Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Неделеник" от 24 септември 2023 година

29
Снимка: Красимир Каменов

Ето го "Неделник"-а. Вече е на сайта. 


На 28 и 29 септември Видин ще бъде домакин на Петата международна конференция "Модернизационни тенденции в стопанския и културен живот във Видинско и Тимошко (ХVІІІ-ХХ век)". В продължение на два дни учени, изследователи и архивисти от България и Сърбия ще представят научни доклади по интересни теми. Конференцията е организирана от "Държавен архив - Видин" и община Видин и ще бъде първото културно събитие в новооткрития колтурен център Жул Паскин /бившата синагога/. Ще разберете и коя е изчезналата Атлантида на Дунав.


През следващата седмица на 30 септември се навършват 100 години от "най-страшната дата в историята на Враца". Тя е свързана с опустошителния пожар в града, изпепелил 1/3 от него - най-достолепните градски квартали. Интересна история от Ива Антонова.


Врачанското село Остров проведе традиционния си събор вчера на площад "Борис Крумов". Освен проявите, заложени в програмата, по време на празника беше представена и изпълнена за пръв път песента "Пауне, пиле Пауне", написана специално за селото и неговите жители. Автор и композитор е Ники Луканов, чиито корени са островски. Това превръща този проект в нещо много лично за твореца, каза той за Радио ВИДИН. Песента се изпълнява от Десислава Хаджийска, която определя себе си като автентичен и самороден народен изпълнител.


Можете да научите също и какво се случи лятото в читалището в село Долни Вадин


Пригответе се да посетим и читалището в село Софрониево


Дедо Скръц ни очаква с вкусните си гозби за финал.

По публикацията работи: Красимир Каменов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видин ще бъде домакин на Национален мотосъбор

Национален мотосъбор започва утре,16 август, във Видин . Събитието е тридневно, традиционно за мотосредите и тази година се организира за 17-и пореден път. Почитателите на високите скорости ще имат възможността да се докоснат до този начин на живот. Сборен пункт и отправна точка ще бъде панаирният комплекс "Баба Вида", каза за Радио ВИДИН..

публикувано на 15.08.24 в 17:30

Организатор на ТИД: Това е най-голямата регата в света

Общо 102-ма участници в международната регата ТИД пристигнаха във Видин от Ново село - първият лагер в България през Джердап 2. Във Видин останаха два дни, като през втория посетиха културно-исторически обекти. От Видин регата продължи към следваща спирка по река Дунав- град Лом. Тази година ТИД се провежда за 67-и път, но две години в пандемията..

публикувано на 15.08.24 в 16:31
Ловен парк Видин

Ловното сдружение във Видин търси спонсори, за да възстанови Ловния парк

Ловният парк от години не е стопанисван и в момента е в плачевно състояние, каза Румен Николов - ръководител по лова на Ловно-рибарското сдружение във Видин: "Търсим спонсори, за да може нали да изградиме парка така, както го помниме от младите си години. Всеки от нас е ходил там като дете. Имаше мини зоопарк, имаше си катерушки,..

публикувано на 15.08.24 в 16:23

Патриотичен събор ще се проведе край Враца

Патриотичният събор "Войводска вечер" организират за седма поредна година край Враца . Той ще се проведе до моста за село Згориград, в близост до местността Войводин дол, този петък, 16 август, от 17:30 часа. В рамките на събора, който се организира от ВМРО - Враца ще има множество мероприятия за всички възрастови групи и музикална програма с..

публикувано на 15.08.24 в 15:00

На около 40% е изпълнена пътната отсечка от Видин до Макреш

Един от най-важните инфраструктурни проекти за Видинско през последните години - изграждането на пътната отсечка от Видин до Макреш , част от изграждащия се скоростен път до Ботевград ,  е изпълнена на близо 40%. Това стана ясно след запитване на Радио ВИДИН към Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) относно напредъка на строителни дейности на..

публикувано на 15.08.24 в 13:00

В "Музикална зона" на 15 август 2024 слушаме тромпетиста Том Браун

Той е американски джаз инструменталист, изкусен да експонира правдоподобност във всеки музикален стил чрез способността си да общува. Творейки, предлага на аудиторията музикален материал, благодарение на който всеки може да се почувства като у дома си. Успешно съчетава сценичното присъствие с музикалното изкуство, създавайки искрена топла връзка с..

публикувано на 15.08.24 в 09:00

Евридика "възкръсва" в спектакъл в пещера Магурата

Тази събота в пещера Магурата ще се състои интерактивният спектакъл "Възкресението на Евридика" , като той е издържан в жанра Оpera Dei.  Спектакълът е част от Фестивала "Тракийски мистерии 2024" и е постановка на Академия "Орфика", обясни Пламен Иванов , директор на Академията: "Очакваме всички в пещера Магурата, което е едно от..

публикувано на 14.08.24 в 16:32