Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14 септември 2023 година

"Първа копка" за благоустрояване на междублоково пространство в ж.к. "Петко Каравелов", известен като "Звездите", бе направена днес във Видин. Общината активно работи за облагородяването на междублоковите пространства в града, каза по време на церемонията кметът Цветан Ценков

320 000 семейства с деца ще получат еднократна помощ от 148,35 лева за покриване на разходите им за ток и парно. За целта са заделени над 49 млн. лева по проект, финнансиран по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". 

С впечатляващо мнозинство от 81%, равняващи се на 30 гласа "за", общинските съветници приеха бюджета на Община Враца за 2023 г. Финансовата рамка е в размер на 116 595 122 лева, равняващите се на ръст от над 70 млн. лв. за последните 8 години.

Федерацията на независимите синдикати от земеделието организира в Бяла Слатина протестен митинг на работещите в Изпълнителната агенция "Борба с градушките". Протестът е заради ниски заплати, той е втори поред, като днес недоволството си ще изразят заетите в агенцията от  Северна България.

В община Ружинци ще бъде създаден Комплекс за социални услуги за деца и семейства. Той ще бъде ситуиран в сграда в центъра на село Ружинци, която в момента се ремонтира, като освен това в село Дреновец ще има изнесен офис. 

По инициатива на председателя на Общинския съвет в Кула Андрей Андреев се проведе среща на ръководителите на държавни институции на територията на община Кула, представители на бизнеса, ръководители на образователни институции и социални услуги.

Създаден е инициативен комитет за поставяне на паметна плоча на почетния жител на Зверино Димитър Асенов-Дидията. Той е създател на гордостта на региона - Ученическия духов оркестър. 
Автопаркът на врачанската полиция вече разполага с два новопроизведени автомобила. Колите са купени и дарени от Община Враца за нуждите на органите на реда.

Заради увеличения трафик на превозни средства, преминаващи през град Мездра след затварянето на път I-1 (Е79) в участъка между Мездра и Лютидол и с цел подобряване на безопасността на движението, Община Мездра изгради четири повдигнати пешеходни пътеки на най-натоварените улици в града.

11-годишният Даниел Коловски от Мездра това лято спечели престижни отличия в международни математически състезания.

Паметен знак - барелеф на Гео Милев вече ще посреща читателите на библиотеката в Монтана.

Близо 2300 ученици от община Лом ще влязат в класните стаи на 15 септември. Общо 11 са училищата на територията на общината, които ще отворят врати за новата учебна година. 


По повод първия учебен ден, библиотеката при Народно читалище "Развитие-1869" - град Враца организира инициативата "Чети с нас!". Всеки ученик, който на 15 септември посети библиотеката в нейното работно време - от 8:30 до 18:00 часа, ще получи безплатен едногодишен читателски абонамент.

Въпреки демографския срив, няма отлив на ученици от училището във видинския квартал "Нов път". 220 са записаните в основно училище "Епископ Софроний Врачански" за новата учебна година, каза директорът Милотин Борисов.

От началото на месеца е в ход ежегодната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“, тя ще продължи до 31 октомври, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР Видин. В дните от 16 до 22 септември ще се проведе Седмица на детската пътна безопасност под наслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“.

Община Бяла Слатина отбелязва своя празник на 14 септември. По този повод е организирана празнична програма, която започва от 10.00 часа с Детско утро на сцената при общината.

Световноизвестният вокалист Рони Ромеро ще изнесе концерт заедно с българската рок група ЕРИДАН тази вечер във Враца. Събитието е част от програмата на панаирните дни 2023 в града под Околчица.

Днес православната църква чества един от големите си празници - Въздвижение на светия Кръст Христов, познат като Кръстовден. По време на богослуженията за празника в центъра на храмовете от олтара се изнася за поклонение светия Кръст.

Българските огнеборци отбелязват на 14 септември своя професионален празникНачалото му е поставено преди 28 години, обясни директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Видин комисар Стилян Пешев.

Концертът "Майстори на цигулката" е акцент в програмата на Юбилейния сезон 2023/24г. на Симфониета-Враца, посветен на 100-годишнината от рождението на Радосвета Бояджиева, диригент и основател на Врачанската Филхармония, и 50-годишнината от създаването на Държавна Филхармония – Враца.

Община Видин се включва и тази година в кампанията „Да изчистим България заедно“, която ще се проведе на 16 септември под наслов „ГОТОВИ СМЕ“.

Общонационален протест за спасяване на българското земеделие обявиха земеделски производители и Инициативен комитет, съставен от различни организации, работещи в сектора, след решението н апаррламента да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна. В цяла България и столицата възлови точки ще бъдат блокирани в 10:00 ч. в понеделник, 18 септември, а във вторник протестът ще се концентрира в София. Изготвена е обща декларация с пет искания, първото от които е  за продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 2 септември 2024 година

Централната избирателна комисия започна прием на документи за регистрация на партиите и коалициите за участие в изборите за народни представители на 27-и октомври . Крайният срок е 11-и септември.  От днес Здравната каса трябва да известява със съобщение по телефона или "Вайбър" за пациентите, на които се отпускат скъпи лекарства за хронични..

публикувано на 02.09.24 в 18:00

През септември продължават участията на колективите от мездренското читалище

До 4 септември, ФТК "Хорце, винце и още нещо …" при Народно читалище "Просвета 1925" Мездра участва в Международен фестивал в Дурас, Албания.  На 7 септември пък ФТА "Мездра" ще вземе участие във Фолклорния фестивал "Типченица пее”, с. Типченица.  На 7 и 8 септември ГСГП "Мездрея” ще участва в XVII-ия Международен конкурс за шлагерна песен “Пей..

публикувано на 02.09.24 в 16:24

Министърът на икономиката и индустрията ще посети "Ел Би Булгарикум" във Видин

На 3 септември, вторник, министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов ще бъде на работно посещение във Видин.  По време на визитата си той ще посети производствената база на "Ел Би Булгарикум“ в града, където ще се срещне със служителите и ръководството на държавната млекопреработвателна компания.  В рамките на визитата си в..

публикувано на 02.09.24 в 16:04

Община Враца подготвя три европроекта

Общината във Враца ще кандидатства по трансгранични програми с три нови проекта, решиха на редовното си заседание членовете на местния парламент. Едната идея е затвореното от години училище в село Паволче да се обнови и да заработи като Трансграничен център за обучение по туризъм. Вторият проект е съвместен с Окръжен съвет - Долж, Румъния, Окръжен център..

публикувано на 02.09.24 в 15:12

Работата в празнични дни се компенсира, напомнят от Инспекцията по труда

От ИА "Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) напомнят, че 22 септември 2024 г. е официален празник, който се компенсира с допълнителен почивен ден, тъй като се пада в неделя. Според Кодекса на труда, когато официалните празници съвпадат със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени, затова 23 септември –..

публикувано на 02.09.24 в 14:45

Известен онколог става почетен гражданин на Чипровци

Проф. д-р Иван Гаврилов ще бъде удостоен със званието на 6 септември, на празника на община Чипровци , заради дългогодишната му дарителска дейност. Корените на онколога са от този край. Майка му е родена в село Горна Ковачица. Един от последните жестове направен от професора е бюст-паметник на Васил Левски, който е поставен на входа на Чипровци. Той..

публикувано на 02.09.24 в 13:30

Наклонен стълб притеснява жители на Долно Церовене

Пречупен електрически стълб, който се държи на арматурата и жиците, притеснява хората в село Долно Церовене, община Якимово. За проблема ни потърси  Рада Миланова. Стълбът е между нейния и съседния имот на улица ул. "Йорданка Петкова". "Всъщност жиците го държат. А рекордомана от стълба до нашата къща е провиснал на метър и..

публикувано на 02.09.24 в 12:03