Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха обновения кърмачески сектор на видинската болница (снимки)

11
Снимка: Радио ВИДИН

Кърмаческият сектор на отделението по детски болести във видинската болница е обновен. Болничната структура е ремонтирана с целеви средства от Министерство на здравеопазването, както и със средства от дарители. Днес реновираният сектор беше официално открит, а на събитието присъстваха и представители на организации и учебни заведения, помогнали в дарителската кампания.
 
Извършеният ремонт е на стойност над 80 000 лева. Детското отделение разполага и с нова апаратура за над 100 000 лева, обясни директорът на Многопрофилната болница за активно лечение "Света Петка" д-р Ивета Найденова:

"Това е ремонт, който чакахме и ние, и нашите малки пациенти, и техните родители от години. Ремонтните дейности в тази част са осъществени с отпуснати целеви средства от Министерство на здравеопазването голяма част и една много голяма част - около 30 000 лева, от дарители. Началото на кампанията инициира се с помощта на Дамския Лайънс клуб, лека-полека след това се събраха още средства, за да може и с парите от Министерството да се направи това, което се вижда в момента. Направили сме кът за майките, кът за игра на болни дечица. Мисля, че ще бъде приятно в болестта, в нещастието, поне нещо хубаво да има като дойдат в болницата. И най-много съм благодарна на дечицата, които събраха една немалка част и детският кът в голямата си част е благодарение на средствата, които подсигуриха децата... Има закупена и много апаратура за отделението, от Фондация "Децата за България". Има нов ехограф, който би могъл да се използва и за изследване на стави - при малките деца това е много важно; апарат за кръвно-газов анализ; миналата година от "Българската Коледа" получихме и апарат за изследване на C-реактивен протеин, който е само за деца и още важни апарати, които мисля, че ще помогнат при диагностиката при детски заболявания." 

Извършеният ремонт на кърмаческия сектор е бил много належащ, отбеляза началникът на детското отделение д-р Пламен Филипов:

"Отделението по начало с голяма площ има цялата кадрова обезпеченост, но апаратурата беше остаряла, амортизирана. Нашето отделение беше първото, което откликна на призива на нашето ръководство в ковид епидемията... След освобождаването на територията трябваше да бъде направен този ремонт, който се проточи, но всичко е идеално - продължи много време, но качеството е налице." 

В подкрепа на каузата за набиране на средства за ремонт на кърмаческия сектор с голямо желание се включили и деца от Основно училище "Любен Каравелов", разказа педагогическият съветник в учебното заведение Мария Митева:

"Заедно подехме инициативата - ученици, родители, учители, да направим един базар, в който учениците изработваха изделия, след което бяха продадени и общата сума дарихме на детското отделение. Сумата възлиза на 1800 лева. Това беше всъщност и едно заключително мероприятие по Национална програма "Заедно за всеки ученик", Модул "Участвай и променяй - родителят активен партньор в училищния живот". Една инициатива, която наистина събра общите сили на цялата училищна общност и всички заедно, много въодушевено, взехме участие в тази хуманна кампания."

Директорът на видинската болница съобщи, че благодарение на дарители се подобряват условията и в други структури на лечебното заведение. 

"Получихме в Отделението по физиотерапия и рехабилитация, което включва за момента един клматик за залата, където се правят физиопроцедури, и нов велоаргометър. Има още останали средства, които ще видим за какво ще ги използваме по-нататък. Само пред дни получихме 400 комплекта спално бельо благодарение на Лайънс клуб Видин, Ротари клуб Видин и на граждани от района, за което голямо благодаря на всички." 

Следващата цел е да бъдат осигурени необходимите средства за ремонт и на другата част от детското отделение, допълни д-р Ивета Найденова. 

Вижте още

Притчата за митаря и фарисея

Неделята, в която се намираме днес е Шестнадесета след Неделя подир Въздвижение  и ни напомня за това, че смирението въздига, а гордостта унизява. "Кратка, ясна и назидателна е притчата на Спасителя за това как двама юдеи влезли в храма да се помолят: единият фарисей, другият – митар. Фарисеят застанал напред в храма и се молел..

публикувано на 25.02.24 в 08:00

За събитията във фондация "Подкрепа за реализация" през февруари

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин  през месец февруари.  На 19 февруари почетоха паметта на Апостола на свободата. Посветиха занимания в Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца "Митрополит Неофит" на делото на Васил Левски. "През цялата седмица мога да кажа по време..

публикувано на 23.02.24 в 14:54

Денталната грижа при домашните любимци

Както ви бяхме обещали в края на януари, веднъж в месеца, ще си говорим със специалист по теми, засягащи нашите домашни любимци. Днес ще си говорим за денталната грижа при четириногите , защото точно както хората, кучетата и котките, също се нуждаят от здрави зъби и венци, за да се хранят нормално и да се предотвратят по-сериозни заболявания...

публикувано на 23.02.24 в 14:00

Любомир Маринов, ювелир: "Всяко едно бижу е предизвикателство"

Модерното движение в бижутерията започва в края на 40-те години, след Втората световна война. Тогава отново се появява интересът към бижутерията като изкуство.  Днес има все повече ръчно изработени бижута, като те са вече не само хоби, но и професия.  "Занаятът ми е наследствен, от баща ми и работим заедно", обясни Любомир Маринов , който..

публикувано на 23.02.24 в 12:30

Атлас представя недвижимите културни ценности в България

Атлас на недвижимите културни ценности в България е достъпен на интернет страницата на Националния институт за недвижимо културно наследство . Дигиталната карта е ефективен инструмент , който ще подпомогне работата на експертите от института, като същевременно публично достъпната информация би могла да е полезна и на по-широк кръг от..

публикувано на 23.02.24 в 12:00

Ден на мъжкото здраве в Козлодуй

Ден на мъжкото здраве ще се проведе днес, 23 февруари, в Козлодуй . Безплатни прегледи ще извършат лекарите от клиниката по урология на Александровска болница д-р Христо Христов и д-р Живко Христов. Инициативата е на Фондация "Искам бебе" и мото клуб "Nucklears", с подкрепата на Община Козлодуй и местната болница. "Фондация "Искам бебе"..

публикувано на 23.02.24 в 08:25

Венцислав Николов, треньор по водна топка - за развитието на спорта във Враца

73-годишният треньор по водна топка Венцислав Николов гостува днес в "Думата имат старейшините" . Той е от Враца, завършил е Националната спортна академия, с треньорство се занимава от 70-те години на миналия век. Бил е и учител по физическо, също и директор на общинско предприятие по спорт и туризъм и до ден днешен продължава да тренира деца в..

публикувано на 22.02.24 в 16:55