Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоинженерът Иван Трифонов от Белоградчик: Имах най-високото и най-приятното работно място

Снимка: РАДИО ВИДИН

Гост в "Думата имат старейшините" днес е радиоинженерът Иван Трифонов. Той е работил на най-високото място в област Видин - 138-метровата телевизионна кула над Белоградчик, като ръководител смяна. Роден е в Ружинци, но голяма част от живота си прекарва в Града на скалите, където живее и в момента. Завършил е Техническия университет в София. Споделя, че още в 4-ти клас е осъзнал с какво ще се занимава професионално, затова в училище е наблягал на физиката и математика. 

 "... Изкарах пълно отличие в гимназията в Белоградчик, която беше нещо много сериозно, след това изкарах и на кандидатстудентските изпити също шестици... И ме приеха, за мен беше най-хубавата специалност, "Радио и телевизионна техника" в МЕИ-то в София, сега му викат Технически университет. И с голямо желание го завърших през 78-а година, ожених се, дойдохме с жена ми тук, започнахме и двамата работа в телевизионната кула... На 29 декември 1978 година пуснахме Втора телевизионна програма. Пуснахме този сигнал, което означава, че от Сърбия до Плевен една половинка от Северна България всичко гледаше Белоградчик. Велико нещо е като усетиш, че всеки те гледа в ръцете, ако нещо се случи, дай Боже да не се случи. Но това сме хората, за които никой нищо не знае. За нас се разбира само, когато отпадне сигнала и почнат да ни псуват, не дай си Боже да е на мач или нещо друго. Техниката е японска, сериозна, но подържахме я, бяхме доста хора. Не случайно е направена в Белоградчик...Имах най-високото и най-приятното работно място." 

Иван Трифонов описва гледката от телевизионната кула над Белоградчик като велика, буквално пред очите му се е откривал целия Северозапад: 

"Велико нещо е да погледнеш Северозападна България от горе от кулата, да видиш Враца и Лом, Козлодуй натам, да видиш Дунава, виждаме градската градина на Видин, към Сърбия всичко се вижда... Аз съм бил ръководител на смяна, изкарваш 24 часа, отговаряш абсолютно за всичко - телевизия, радио, телефони, джиесеми. Цялата съобщителна система за Северозападна България минава през нас. Такива като нас са още 17 кули в България и те са гръбнакът на съобщителната система на България. Сега вече нещата са други, но допреди десетина години наистина това беше основното. Вече се прехвърли всичко по оптика, под земята... Сега вече никой не гледа ефирна телевизия, много малко хора гледат директно. Всички гледат от кабелна телевизия и затова не сме толкова атрактивни. Имаме 6 програми да излъчваме. Излъчваме и радио, дори и вашето радио, аз го излъчвах на 106.8. Промениха се нещата, към добро се промениха и сега вече редуциран е съставът, по-малко хора, не е този зор, който беше."

Иван Трифонов се пенсионира през 2017 г. Сега е член на група, с която организират различни инициативи и покоряват планински върхове, отдал се е също и на обществена дейност в Белоградчик. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48