Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят в Монтана представя преиздадена книга на Ставри Попов

| обновено на 17.10.23 в 09:40
4
"Самозащитата на село Чипоровци срещу сръбско-румънското нашествие през 1913 година. Из дневните бележки на Ставри Попов"
Снимка: Радио Видин

Регионалният исторически музей в Монтана ще представи преиздадената книга на Ставри Попов "Самозащитата на селото Чипоровци срещу сръбско-румънското нашествие през 1913 година. Из дневните бележки на Ставри Попов". Тя е джобен формат, от 73 страници и е завършена през декември 1914 година. Изданието е отпечатано през 1915 година в Берковица

За книгата ни разказва доц. д-р Ваня Иванова, директор на Регионалния исторически музей в Монтана и един от хората, допринесли за нейното преиздаване.

"Това дълго заглавие, избрано от самия автор, всъщност описва самозащитата на чипровчани по време на Втората балканска или така наречената Междусъюзническа война, която е през лятото на 1913 година и когато България се оказва във война с всички свои съседи. И докато българските армии се бият срещу сръбските и гръцките войски, в Северна България нахлуват румънски войски, а също така и шайки, както ги нарича Ставри Попов - "шайки от плячкаджии". Фактически тръгват от Северозападна България, преминавайки границата между България и Сърбия. Точно отблъскването на такива шайки от сръбски войници, които влизат в не едно селище в Северозапада, това отблъскване от село Чипоровци, както се е казвало тогава, така до 1948 година са наричали Чипровци, и понеже това все пак съществува като факт, аз съм сметнала за нужно да обясня в предговора на книжката и какви са хипотезите за произхода на селищното име... Всъщност конкретният повод за преизданието е 110-ата годишнина от Втората балканска война."

Идеята на музея е била книгата да излезе през лятото, когато в миналото са се водели военните действия. По технически причини, обаче, книжката излиза преди половин месец. Това е и причината нейното представяне да е през октомври, по което време е и началото на Първата балканска война. И тъй като става дума за преиздание, по подразбиране, то е по-различно от оригиналното издание, обясни доц. д-р Ваня Иванова:

"Снабдено е с един сравнително подробен предговор, в който са обяснени причините за тази самозащита на жителите на Чипровци. Представено е демографското състояние на селището във връзка с официални статистически данни. През 1910-а, когато е било последното преброяване, жителите на Чипровци са били 2409 души, за съжаление, в момента са по-малко. След това подробно са описани участниците в тази самозащита и значимата роля на официалните български власти, които са им предоставяли оръжие, което те са си докарали сами, когато е станало ясно, че се очакват евентуални военни действия. Също така е описано и кой е Ставри Попов - авторът на книгата..."

През 1915 година книгата на Ставри Попов е струвала 60 стотинки. Какво е могло да се купи през същата година за тези пари? Официалната българска статистика показва, че 1 кг говеждо месо е струвало 95 стотинки, 1 литър прясно мляко - 44 стотинки, килограм картофи - 19 стотинки, типов хляб от килограм - 32 стотинки. Една обикновена дневна надница е била 2 лева и 76 стотинки. Най-общо казано, книжката на Ставри Попов е струвала, колкото 3 килограма картофи.  

Представянето на преизданието е днес, 17 октомври, от 11:00 часа в Експозиционната зала на Регионалния исторически музей в Монтана. Освен Ваня Иванова, книгата ще представи и Стефан Стефанов, председател на дружеството на краеведите в града.

Галерия

Вижте още

Венцислав Николов, треньор по водна топка - за развитието на спорта във Враца

73-годишният треньор по водна топка Венцислав Николов гостува днес в "Думата имат старейшините" . Той е от Враца, завършил е Националната спортна академия, с треньорство се занимава от 70-те години на миналия век. Бил е и учител по физическо, също и директор на общинско предприятие по спорт и туризъм и до ден днешен продължава да тренира деца в..

публикувано на 22.02.24 в 16:55

Свърши ли зимата и каква пролет очакваме

Температурите през деня трайно са над нулата, захлаждането е от време на време, но не е свързано с отрицателни температури и снеговалежи.  Температурите в края на февруари в Северна България и Видин е възможно да стигнат 17-20 градуса, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев. "Топла зима. При всички положения до края на месец февруари ни..

публикувано на 22.02.24 в 16:00

Д-р Благодаря е първият гост в инициативата "Видинчани за пример"

Видинското читалище "Цвят " поде нова инициатива, чрез която се стреми да мотивира младите хора да вярват във възможностите си и да следват мечтите си. Идеята на  "Видинчани за пример"  е през учебно време по веднъж месечно да се организира среща на успели видинчани с ученици от града, каза секретарят на културното средище  Любомир Илиев ...

публикувано на 22.02.24 в 15:36

Ученици в Мездра имат нов физкултурен салон

В напълно обновен физкултурен салон ще спортуват учениците в Професионалната гимназия “Васил Левски” - Мездра . В спортния комплекс са вложени около 200 000 лева. В момента текат довършителни работи, след което предстои той да бъде открит. Салонът ще е мултифункционален, оборудван е с фитнес зала, баскетболно и волейболно игрище, обясни директорът..

публикувано на 22.02.24 в 14:00

Читалището в Моравица продължава традицията на духовата музика

Народно читалище "Светлина 1926" в село Моравица организира ш кола за желаещи да свирят на духови музикални инструменти.  Целта е да бъдат привлечени  хора от всички възрасти, които имат музикални дарби и талант, включително и деца. Няма ограничения във възрастта. Уроците ще бъдат провеждани от професионалисти - музикантите Павел Бошняков и..

публикувано на 22.02.24 в 13:00
Народният представител от ПП

Валери Сираков, "Възраждане": Волята на 600 000 българи беше отрязана

Отказът да се проведе референдум за запазване на българския лев показва незачитане на волята на гражданите. Това коментира Валери Сираков, бивш депутат от "Възраждане" и настоящ общински съветник във Видин. По думите му от партията няма да оставят въпроса приключен, след решението на Конституционния съд срещу провеждането на референдум за лева...

публикувано на 22.02.24 в 12:00

Стипендии за двама студенти осигурява Ротари клуб - Видин

Ротари клуб - Видин осигурява средства за изплащане на стипендии за двама младежи от Видин за срока на цялото им следване. Това са студентът в Медицински университет - Плевен Радослав Попов и студентката в Националната спортна академия Елена Петрова.  Стипендиите са определени на конкурсен принцип и са за млади хора, които са завършили с висок..

публикувано на 22.02.24 в 10:15