Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 8 декември 2023 година

Снимка: Генади Цоков

Стартира процедурата за ремонт на сградата на филиала на Русенския университет във Видин. Ремонтът ще се извърши със средства от бюджета на университета, съобщи административният директор Момчил Станков.  Той поздрави студентите с празника.


Административният съд отхвърли жалбата на Лозина Николова срещу решението на Общинската избирателна комисия (ОИК) във Видин за прекратяването на пълномощията ѝ като общински съветник от листата на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България". Припомняме, че причината за решението на ОИК е констатирана несъвместимост, тъй като Лозина Николова е назначена на длъжността заместник-кмет в община Белоградчик. Решението на съда може да бъде обжалвано с касационна жалба пред Върховен административен съд в седемдневен срок от съобщаването му.


Петдесет и четири процента от петнадесетгодишните български ученици са под критичния минимум на знания и умения по математика, петдесет и три процента от тях не са усвоили в задоволителна степен дори елементарни четивни умения, а четиридесет и осем процента са с дефицити по природни науки. Това показват резултатите за България от Програмата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за международното оценяване на учениците - PISA  2022. Резултатите на България са сред "най-ниските, наблюдавани някога и при трите предмета", както се отбелязва в доклада за страната ни, като по математика те са най-ниските за Европейския съюз. Въпросите в PISA оценяват способността на учениците не да възпроизвеждат факти, а да разсъждават и прилагат знанията си към нови ситуации. Тоест, тестовете изследват т.нар. функционална грамотност. 


Областният управител на област Враца Надя Донкинска, директорът на Областно пътно управление  – Враца Веселин Николов и Стефан Стефанов, главен експерт  в Областна администрация – Враца съвместно посетиха строящия се участък Дърманци – Ребърково, който е част от новия скоростен път между Видин и Ботевград. Проверката показа активни дейности по строежа, които се осъществяват в момента с повече от 120 единици тежка строителна техника и над 300 работници, въпреки усложнената метеорологична обстановка.


На ръба на фалита се намира футболният "Бдин". Блокирането на работата на Общински съвет - Видин и негласуваният бюджет на Общината за 2023 г. започва да пречи все повече на нормалното функциониране и успехи на клуба - това се посочва в съобщение, разпространено на Фейсбук страницата на Община Видин. От местната администрация и ръководството на клуба се обърнаха с призив към граждани и фирми, които имат възможност и желаят да подкрепят "Бдин" чрез дарение, за да се предотврати изпадането на отбора от Втора професионална футболна лига. 


Румънски доброволчески отряд за действия при кризисни ситуации гостува в Лом и сключи споразумение за сътрудничество с местния доброволческия отряд. Визитата на румънското формирование, което е държавна структура, е дейност по проект "Превенция на горските пожари в Окръг Долж, Румъния и Община Лом", финансира от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG V-A Румъния-България.


Видинският мол е място на една благотворителна инициатива, наречена "Играчкоменка". Идеята е да донесете три малки играчки и да ги оставите на базарчето, като дарявате една, а пък си взимате две други от там. Дарената играчка ще бъде за Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца и лица с атуизъм. Зад инициативата стоят майки и организации. Целта е да накараме децата да се научат да правят добро и поради тази причина мотото ни е "Дари време - стани доброволец", посочват организаторите.


Започна подготовката за традиционния конкурс за най-добри домашни вина и ракии, които се прави във Враца. На 16 декември (събота) от 11:00 часа на площад „Христо Ботев“ ще се проведе поредното издание на Празник на врачанските вина, ракии и мезета.


Доброволците от Сдружение за защита на животните "Добрина, Хуманност, Състрадание" във Видин предлагат за продажба различни коледни артикули, с които да се финансира организацията в помощ на бездомните животни. Средствата се използват предимно за храна и лечение на около 100 кучета и котки, които живеят в приюта и в приемни семейства.


Две момичета от студио "Рени Арт" в Монтана получиха сребърни отличия и почетни грамоти от Международен конкурс за рисунка "Евора", който се проведе в Португалия. Това са Александра и Маги, техен преподавател по рисуване е Таня Василева. 

По публикацията работи: Теодора Макавеева
Вижте още

Народни хора и възрожденски песни за 3 март в Ослен Криводол

Макар и само със 121 жители по настоящ адрес, както сочат данните от последното преброяване, Кметството и читалището в село Ослен Криводол се стягат за празника 3 март.  Те канят всички българи да се съберат от 11,00 ч в двора на кмеството и да отпразнуват всички заедно националния празник. Да пробудят  българския дух с възрожденски песни и..

публикувано на 02.03.24 в 15:57

Напредва изграждането на модерен парк във врачански квартал

Продължава работата  по изграждането на парка в ж.к. „Младост", съобщиха от общинската управа на Враца. В началото на година стартира изграждането на многофункционален парк с покрита детска площадка в ж.к. „Младост". Към момента са положени фундаментите за съоръжението за покрита детска площадка и се работи по алейната мрежа.  С осигурените от бюджета..

публикувано на 02.03.24 в 07:20

Снимката на 1 март 2024 година

На 1 март Радио Видин отбелязва 15-ия си рожден ден . Седмата регионална програма на БНР започва своето излъчване на 1 март 2009 година. Оттогава неизменно е близо до своите слушатели - хората от Северозападна България. Радио ВИДИН  държи почти постоянно първенството по слушани минути на ден и никога не е падало под 15-о място по слушаемост в..

публикувано на 01.03.24 в 17:50

Община Монтана има проекти за 50 милиона лева

Община Монтана е внесла предложение за проекти на стойност 50 милиона лева в Министерството на финансите за включване в националната инвестиционната програма за общински проекти, съобщи кметът Златко Живков. Програмата бе приета с Приложение № 3 към Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. Средствата ще се инвестират в..

публикувано на 01.03.24 в 16:31

Общински съветници подариха национални знамена на училищата в Монтана

В навечерието на 3 март Общински съвет – Монтана подари национални знамена на 14-те училища в града. По идея на група съветници те трябва да бъдат поставени във физкултурните салони.  Националният трибагреник вече се вее в салона на седмо училище "Йордан Радичков".  "Така се създава едно по-патриотично настроение и във физкултурния салон,..

публикувано на 01.03.24 в 16:00

Нередовни са доставките на инсулинови лекарства за аптеките във Видин

Има нередовност при доставките на инсулинови лекарства в аптечната мрежа във Видин . Хронично болните пациенти, които имат нужда от инсулин, засега успяват да бъдат покрити от повечето аптеки, каза за Радио ВИДИН председателят на регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз Николай Тодоров . Допълни, че положението е затруднено и се..

публикувано на 01.03.24 в 15:35

Деца поднесоха изненада на общински служители в Кула

На 1 март възпитаниците на Детска градина "Звънче" в Кула  изненадаха общинската администрация в града. С ръчно изработени мартеници децата закичиха кмета на общината Владимир Владимиров, по традиция изнесоха и празнична програма  с песни и танци за Баба Марта . „Искам да ви поздравя, да бъдете здрави, да бъдете щастливи,..

публикувано на 01.03.24 в 14:33