Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да бъдат съживени селата обсъждат на международен форум във Видин

| Интервю
Снимка: фейсбук



Може ли "географията на изоставането", каквато наблюдаваме в Северозапада, да се превърне в "география на съживяването" с помощта на творчество. Отговорът ще формулират десетки артисти, които взеха участие в инициативата на Фабрика за идеи - "Резиденция Баба", която свърза млади творци от града с бабите на село.  


За резултатите от престоя на артистите в малките населени места разказва Милица Джанджова - ръководител на проекта, а поводът е международен форум, който ще се проведе във Видин от 10-и до 12-и ноември:

"Форум за социална промяна чрез емпатия "EMPATHEAST" е нашето кулминационно събитие за настоящата година, но и не само. Това е събитие от международен характер, на което представяме всички резултати от нашите формати през годината. По-конкретно фокус тази година е проектът "Съживяване на селата чрез творчески дейности", в който реализирахме шест резидентни програми в различни села в Северозапада. Ще имаме за цел да покажем резултати на 17 резиденти, които живяха в тези села и сме изключително щастливи, защото "EMPATHEAST" се завръща след 4-годишно отсъствие, покрай ковида, където имахме пауза. Завръщаме се в град, в чийто район пък от друга страна работим в последните години, а именно - Видин... Това е форум, чрез който показваме какви съкровища се крият в различни населени места отвъд столицата. Показваме различни резултати, практики... И за нас е много ценно да децентрализираме културата."

През тези фестивални дни ще има интензивна програма, допълни още Милица:

"Тя включва международни лекции, тъй като част от проекта са и нашите партньори от Исландия, които също ще покажат полезни и добри практики в сферата на изкуството. Те са от един творчески център от Исландия и със сигурност ще разкажат много интересни неща за работата си. Имаме гост-лектори от Румъния, от Германия, също така лектори от България - ще покажем добри практики в неформалното образование, ще покажем много местни примери за това как млади хора съживяват региона, в който живеят. Ще покажем, разбира се, нашите резултати от "Резиденция Баба", именно - 17 артиста с техните индивидуални и колективни проекти под формата на изложба и концерт, които ще се състоят в обновения културен център на Синагогата в град Видин. Това, което може би е най-любопитно, че сме предвидили турове в селата, част от мрежата на "Резиденция Баба", в които ще има посещение на изложба, водени турове с организиран транспорт, които ще се случат в съботния ден от 13:00 часа."

Тази година, с помощта на Министерството на културата и финансовата подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, проектът "Съживяване на селата чрез творчески дейности", успява да обнови шест пространства в шест села в Северозапада и да ги превърне в места за изкуства и култура, и така местните хора да могат да посрещат резиденти от близо и далеч, и да използват въпросните пространства за развиване на културната дейност в селото.

"С тези пространства вече ще говорим за едно по-добро ниво на материално-техническата база и ще можем да организираме събития не само в градовете, но и в селата, в които работим... Това, според мен, ще повиши посещаемостта в селата от една страна, от друга страна самодейните групи пък ще имат едно пространство, в което и младите, и възрастните хора ще мога да обменят опит, да споделят и да празнуват."

Повече за форума и неговата програма можете да намерите тук.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Алберто Бруно

Алберто Бруно: Мечтата ми е да живея завинаги в Стакевци

Днес ви разказваме историята на италианеца  Алберто Бруно , който срещнахме още преди време в белоградчишкото село Стакевци . Алберто е родом от Рим и е на 54 години.  През живота си е правил най-различни неща. От малък започва да работи и до днес не се е спирал. Първата му работа е когато е бил на 11 години - отива на село да бере..

публикувано на 06.08.24 в 17:30

Специалист: Тютюнопушенето и алкохолът са най-вредни при кърмене

Чрез кърмата бебето получава активна имунна защита, която е жизнено важна след раждането. Коластрата, тоест първите капчици кърма, е изключително богата на хранителни вещества и е напълно достатъчна, за да нахрани бебето и да му даде всичко необходимо. Това каза по повод Световната седмица на кърменето - 1-7 август, доброволният консултант към..

публикувано на 06.08.24 в 16:14

Момиче от Монтана спечели първо място в международен музикален конкурс

Магдалена Александрова от Монтана завоюва първо място в четвърта възрастова група на Международния музикален конкурс  "Киното - моя любов, моя песен" , който е част от  Международния младежки медиен фестивал "Арлекин" във Варна. Тя се отличи в съревнованието при силна конкуренция. Журито на конкурса, в състав: академик Пламен Карталов,..

публикувано на 06.08.24 в 14:00

Расте броят на измамените български работници в чужбина

За значителен ръст на случаите с измамени българи  с обещания за работа в Швеция през летния сезон   алармират от българското посолство в Стокхолм. Това съобщиха от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". През лятото се засилва търсенето на препитание в чужбина, но решавайки да отидем зад граница, трябва да си направим предварително..

публикувано на 06.08.24 в 13:49

Гимназията по облекло в Бяла Слатина ще има нов интериор

Професионалната гимназия по облекло "Елисавета Багряна" в Бяла Слатина  има дългогодишна история и традиция, с които заема своето специфично място в региона. Учебно заведение, което вече много години създава красота, твори изящество и стил, създава умни, образовани млади хора, които поколения наред предават своите знания и умения във..

публикувано на 06.08.24 в 13:18

В разгара на лятото: Какво е състоянието на фонтаните във Видин

Последният летен месец дойде, като температурите навън остават все още високи. Естествено е в такива дни да повдигнем въпроса за състоянието на оазисите, носещи прохлада в града, а именно фонтаните и чешмите.  Видинчани се възмущават от занемарения външен вид на водните съоръжения в града. Фонтанът пред сградата на Общината е силно замърсен и..

публикувано на 06.08.24 в 13:00

Когато детето отказва да отиде на зъболекар

Отказът на детето да посети зъболекар, след като вече е било в зъболекарския кабинет и е преминало успешно определена процедура, не бива да тревожи родителите. Това каза в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и поясни, че подобно поведение е характерно за децата между 4 и 6-годишна възраст, и може да бъде преодоляно с..

публикувано на 05.08.24 в 17:44