Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Земеделското недоволство- причини и решения

Снимка: Радио Видин


С протеста на земеделските производители започна тази седмица. Няма как той да не е тема и на днешното предаване, защото протестните действия продължават. 

Недоволството на земеделците е заради решението да не бъде продължена забраната за внос на селскостопански стоки от Украйна. Протести имаше и в Северозапада. Врачанските земеделци се събраха на летището в Бяла Слатина, където бе изкарана цялата агротехника от района. Там бе и ръководството на Българския фермерски съюз. Над 150 трактора на земеделци от всички сектори от Монтанско се включиха в протеста, проследи го Любо Андреев. 

Близо три часа вчера пътят за граничния пункт при Дунав мост 2 беше блокиран от земеделски производители от региона, които се включиха в националния протест. Десетки земеделци изкараха тракторите си и затвориха и двете платна на пътя. С протестиращите разговаряха колегите Анжела Каменова и Теодора Макавеева. 

Вдигането на забраната за украинския внос е само поводът за днешния протест. Проблемите в сектора са от години, каза Александър Александров от Управителния съвет на Видинския съюз на зърнопроизводителите:

"... Просто няма чуваемост, няма политики в сферата на земеделието, ако не се намери решение, това е началото на края. Не може да произведеш нещо на една стойност, като продукция, не само зърно... и да го продадеш под тази стойност. Тук е клчът и разковничмето на проблема. Държавата трябваше да се обърне към земеделсикет производители, да чуе проблемите им и да се опита да търси решение, за да не се стига до подобни протести- поредни за последните години..."

В протеста се включиха и животновъди. Александър Александров е от Капитановци. Негодуванието му е заради липсата на политика за спасяване на българското животновъдство и българското производство. 

Протестиращите настояват да бъде спрян вносът не само на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, но и на млека, месо и мед. Сред протестиращите във Видин бе и Александър Стаменов, пчелар от видинското село Ярловица. Според него, тук не става въпрос само за евтиния внос и за пари, а за липса на адекватна политика:

"Отглеждаме около 300 пчелни семейства, подкрепяме всички колеги в абсолютно всички браншове. Положението е такова, че, оставете цените и вноса, това не е съществения проблем, както и субсидиите. Държавата в последните години не прави нищо. Ограничавани сме в количествата, които можем да продаваме на българския пазар. Имаме ограничение до 1 тон, който можем да продаваме на магазини. Това по нашите цени е 7 900 лева- с това трябва да издържам семейството и да правя инвестиции... Другото количество трябва да го давам на фабрики за 3,50 в момента. В крайна сметка, колко пари мога да изкарам, за да си издържам семейството... Тази година съм започнал и трайни насаждения- орехи, лешници, които дават добив след 10 години... Липса на напояване, липса на политики, липса на адекватно субсидиране, били сме на Запад- нямаме равен старт с никой там... Не говорим само за вноса... Проблемите са хиляди и са неглижирани през последните 30 години, и в момента всичко се прави само на документи... Няма реални решения, това продължава на приказки... Никой не е дошъл да ни попита от какво имаме нужда, когато звъним- отговорът е "не знаем"... При нас е първата стая за дишане на кошерен въздух- пчелна терапия, мечтата ми е да направим и детски лагер, но нещата стават бавно, подкрепата е никаква- нулева заинтересованост от държавата..." 

Стефан Борисов е представител на пчеларското сдружение в Брегово. Той сподели, че се е включил в протеста, за да подкрепи колегите си земеделски производители, тъй като представителите на бранша трябва да са единни. 24 пчелари са в сдружението в Брегово, те произвеждат около 30 тона мед годишно. Работят в синхрон със зърнопроизводителите, защото са наясно, че зависят един от друг, казва Стефан Борисов. Болно му е, че българският мед е с отлично качество, но не е достатъчно оценяван. И той, и другите пчелари, отдавна са разбрали, че всеки сам трябва да се спасява, а по-рентабилно е продукцията да се продава по пазарите. 

"Пазар не липсва, но не е въпросът всеки сам да се спасява. Болното е, че младите хора не искат да поемат, защото те търсят сигурност... Трябва да се обърне пирамидата... Министърът да си седи на върха, да подписва документите, да се съобразява с новите тенденции в земеделието и да се стреми да се оттласнем от дъното..."

Тежката земеделска техника няма да влезе в София. Към този момент е на обособен паркинг край Долни Богров. Има и земеделци от Северозапада... Пет са основните им искания и са категорични, че ефективните протестни действия ще продължата до изпълнението на всички. 

Дано да някакво има разумно решение, защото в случая няма печеливши - всеки губи в някаква степен. 

Имат ли право протестиращите, че вносът е конкуренция и заплаха за поминъка- в звуковия файл чуйте и икономиста Владимир Сиркаров в интервю за програма Хоризонт. 

Вижте още

Какви са възможностите на Вършец за развитие на целогодишен здравен туризъм

Здравният туризъм трябва да е приоритет за България - за тази кауза ще работи правителството, около това мнение преди дни се обединиха и участниците в Дискусионна кръгла маса "Фокусът на туристическата индустрия се измества към здравните дестинации - новият приоритет на потребителите“. Идеята е страната ни да се установи като четирисезонна..

публикувано на 30.11.23 в 15:50

Законодателни промени в защита на старите къщи предлага сдружение

Старите градски къщи не са защитени от закона. Изводът е на сдружение "Врачанските къщи", което подготвя предложение за промяна в Закона за културното наследство. Предложението ще бъде внесено в Народното събрание през януари, каза п редседателят на организацията Светла Буюклийска. Тя  е цигуларка, концертирала дълго време в чужбина. Създава..

публикувано на 30.11.23 в 15:30
Градски духов оркестър Видин и духова формация

Ученици и професионални музиканти свирят заедно във Видин

" Проходилка за начинаещи музиканти"  е наречена съвместната инициатива на Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" и Градски духов оркестър - Видин , чрез която младите музиканти могат да се докоснат  до опита на професионалистите, да наблюдават синхроните в оркестъра и да добият представа за професията от първо лице. За идеята..

публикувано на 30.11.23 в 15:20

Какъв е потенциалът за смарт туризъм

Приключи VI международна конференция SMARTOURISM.BG. Това е изследователски проект, който няколко партньори стартират през 2015 година. Той е насочен към изследване на практиките и предизвикателствата пред развитието на интелигентния туризъм в България . Сред най- важните партньори са образователни институции като Асоциацията на училищата по..

публикувано на 30.11.23 в 15:05

Млад врачанин извая бюст-паметник на Кольо Фичето

Младият каменоделец от Враца Иван Симеонов  (на снимката вляво) извая бюст-паметник на знаменития майстор Кольо Фичето . Инициативата за изработката е на строителите ветерани. Каменната скулптура е монтирана пред Камарата на строителите в София и днес официално бе открита. Процесът по създаването на бюст-паметника отнема не малко време. Все пак..

публикувано на 30.11.23 в 15:00

Училището в Кула ще работи по екопроект

Средно училище "Васил Левски" в град Кула ще работи по нова инициатива, свързана с глобалното затопляне съвместно с европейски партньори от Белгия, Нидерландия (Аруба и Кюрасао), Словакия, Полша, Италия.  Идеята има за цел да развие кръгови начини на мислене и работа в средните училища за професионално образование и обучение и да гарантира, че тези..

публикувано на 30.11.23 в 14:45

Национален математически турнир ще се проведе във Видин

Национален математически турнир "Иван Салабашев" организират във Видин . Състезанието ще се проведе тази събота, 2 декември, от 10 ч. във видинската математическа гимназия. Участие могат да вземат ученици от 1-ви до 12-и клас, обясни за Радио ВИДИН председателят на видинската секция на Съюза на математиците Камелия Иванова : "Турнирът "Иван..

публикувано на 30.11.23 в 14:00