Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 20-та година фондация "Благотворител" осигурява стипендии на младежи, лишени от родителска грижа

Снимка: Фондация Благотворител

Фондация "Благотворител" вече 20 години подкрепя младежи, лишени от родителската грижа, за да могат да се развиват. Осигурява месечни стипендии за ученици в гимназията, както и за студенти първокурсници. Помощта е за младежи от социални заведения, или такива, които  са загубили родителите си и са настанени при роднини. Важно условие за учениците е да са с висок успех, както и с желание да постигат резултати, обясни председателят на фондацията Станислава Рашева.

"Имаме условие децата освен да имат тази нужда от подкрепа, да живеят в институция или младежи, които са загубили родителите си, но живеят при роднини. Дори имаме случаи на деца, които живеят при съсед, проявил желание пред съда да се грижи за детето. Всички тези младежи имат успех над 5.00. Стипендиите ни са разделени на различни нива, като  тази година, имам щастието за първи през вашата медия да разкажа, че ние вдигнахме стипендиите като суми. Младежите, които имат успех над пет и искат да увеличат успеха си, получават стипендия по 80 лева месечно в продължение на девет месеца. Младежите, които имат успех над 5.50 получават сумата от 120 лева на месец, отново за девет месеца по време на учебната година. За студентите сумата вече става 150 лева, беше сто, отново по време на учебната година. Така се надяваме да поощрим техния успех и те да усетят, че някой се вълнува от това, че те имат желание за развитие."  

До пети октомври е срокът за кандидатстване за първия етап на конкурса. 

От фондация "Благотворител" посочват, че образованието е най-смислената инвестиция в бъдещето на обществото. Затова съдействат за укрепване на нравствените ценности и устойчива промяна на средата чрез образователни инициативи, насочени към младежи в неравностойно положение.

Повече информация може да се намери на страницата на фондацията. На първи октомври, когато е Денят на благотворителността, ще бъде открит нов сайт на организацията. На него във видеа, снимки и увлекателни истории ще бъдат представени каузите.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложба представя книжовно-документалното наследство на Христо Ботев

Изложба, проследяваща важни етапи от живота и дейността на Христо Ботев, ще бъде показана във Враца. Експозицията  "Документи, извори, истини. Книжовно-документалното наследство на Христо Ботев“ е създадена от специалисти на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Тя представя един различен поглед върху живота и делото на поета- революционер,..

публикувано на 22.05.24 в 15:06

Буферният паркинг край Видин е факт, неясно остава как се организира движението

Буферен паркинг за тирове е изграден преди подхода към Дунав мост 2, от 15 май вечерта вече работи. Ден по-късно на среща на транспортните фирми от Видинска област притеснени шофьори се поинтересуваха каква собственост е, каква е организацията на движение, могат ли камионите на видински фирми да не престояват на него.  "Никой не може да..

публикувано на 21.05.24 в 17:50

Ученичка от Монтана с първо място за есе

Мая Асенова, ученичка във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" Монтана спечели първо място за есе в конкурса "Да запазим внезапността".  Конкурсът се организира от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ град Русе, разказва Мая Асенова:  "Това, което ме вдъхнови да напиша поредното си есе, е мотивацията,..

публикувано на 21.05.24 в 15:15

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко"

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30

Защо не оцеляват дръвчетата във видинския парк

Повече от година и половина 32 дръвчета се опитват да оцелеят в Крайдунавския парк на Видин, в района между Речна гара и Колодрума. Поводът за тяхното насаждане е Националната конференция на българската адвокатура, която се проведе във Видин преди две години. До всяко дръвче е поставена табелка, на която пише от коя адвокатура в страната е..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Дарителски фонд подкрепя местни инициативи в Оряхово

Създаване на читалня на открито в Оряхово, възраждане на народните танци в Остров и оживяване на моменти от Средновековието ще подкрепи Общественият дарителски фонд "Участвам - дарявам - променям" - Оряхово". Трите идеи ще се финансират със средства, изцяло дарени от местни жители – граждани и фирми, обясни Наталия Фенерска, председател на..

публикувано на 21.05.24 в 11:30