Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работещите в културата във Видин излязоха на нов протест

5
Снимка: Радио Видин

Културни дейци излязоха на символичен протест пред музей "Конака" във Видин. В протестните действия, които се провеждат в цялата страна и са под надслов "Народ без култура е народ без бъдеще!", се включиха служители на Регионалния исторически музей във Видин и техни колеги от музеите в Ловеч, Враца и Перник, на Ансамбъл "Дунав", на Градския духов оркестър и др. Те настояват да се приемат законови промени, за да се гарантира бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения, както е записано в правителствената програма, обясни д-р Сашка Бизеранова, председател на синдикалната структура на КТ "Подкрепа" във видинския музей. Исканията включват също така осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура и ясна политика за опазване и развитие на държавните и общински културни институти, както и гарантиран от държавата минимален размер на възнагражденията на работещите в тези структури, постигнат в браншовите колективни трудови договори, чрез постоянно целево допълващо финансиране.

Д-р Сашка Бизеранова напомни, че работещите в сферата на културата символично протестираха и на 1 ноември, като изложиха няколко основни искания. Нито едно от тях обаче не е отразено в проектобюджета на държавата, изготвен от Министерство на финансите: 

"... Не се приема да бъде повишено финансирането за сгради-паметници на културата, които се нуждаят от реставрация и реконструкция. Не се приема по програма за опазване на недвижимо културно наследство да бъде увеличена субсидията... Програмата за реставрация и консервация на недвижими културни ценности - за аварийни консервационно-реставрационни дейности на археологически обекти и сгради-недвижими културни ценности, включително "Баба Вида" поименно е изброена, че не се приема за финансиране. За теренни археологически проучвания допълнителна субсидия не се приема. За финансиране на приоритетни археологически обекти - не се приема... По проекта на стандарти за делегираните от държавата дейности, увеличение за държавните културни институти, за общинските музеи и художествените галерии исканата сума, и за 50 музея и художествени галерии също не се приема. Така че увеличение за субсидираните дейности не се приема и остава в рамките на миналогодишни измерения, а инфлацията, повишаването на цената на човешкия труд - това въобще не се има предвид".

Трудът на работещите в културните институти не се оценява достойно, каза д-р Бизеранова:

"Когато България е била в най-трудни времена, тогава културата е била този фактор, който винаги ни е измъквал от тресавището. И сега живеем в много трудни времена, времена на войни, на кризи и последствия от COVID пандемия, което е стагнирало нещата във всички наши сфери... И тогава държавата се оказва, че абдикира. Затова ние днес сме на протест. И ако не бъде подписано браншовото споразумение с министъра на културата, който е страна по този договор, ние ще пристъпим и към искането на неговата оставка". 

Ръководителят на Градския духов оркестър Диляна Цанкова обясни, че се присъединяват към протеста с настояване държавата да подкрепи и общинските културни институти:

"Държавните културни институти получават своето финансиране от държавата, докато при градските духови оркестри и общинските ансамбли, изобщо съставите, които са на общинска издръжка, не получават никаква помощ от държавата. Това е една от причините да се включим ние в протеста, защото настояваме държавата да предприеме държавна политика и относно общинските състави. Заплащането в сферата на културата е унизително ниско - едно от нещата, които всъщност ние искаме от държавата е да се спазват минимум браншовите колективни трудови договори, които имат коефициент на заплащане спрямо минималната работна заплата. Културата е нещото, което възпитава, нещото, което изгражда в хората ценностна система. Това, че ние работим при изключително ниско възнаграждение, не поощрява млади хора, които да дойдат и да работят за това да има култура в нашата държава".

Протестиращите предупредиха, че ако исканията им не бъдат чути, са готови да преминат и към ефективни действия, като затворят културните обекти. 

БНР подкасти:

Галерия

Вижте още

Идва Баба Марта

Баба Марта е празникът в българските традиции, който е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Първи март бележи идването на Баба Марта - митологичния образ в българския фолклор, олицетворяващ променливия месец март. На 1 март се закичваме с усуканите бяла и червена вълнени нишки...

публикувано на 27.02.24 в 15:20

Средновековната крепост "Баба Вида" очаква своята реставрация

Средновековната крепост "Баба Вида" във Видин се нуждае от цялостна реставрация и консервация.  В момента се извършват проектни дейности от Министерство на културата, които включват виза за проектиране за консервация, реставрация, реконструкция, експониране на обекта на етапно строителство. Ще бъде изготвен проект за цялата крепост,..

публикувано на 27.02.24 в 14:30

Монтанско училище в помощ на неонатологията в Монтана

Мартенски благотворителен базар откриха в IV ОУ "Иван Вазов" в Монтана , който ще продължи до 5 март, включително. Надсловът на инициативата е "Заедно в грижата за новия живот". В базара се включват ученици, учители и родители със свои ръчно изработени произведения и мартеници. Проявата се провежда за пета поредна година, казва директорът..

публикувано на 27.02.24 в 14:00

Ученици от Видин правят сладки мартеници

Учениците от клубовете "Млад предприемач" и "Кетъринг" на Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин изработват сладки мартеници, с които ще се представят пред видинчани, а поводът е 1 март, казва Розалина Илиева , старши учител по икономически дисциплини и професионална подготовка: "Ще се представим с..

публикувано на 27.02.24 в 13:35

Видински ученици ще изучават и разпространяват традициите на българската армия

Ученици от  ГПЧЕ "Йордан Радичков" - Видин ще изучават, съхраняват и разпространяват славата и традициите на българската армия чрез войнишките паметници, които се намират на територията на Видин и Белоградчик. Проектът  "Бдинци, лъвове, титани!"  е по  програма на Министерството на образованието и науката и Министерството на отбраната...

публикувано на 27.02.24 в 13:00

Д-р Олга Папушева: Тревожно е състоянието на оралното здраве в малките населени места на Северозапада

С всяка следваща кампания за профилактика на оралното здраве в малките населени места се увеличава броят на пациентите, които се подлагат на профилактичен преглед. За два месеца са обхванати 423 деца и 21 възрастни. Така лекарят по дентална медицина и организатор на кампанията д-р Олга Папушева обобщи резултатите от петото издание на инициативата,..

публикувано на 27.02.24 в 10:08

Д-р Борислав Милчев, БЛС: Има значително подобрение в условията за провеждане на профилактичните прегледи

Добрата новина е, че макар и с малки стъпки вървим в правилната посока. Така председателят на Районната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) във Видин д-р Борислав Милчев коментира новите моменти в анекса към Националния рамков договор за медицински дейности за периода 2023 - 2025 г,, подписан от Националната здравноосигурителна каса и БЛС...

публикувано на 26.02.24 в 17:53