахме против, защото това управление на общината беше поето преди около 4 години, ние подкрепяхме предложенията, но доверието вече е изгубено... Ние нямаме доверие на сегашното управление и няма смисъл този месец да приемаме разни неща, които може би няма да са стратегията на следващото управление... Нищо фатално не е станало, Общината си работи... ще работи още месец и половина, после ще видим... "

Председателят  на групата общински съветници "Справедливост за Видин" Димитър Велков коментира, че групата не подкрепя бюджета, защото не е социален: 

"Политиката на общинските съветници от "Справедливост за Видин" през последните два мандата винаги е била една и съща и ние никога не сме подкрепяли бюджет... Не виждаме да е ориентиран към хората и да е социален. Не виждаме да е включен Фонд "Здраве", политика за намаляване на данъците... Част от бюджета е изхарчен... и от нас се иска да бъдем един "гумен печат" за тези изхарчени пари... Не кореспондира по никакъв начин със "сглобката" нашето виждане за управлението на град Видин...". 

Освен бюджета за 2023 г. съветниците не приеха увеличение и на основните месечни заплати на кметовете на кметствата в община Видин. Общинските съветници приеха архитектурно-строителни недвижими културни ценности с категория „национално значение“ да минат в управлението на Община Видин. Става въпрос за 5 обекта - Музей "Кръстата казарма"; Крепостни стени на турско кале, оформящи ров; „Крепостни стени на турско кале“ - с „Флорентин капия“, оформящи ров; „Пазар капия“ и част от крепостните стени на крепостта "Баба Вида" до "Телеграф капия". 

"Това ще позволи в бъдеще Община Видин да кандидатства с проекти по европейски и национални програми" посочи областният управител Иво Атанасов, който присъства на сесията, като в началото призова общинските съветници да обърнат сериозно внимание, като проявят разум, отношение и отговорност към опазването на културно историческото наследство на Видин. Областният управител е поел ангажимент на следващото заседание на местния парламент да внесе предложение да бъдат прехвърлени в управлението на видинската управа и други недвижими културни ценности, сред които "Венециански склад", "Телеграф капия" и "Еничар капия". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Църквата в Градец ще отбележи храмов празник

На 20 юли във видинското село Градец ще отбележат храмовия празник на църквата "Свети пророк Илия" и Илинден. Това е една от малкото черкви в епархията, която носи името на свети пророк Илия. Тази година в Градец отбелязват и 170 години от построяването на първия християнски храм в селото. Повече за църквата и празника разказва Пролет Цолова,..

публикувано на 17.07.24 в 17:10

Археолог: Нужни са проучвания на крепостта край село Чичил

Необходима е поне 5-годишна програма за проучване на крепостта край село Чичил , която е късноантичната Кастра Мартис, за да бъдат разкрити останките от нейното минало величие и те да могат да се превърнат в център за посещения. Това каза проф. Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН, който преди няколко години прави..

публикувано на 17.07.24 в 16:35

Да отдадеш апартамента си под наем на туристи

В разгара на туристическия сезон , когато все повече хора пътуват, а хотелите са претъпкани, популярност набира краткосрочното отдаване и съответно наемане на имоти . Услугата, алтернативна на тази, предлагана от традиционните места за настаняване, е позната отдавна по света, а у нас става все по-популярна през последните години. Туристите, които..

публикувано на 17.07.24 в 15:35

Плажът при Ново село дава прохлада в горещините 

Полегат бряг, широка плажна ивица, чиста вода. Това са част от предимствата на плажа край Ново село , където през почивните дни търсят прохлада хора от различни населени места на Видинския край. Плажът е гордост за местните , които са убедени, че по-хубав по дунавското крайбрежие няма. Отчитат обаче и недостатъците му и търсят подкрепата на..

публикувано на 17.07.24 в 14:52

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00