Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Развръзката от балотажа в Северозапада

Снимка: Радио ВИДИН

В 5 общини от област Видин избирателите гласуваха на балотаж на изборите за местна власт. Категорична победа на втория тур на кметските избори във Видин постигна досегашният кмет на общината Цветан Ценков СДС (НДСВ, НОВОТО ВРЕМЕ), който в балотажа се изправи срещу издигнатия от политическа партия ГЕРБ Александър Матеев. За Видин победата му означава: 

"Развитие, напредък, бъдеще за нашите деца. Защото вие бяхте свидетели на една изключително напрегната, агресивна, арогантна кампания, каквато аз дори не съм си представял, че може да съществува. Хората много добре оценяват това, което правя аз и екипът на Общината, много добре виждат агресията в противниците ни и разбират, че този период от нашия живот би следвало отдавна да е приключил и да вървим смело напред към бъдещето", каза в първия си коментар след обявяването на първите резултати от паралелното преброяване Цветан Ценков пред Теодора Макавеева.

В Кула Владимир Владимиров спечели нов мандат с 1 088 гласа или 63.37%, втори остана Андрей Андреев, кандидат за кмет на МК ДВИЖЕНИЕ НАПРЕД БЪЛГАРИЯ. Владимир Владимиров каза, че ще работи за по-добри условия за живот на хората:

"Да подобрим условията за живот на хората, за да се чувстват те наистина европейци."

От новоизбрания кмет на община Кула жителите искат:

"Човек има надежда нещо да стане по-добро... Да се оправи един път завинаги, защото има различие между хората... За хубав живот, децата да са ни добре възрастните, ние да сме добре възрастните и повече внимание на възрастните да се обръща..."

Избирателната активност на местните избори е по-ниска в цялата страна спрямо тези от 2019 годината. Причините са в умората на избирателя от серията предсрочни избори, скандалът с машините, който пък създава недоверие относно избирателния процес и неговата честност, коментира Светлин Тачев - политолог в "Галъп Интернешънъл Болкан", агенцията, с която БНР си сътрудничи в тези избори.

"Специално за община Видин на първия тур избирателната активност беше толкова, колкото и на първия тур през 2019 година. На втория тур естествено е по-ниска спрямо първия, но малко по-ниска и спрямо втория тур през 2019 година. По нашето паралелно преброяване при 100% извадка 33,1% , по данни на ЦИК през 2019 на втория тур е била 35,74%. Сега, логично е по принцип, на втория тур избирателната активност винаги да е по-ниска спрямо първия и това се наблюдава почти навсякъде. Възможно е да има някъде и вторият да е по-силен от първия. Но, обикновено на втория тур излизат по-малко гласоподаватели от гледна точка на това, че част от тях не са намерили своя кандидат сред останалите на балотажа. И това, естествено, сваля избирателната активност", каза Светлин Тачев.

Във Видин алтернативна политическа формация печели за втори път кметския пост, за разлика от други градове, където битката беше ГЕРБ, "Продължаваме промяната", БСП, ДПС. Това говори за силна местна общност, смята политологът.

Кметът на видинското село Новоселци беше избран още на първия тур и вчера хората в селото гласуваха само за общински кмет.

"Искаме много неща. Имаме добро ръководство в селото и грижи се само като им се отпуснат средства... Промяна искаме, просто промяна. Да се оправи градът, най-вече работа да се намери. Няма млади, защото тук работа няма... С надеждата за по-добро за нас и за децата. Може ли да се живее с 500 лева пенсия?! Децата ни отидоха в чужбина. Искаме нови работни места... За по-добър живот... Да помисли и за селата..." , казаха хората защо отидоха да гласуват.

В община Ново село новият кмет също беше избран на балотажа. До него стигнаха Деяна Стоянова, кандидат на МК БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД (ДВИЖЕНИЕ НАПРЕД БЪЛГАРИЯ, ЗНС) и Венислав Ангелов от СДС (НДСВ). Венислав Ангелов спечели надпреварата за кметския стол с 960 гласа или 54.95%.

Жителите на община Ново село искат промяна:

"Много неща са важни, много неща могат да се направят. За младите хора да има работа... Ние бегаме по чужбини да бачкаме. Оставаме деца, жени, семейства. Ако не е чужбина, ние умираме от глад... Да се оправи тука селото, защото се нуждае от много ремонт, места за работа... Що са правили тоя стадион? Нямаше нужда за тоя стадион от 7 милиона. Трябваше да направят напримерно два завода по 150 души, 300 души да работи цялото население..."

В Белоградчик беше избран Боян Минков от МК БСП ЗА БЪЛГАРИЯ (НДСВ, НОВОТО ВРЕМЕ, ДПС, БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД, Движение Гергьовден) с 1 620 гласа или 54.13%. Новият кмет на Чупрене е Мария Тодорова от  ПП ГЕРБ. Тя спечели на балотажа с 53.24% или 558 гласа. 

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08