Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плащаме по-висока цена на водата от 1 януари

Драстично поскъпване на водата предвижда Комисията за енергийно и водно регулиране от 1 януари.

Във Видин увеличението ще е с 28.6 %, във Враца с 20.6 %, а в Монтана - с 19.9 %, докато в останалата част от страната поскъпването ще е средно с 10%. В Берковица очакванията са цената да скочи с 80 %.

Промяната на цените е икономически обоснована, посочи председателят на КЕВР Иван Иванов

Във втората година на регулаторния период КЕВР коригира цената на водата с инфлацията, която е 10 на сто. Към това се прибавят увеличението на минималната работна заплата с 19%, както и годишното увеличение на възнагражденията във всичките дружества с по 15 на сто по споразумение със синдикатите, както и повишени разходи за електроенергия.

Новите цени на услугата са реални, коментира Георги Владов, зам.-председател на Българската асоциация по водите и бивш управител на ВиК - Видин. 

"На каквито и услуги да се увеличи цената - не е приятно, но нещата са напълно обясними. Когато говорим за процентно увеличение, трябва да се има предвид каква е била тя. Има областни градове, в които може би цената на водата е изоставала в предишните години. В момента 40% увеличение в Сливен, като крайна цена, може да се окаже съвсем нормално. Цената включва, както каза г-н Касчиев от КЕВР, икономически обосновани разходи. Аз не допускам някой да позволи да има включени разходи в калкулиране цената на водата, които не съответстват на законодателството. Цената е реална при всички положения. Напомням, че много ВиК-та започват от 2024-а да изплащат едно съфинансиране по програма "Околна среда", по която са бенефициенти в изграждането на редица строителни обекти на техни територии".

Комисията изменя служебно одобрените цени ежегодно, като добавя натрупаната инфлация за периода на действие на бизнес плана и я коригира с нормативно регламентираните коефициенти за съответната година. За 2024 г. освен прилаганите коефициенти, отчитащи ефективността на ВиК операторите и разходите, които са извършени за нови дейности и обекти, се добавя за първи път и изцяло нов коефициент. Той отчита реално изразходваните средства за електроенергия, от които ще се приспаднат получените от държавата компенсации за електроенергия за изминалата 2022 г., с изключение на периода на действие на мораториума върху цените.

Защо в обезлюдяващите райони хората имат най-ниски доходи, а в същото време най-висока цена на водата?

"Кръгът е омагьосан, защото опираме до инвестициите. Илюзия е, че ВиК секторът може да върви напред и да се оправи през инвестиции, финансирани през цената на водата. Състоянието на една водоснабдителна система е функция от платежоспособността на населението. Не може да имаме най-ниски доходи в Европа и да искаме да имаме водоснабдяване на европейско ниво. Всичко минава през цената на водата. Ако ние казваме, че 4-5 лева са висока цена за хората и те са прави, държавите с добро водоснабдяване имат 7-8 евро на кубик. Методът по одобряване на цените на водата, по който работи регулаторът, той е еднакъв за всички области. Колкото и да намалява населението в дадена област, мрежата остава същата, т.е. там цената като себестойност става най-скъпа. В същото време тези обезлюдяващи райони имат най-ниски доходи. Имаме най-ниски доходи на населението, себестойност най-скъпа цена, т.е. това е като при човешкия организъм - доближаваме двете граници на кръвното".

Диана Ковачева възрази остро срещу поредното увеличение на цените на водата от догодина. Омбудсманът обръща сериозно внимание, че тези цени не са окончателни и домакинствата тепърва ще са принудени да отделят все повече средства, за да могат да плащат сметките си за вода, защото към това увеличение предстои да се прибави и инфлацията за ноември 2023 година.

Според обществения защитник предложеният механизъм за определяне и изменения на цените на ВиК услугите, разработен от КЕВР през 2015 г., в сила от 2016 г., единствено постига значително повишение на цените на ВиК услугите, което обаче не се отразява в подобряване качеството на предоставянето им.

Според видинчани поскъпването е необосновано.

"Каквото решат, това си правят, ние какво да кажем, никой не ни слуша... Чух за повишението, дано поне се отрази на качеството на водата, ако е така - на никой няма да му е проблем... Знам, че се увеличават, но не разбирам на какво основание е тази новата висока цена... С тези ниски доходи какво правим? После ще качат отново ток, после и храни... Каквото и да кажат, знаете, че сме притиснати, понеже без вода не можем... Новата цена е много висока".

Окончателно решение за цените на водата регулаторът ще вземе на 22 декември.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Всяко благо е от Бога – нека се научим да го ценим

Шестата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня, че Господ Иисус Христос винаги снизхожда към немощите на човеците, независимо кои са, какви са и дори от каква вяра са. "И като видя Иисус вярата им, каза на разслабения: Дерзай, чедо, прощават ти се греховете!" /Мат: 9-2/ В днешното евангелско..

публикувано на 04.08.24 в 08:00

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Деца-доброволци във видинската библиотека

От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа..

публикувано на 02.08.24 в 15:14

Галина Георгиева от Видин и нейните разностранни интереси

В "Хоби, професия" днес ви срещам с една много дейна и широко скроена дама- видинчанката Галина Георгиева. Тя е на 75 години, спомня си за многото културни дейности, в които тя се включва от малка, продължава и като голяма, а днес се опитва да не пропуска нито едно културно събитие във Видин.  От дете има интерес към много неща - пеене:..

публикувано на 02.08.24 в 15:00

В Ослен Криводол се подготвят за фестивала "Ослен Фест - селски Ренесанс"

Село Ослен Криводол се подготвя за  третия фестивал "Ослен Фест - селски Ренесанс". В четирите дни от 22 до 25 август организаторите предвиждат множество дейности и събития, насочени към съживяване на българското село като специално внимание се  на доброволчеството. Фестивалът е добър повод за среща със съмишленици и приятели, като програмата има..

публикувано на 02.08.24 в 14:10

С "Тоска" се открива деветото издание на "Опера на върховете" в Белоградчик

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.   "Започваме с огромна увереност и благодарност за..

публикувано на 02.08.24 в 11:15

Експерт: Цената на пшеницата ще върви надолу

Колко зърно са добили българските земеделци, какво е качеството му и каква е пазарната ситуация, какви са прогнозните цени на пролетните култури- в " Земята, която ни храни " отговор на тези въпроси дава Борис Ангелов , представител на Софийската стокова борса в Монтана.  Около 6 милиона тона е добитата пшеница към момента. Средният добив се..

публикувано на 01.08.24 в 18:30