Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Люти брод - с красива природа и възможности за туризъм

Снимка: Радио ВИДИН

Едно от местата в община Мездра, където можете да се срещнете с историята и да се разходите сред красива природа е село Люти брод. Тук можете да минете през Посетителския център, да се насладите на природния феномен "Ритлите" и да разгледате средновековната църква "Свети Георги”, отнасяща се към периода ХV - ХVI век. Църквата е с правоъгълен план (11,30 х 9,15 м.), с три полукръгли апсиди, без притвор. Вътрешността ѝ е била разчленена на три, с две двойки четвъртити стълбове и прехвърлени над тях арки. Трите кораба са били засводени и поставени под общ двускатен покрив, като средният бил с полуцилиндричен свод, а страничните - с четвъртцилиндрични, както и раннохристиянската базилика от IV век. Раннохристиянската базилика се намира между скалния феномен "Ритлите“ и Люти брод, над жп линията.

На мястото са проведени археологически разкопки за периода  от 1967-1972 г. от Г. Джингов и С. Мишев. Разкрито е езическо светилище и две църковни сгради, разположени на 10 м една от друга. Едната е малка еднокорабна църква (датирана към IV в.), която е унищожена при разширяването на терена за жп линията на гара Люти брод. Другата църква е голяма трикорабна базилика, която е претърпяла значителни преустройства и допълнителни градежи.

Голямата базилика първоначално е била триконхална, с размери 18 на 13 м. Тя е изградена на мястото на езическо светилище. Тази базилика е единствената досега, разкрита по нашите земи, със странични конхи. До тези исторически забележителности можете да стигнете освен от Люти брод, и след разходка в планината по две екопътеки, инициативата за чието маркиране е на Красимир Цеков от Мездра, който лично осигури материали, изработи и монтира кътове за отдих, табели, пейки и маси. Маршрутите са кратки, но минават през много живописни места, от които се откриват величествени гледки към Искърското дефиле и дават възможност за кратки семейни разходки. 

Първият вариант е местност Панковата крива - местност Кръста. Започва от местността Панковата крива (при детски кът за отдих "Петко и Герго", който се намира на излизане от с. Челопек към връх Околчица), и стига до дървен кръст, който се намира над гара Черепиш. От мястото се откриват пленителни гледки към Черепишкия манастир, село Люти брод и Природна забележителност "Ритлите”. Маршрутът е добре маркиран, сравнително лек и с малка денивелация. Има изграден кът за отдих, с маси и пейки. Изминава се за един час. Връщането е по същия път.

Вторият вариант е местност Панковата крива - село Люти брод. Изминава се за 35 минути. Пътеката започва от местността Панковата крива и слиза в село Люти брод при последните къщи на асфалтовия път за село Челопек. Изходът на пътеката е над гара Люти брод.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Румяна Димитрова: Естествените материи, цветове и свободните кройки са подходящи това лято

С настъпването на летния сезон няма как да не поговорим за модните тенденции. Всяка година те ни предлагат свежи и ярки решения, които да отразят топлината и веселото настроение на този период от годината.  Летните цветове през тази година са вдъхновени от природата и ярките нюанси, които създават усещане за лекота и жизнерадост. Сред..

публикувано на 15.07.24 в 17:00

Червен индекс за пожари, расте рискът за възникването им

Трети ден за цялата страна е обявен оранжев код за високи температури , които на места се очаква да надхвърлят 40 градуса. За утре остава в сила същото предупреждение. Високите температури и засушаването увеличават риска и всяко невнимание може да доведе до запалване, което да застраши живота и здравето на хората, както и да нанесе сериозни щети на..

публикувано на 15.07.24 в 16:55

Двойки с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансова помощ от Община Видин

Община Видин започва от днес, 15 юли, втория прием на заявления за финансово подпомагане на изследвания и процедури при лечението на двойки с репродуктивни проблеми . 20 000 лева са предвидени тази година за подпомагане на 10 двойки, каза заместник-кметът Борислава Борисова :  "С първия прием от началото на годината Общината финансира 8..

публикувано на 15.07.24 в 16:32

Магическите аудио приказки - новата колекционерска лудост

Днес ще ви разкажем за една нова мода сред родителите на малки деца. Става въпрос за Магическите аудио приказки. За хората, които за пръв път чуват за тях, накратко - това са книжка и фигура на приказен Дисни герой. Приказката може да се чете, но понеже живеем в ерата на новите технологии и дигитализация, фигурката може да бъде сложена върху..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Започна записването на приетите в 8-и клас ученици

Записването в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин започна тази сутрин в 8:00 часа и се извършва в сградата на училището. Ръководен екип съдейства на децата и техните родители за бързото и безпроблемно попълване на документите.  В рамките на работния ден ще бъдат записани само учениците, класирали се на първия етап..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова . Експозицията е наречена "Пречистване" . Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори.  Катерина..

публикувано на 15.07.24 в 12:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00