Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха обновения кърмачески сектор на видинската болница (снимки)

11
Снимка: Радио ВИДИН

Кърмаческият сектор на отделението по детски болести във видинската болница е обновен. Болничната структура е ремонтирана с целеви средства от Министерство на здравеопазването, както и със средства от дарители. Днес реновираният сектор беше официално открит, а на събитието присъстваха и представители на организации и учебни заведения, помогнали в дарителската кампания.
 
Извършеният ремонт е на стойност над 80 000 лева. Детското отделение разполага и с нова апаратура за над 100 000 лева, обясни директорът на Многопрофилната болница за активно лечение "Света Петка" д-р Ивета Найденова:

"Това е ремонт, който чакахме и ние, и нашите малки пациенти, и техните родители от години. Ремонтните дейности в тази част са осъществени с отпуснати целеви средства от Министерство на здравеопазването голяма част и една много голяма част - около 30 000 лева, от дарители. Началото на кампанията инициира се с помощта на Дамския Лайънс клуб, лека-полека след това се събраха още средства, за да може и с парите от Министерството да се направи това, което се вижда в момента. Направили сме кът за майките, кът за игра на болни дечица. Мисля, че ще бъде приятно в болестта, в нещастието, поне нещо хубаво да има като дойдат в болницата. И най-много съм благодарна на дечицата, които събраха една немалка част и детският кът в голямата си част е благодарение на средствата, които подсигуриха децата... Има закупена и много апаратура за отделението, от Фондация "Децата за България". Има нов ехограф, който би могъл да се използва и за изследване на стави - при малките деца това е много важно; апарат за кръвно-газов анализ; миналата година от "Българската Коледа" получихме и апарат за изследване на C-реактивен протеин, който е само за деца и още важни апарати, които мисля, че ще помогнат при диагностиката при детски заболявания." 

Извършеният ремонт на кърмаческия сектор е бил много належащ, отбеляза началникът на детското отделение д-р Пламен Филипов:

"Отделението по начало с голяма площ има цялата кадрова обезпеченост, но апаратурата беше остаряла, амортизирана. Нашето отделение беше първото, което откликна на призива на нашето ръководство в ковид епидемията... След освобождаването на територията трябваше да бъде направен този ремонт, който се проточи, но всичко е идеално - продължи много време, но качеството е налице." 

В подкрепа на каузата за набиране на средства за ремонт на кърмаческия сектор с голямо желание се включили и деца от Основно училище "Любен Каравелов", разказа педагогическият съветник в учебното заведение Мария Митева:

"Заедно подехме инициативата - ученици, родители, учители, да направим един базар, в който учениците изработваха изделия, след което бяха продадени и общата сума дарихме на детското отделение. Сумата възлиза на 1800 лева. Това беше всъщност и едно заключително мероприятие по Национална програма "Заедно за всеки ученик", Модул "Участвай и променяй - родителят активен партньор в училищния живот". Една инициатива, която наистина събра общите сили на цялата училищна общност и всички заедно, много въодушевено, взехме участие в тази хуманна кампания."

Директорът на видинската болница съобщи, че благодарение на дарители се подобряват условията и в други структури на лечебното заведение. 

"Получихме в Отделението по физиотерапия и рехабилитация, което включва за момента един клматик за залата, където се правят физиопроцедури, и нов велоаргометър. Има още останали средства, които ще видим за какво ще ги използваме по-нататък. Само пред дни получихме 400 комплекта спално бельо благодарение на Лайънс клуб Видин, Ротари клуб Видин и на граждани от района, за което голямо благодаря на всички." 

Следващата цел е да бъдат осигурени необходимите средства за ремонт и на другата част от детското отделение, допълни д-р Ивета Найденова. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20

Камъчета с послания ни вдъхновяват да правим добрини

Кампания насърчава хората от Видин, Враца и още 15 от областните градове и три по-малки да правят добри дела. Инициативата е на фондация "Щастъчета", която  призовава за това по нестандартен и забавен начин.  Организацията разпространи цветни камъчета - щастъчета, с изписани върху тях послания за правене на добрини. Броят на камъчетата е..

публикувано на 26.07.24 в 16:54

Нова еко дестинация ще привлича туристи по Искърското дефиле

 „Еко дестинация Искърско дефиле“ е новата инициатива, около която се обединяват Природен парк „Врачански Балкан“, Община Мездра, Народно читалище “Факел“ 1926 с. Зверино и Сдружение “Клуб Еделвайс”.  Искърското дефиле винаги е привличало интереса на пътешественици и изследователи, на писатели и духовни учители, на алпинисти и планинари. Всяка..

публикувано на 26.07.24 в 16:05

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00