Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици и професионални музиканти свирят заедно във Видин

Градски духов оркестър Видин и духова формация "Бдинци"
Снимка: СУ "Св.св.Кирил и Методий"




"Проходилка за начинаещи музиканти" е наречена съвместната инициатива на Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" и Градски духов оркестър - Видин, чрез която младите музиканти могат да се докоснат  до опита на професионалистите, да наблюдават синхроните в оркестъра и да добият представа за професията от първо лице. За идеята разказва преподавателят по духови и ударни инструменти в училището по изкуства във Видин Николай Илиев:

"Тази "проходилка" е част от един национален проект, който се финансира от Министерство на образованието и науката. Това е Национална програма "Заедно в изкуствата и спорта". Решихме, че ще е добре учениците практически да се запознаят с работата на духовия оркестър, които бяха добри да ни приемат и да посетят част от репетициите на нашите ученици. Три съвместни репетиции сме имали досега, на които учим марша "Бдинци" и планираме още една или две през април месец, защото през май нашите ученици ще участват в проект, посветен на Деня на българската армия - 6 май. Тогава ще трябва сами да изпълнят, вече без помощта на Градски духов оркестър, марш "Бдинци"... Най-вече виждаме повишаване на мотивацията."

Диляна Цанкова е завършила средното си образование в музикалното училище в гр. Котел, с профил "Народно пеене". След това продължава образованието си в Музикалната академия в Пловдив, със специалност "Дирижиране на народни състави". Работила е в ансамбъл "Тракия" като народна певица, а от 2012 година е единствената дама и диригент на Градския духов оркестър във Видин: 

"За нас беше много приятно това, че ученици, които се обучават в духови инструменти, решиха да дойдат и да седнат до професионалистите, да усетят емоцията, на практика това, което учат в училище да го приложат с професионалисти. И наистина, колегата Илиев е много прав, че се забелязва огромна мотивация при децата. Направи ни впечатление, че на първата репетиция дечица, които на първата репетиция доста се притесняваха впоследствие се отпуснаха и разгърнаха своя потенциал. Петър е пример за това, на първата репетиция беше по-притеснен, но се оказа, че е изключително талантлив тромпетист... Децата ще се включат заедно с нас в професионални изяви, което ще спомогне за тяхното самочувствие, тяхната увереност като музиканти и разбира се би подобрило и техните практически умения." 

Петър Маринов свири в духовата формация на училището по изкуства във Видин от втори клас. В неговото семейство музиката е традиция. Младежът казва, че най-голяма трудност среща в музикалната теория:

"Сега съм на тромпет, преди това свирех на флигорна. При нас цялото семейство почти свирим на нещо. Аз отначало на знаех нещата как стоят като бях на флигорна. На тромпет разбрах, че се свири повече мелодията на дадена песен, по ми харесва да свиря мелодията. Нотите малко трудно ги научих, знаците. На коледния концерт на училището ще свирим коледна китка от няколко песни. Сестра ми също свири на тромпет, когато се прибере свирим с нея. С удоволствие бих започнал работа в Градски духов оркестър - Видин, допада ми обстановката."

Жителите и гостите на Видин ще могат да се насладят на изпълненията на Градски духов оркестър в петък, 1 декември, от 17:00 часа на площад "Бдинци", които заедно с мажоретния състав на училището по изкуства, ще участват в празничната програма  по откриване на коледно-новогодишните празници.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 04 юли 2024 слушаме "Пойнтър систърс"

Блус, суинг, госпъл, диксиленд, мюзикъл, кънтри, поп и денс – всичко това някак си намира място в музиката на "Пойнтър систърс" през годините, пречупено през специфичния им почерк и стил. Стартирали през 1969 г., от квартет се превръщат в трио и така бележат своя връх в средата на 80-те години. Имат 14 Топ 20 сингъла на Billboard Hot 100 и девет..

публикувано на 04.07.24 в 09:00

Каква е съдбата на бившето училище "Христо Ботев" във Видин

Какво се случва с бившето Основно училище "Христо Ботев" във видинския квартал Строител"?  Преди храм на знанието, а днес живеещите там го оприличават на джунгла. Около сградата на бившето училище се забелязва разрухата и отпечатъкът на природата, която винаги си взима своето, когато човешката ръка е оставила нещо без грижа. Рушаща се сграда,..

публикувано на 03.07.24 в 16:29

С доброволен труд ремонтираха покрива на църквата в село Делейна

С дарения и доброволен труд ремонтират църквата "Св. Георги Победоносец" в село Делейна. Дарителската кампания за ремонт на покрива бе обявена в края на февруари от ентусиасти и съмишленици от селото, които са обезпокоени от състоянието на църквата след последния ремонт. Голяма част от необходимите средства бяха събрани за около два месеца, в края..

публикувано на 03.07.24 в 15:59

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

публикувано на 03.07.24 в 14:49

Видински аптеки се включват в националния протест на фармацевтите

Възможно е видински аптеки да спрат работа в знак на протест срещу проекта за промени в Наредба 4, публикуван за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Има опасност да се стигне и до затваряне на аптеки. Това обясни председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Видин Николай Тодоров. По думите..

публикувано на 03.07.24 в 14:31

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40