Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджет 2024 - ще живеем ли по-добре?

Снимка: Радио ВИДИН

През последните дни новият бюджет, като че ли се превърна в още един инструмент за политическа реторика. Къде, обаче свършват финансовите доводи и започват политическите хватки? Финансовият министър Асен Василев обяви ръст на заплатите с 10% и инфлация 3%. Според много критици, това ще е най-щедрият бюджет откъм разходи - 80 милиарда, докато в приходите има неща, които не са сигурни. Пак са заложени пари от плана за възстановяване, от таксата за руски газ, има заложен растеж на корпоративния данък (15%) на компании с над 750 млн. евро оборот. И през 2023 г. ги бяхме заложили тези милиарди, но те така и не дойдоха, коментираха специалисти. Предвиден е скок на минималната заплата и нов дълг - греши ли държавата? 

В Бюджет 2024 е заложен 205,8 млрд. лв. очакван БВП (3,2% ръст). Очаква се месечната инфлация да е на минус, а тя върви нагоре, макар и с малко - 0,4% за октомври 2023. Според финансисти и тук има много неизвестни, тъй като износът намалява, и вероятно има сериозен оптимизъм НАП да повиши още повече събираемостта. Проблем ще има и за големия бизнес, заради вдигането на максималния осигурителен доход от 3400 лв. до 3750 лв. Така този, който се осигурява на 3400, както е до момента, е на светло. Това вдигане за един работодател означава между 7 и 8% чиста сума на месец. Въпросите наистина са много, но в крайна сметка ще живеем ли по-добре как обществото реагира на новия проектобюджет? 

Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и на ДПС постигнаха споразумение с финансовия министър Асен Василев. До решението се стигна след среща между двете формации и финансовия министър Асен Василев, на която са получени гаранции, че занапред няма да има случаи, в които ПП-ДБ ще гласува заедно с БСП, "Възраждане" и ИТН в пленарна зала. По темата с дерогацията - тя ще бъде отменена в две стъпки. Първата стъпка е от 1 януари спиране на квотите за износ. Втората стъпка е от 1 март, окончателно отмяна на дерогацията, като за този преходен период има съгласие единствено и само за да няма финансови сътресения на пазара, а именно тези щети от повишение на цената на дизела и бензина да бъдат поети от българските граждани. Основната промяна в бюджета е свързана с това, че отпада вноската от "Газпром", а разходната част се намалява. Останалата част на бюджетната рамка остава така, както бе обявена от Асен Василев. Приходите ще бъдат намалени с 2,4 млрд., колкото е предполагаемата планирана вноска по таксата за газа. Ще има списък на приоритетни национални инвестиционни обекти, в който влизат АМ "Струма", АМ "Хемус" и др. Договорен е приоритетен списък с инвестиции за общините, който да е неразделна част от бюджета. Прецизиран е и таванът на поемането на дълг с около 1 млрд. лв. За параметрите на новия бюджет потърсихме за коментар икономиста от Института по пазарна икономика Адриян Николов

"Няма добър или лош бюджет, въпросът е какви са заложените в него цели и инструменти и очевидно, че в дизайна, който е направил финансовият министър и неговият екип, свръх целта е влизането в Еврозоната. Начинът, по който е структуриран в момента бюджетът, единственото важно нещо в момента е уцелването на 3-те процента дефицит. Това е фокусът и целта и всичко около него се върти. Имаше много конфликтни мерки, но това, което най-пряко касае хората е вдигането на данък сгради. Там, като че ли ще има доста сериозен дебат, тъй като много сериозно се появиха аргументи, че със старите жилища, по-бедните хора ще срещнат много големи трудности да плащат обновения данък след обявяването на данъчните оценки... Другите неща, които бяха много интересни и също породиха сериозен дебат са мерките против сивата икономика, това също е на настоящия финансов министър една много стара теза и един фокус, че има сериозен ресурс, недооценен и бюджетно и икономически в сивите практики." 

Неизбежно ли беше в новия бюджет да има макар и минимално повишение на доходите на хората, предвид инфлацията през последните месеци и повод ли е това за разнобой в редиците на управляващите - това попитахме още Адриян Николов, икономист от Института по пазарна икономика:

"Ние така или иначе няма да избягаме от швейцарското правило, най-малкото то ни показва какъв трябва да е ръстът на пенсиите. По-скоро критика търпи повишението на минималната работна заплата, но пък тя вече се увеличава по формула, тоест добра-лоша тя вече е 50% от средната работна заплата и това е изчислението. Тук дебатът трябва да се съсредоточи върху това как да подобрим формулата, така че да няма такива резки скокове, които да застрашават ръста на безработицата, спад на заетостта и затваряне на някои пазари, които са с по-ниска средна заплата и с по-ниска производителност" - допълни Адриян Николов.

Повече пари за доходи от следващата година са предвидени в новия бюджет. Доволни ли са обаче синдикатите? Вчера се проведе Националният съвет за тристранно сътрудничество, на който от КНСБ настояха в бюджета за 2024 г. да бъдат заложени допълнителни 700 милиона лева за заплати в различни сектори. Това са възнагражденията в транспорта, земеделието, висшето образование, здравеопазването и други сектори. Потърсихме за коментар Петър Мишев, икономически анализатор към Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. 

"Ние като една от страните, които са активни по отношение на политиката по изграждане на бюджета, заставаме с позицията, че има необходими неща, които трябва да се свършат от Народното събрание в следващите седмици, за да може този бюджет да отговаря на това, което имат нужда работниците, защото като синдикати ние заставаме зад техните права и техните възможности те да получават адекватни възнаграждения. Тези 700 млн. определено липсват в бюджета и ние ще се борим те да се изразят в числа във финалния вариант на Бюджет 2024" - обясни Петър Мишев.

Доволни ли са видинчани от проекта за новия бюджет на страната и за какво трябва да има според тях повече пари?

"За пенсиите трябва да вдигнат още малко, все лъжат с тия 10%. За всичко ще трябват пари да се дават на тоя народ, гладния. Много пари ни изяде тая инфлация и по доктори пари се дават за лекарства, и не остава нищо... Според мен бюджетът е балансиран, доколкото разбираме от финанси и самият финансов министър се справя добре, може би трябва някои пера да се поразгледат. Хубаво е, че на пенсионерите се обещават 10-11%, но е хубаво да се дадат още в началото на годината, както се процедира в цивилизованите държави... Трябва да преразгледат сектори като образование и здравеопазване, защото това са водещи сектори в държавата. Животът стана скъп, а бюджетът горе-долу от втория път са го нагласили" - коментираха видинчани.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00