Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велизара и нейната усмивка отвъд всички диагнози

| Репортаж
2
Снимка: Йорданка Стефанова

Наближи ли Коледа, всеки сякаш започва да вярва в чудеса, дори и тези, които обикновено са обезверени. Затова днес ще ви разкажем за коледното чудо на малката Велизара от Видин, с чиято история сме ви срещали неведнъж. Във Видин бяха организирани редица благотворителни събития, в подкрепа на нейното лечение, което към този ден не само дава резултати, но и надминава очакванията на специалистите. Това става факт през последната повече от половин година, обясни за Радио ВИДИН майката на момичето Йорданка Стефанова:

"През последните близо 8 месеца с Велизара бяхме в Турция, в Истанбул, където тя провежда ежедневно физиотерапия, ерготерапия, хранителна терапия, хидротерапия и прегледи при определени специалисти, които се грижат за нейното здраве, които я обгрижват медицински. Поводът да се приберем беше, че намаляха средствата, с които ние провеждаме леченията, които са доста скъпи. На месец струват около 6800 лева. Толкова е едномесечният курс от 104 часа процедури. Иначе на нея ѝ се отразяват много добре. Тя започна да има по-стабилен седеж, стои по-дълго време, започна да си усеща крачетата, започна да прави опити да дъвче храна, тъй като тя не използваше устата си по предназначение. Развива се тази година много бързо. Имаше много голям спад през януари, защото тогава се върнахме след сколиозна операция след много тежко двигателно състояние и залежаване близо 4 месеца - с ново гръбче, нови импланти, нови тежести, беше много, много трудно тази година да се раздвижи."

Едно от големите постижения и буквално, и преносно в лечението на Велизара, това е нейната първа крачка. Така за една майка скърцането на две детски обувки се превръща в най-прекрасния звук.

"Това е дълго чакано нещо. Повече от 11 години да стоиш и да чакаш едни скърцащи обувки. Предполагам, че за много хора е нещо много елементарно, то си е даденост, но при нас е плод на много труд. Това е извън прогнозите да се случи. Тези малки победи ги дължим на хората, които вярват в нас и ни подкрепят... Надяваме се да успеем да разпространим дарителски кутии, надявам се да има и други медии, които да дадат гласност сред тяхната аудитория, за да можем да успеем да покрием поне половината година с физиотерапия, защото откакто Велизара не посещава своя център в Истанбул, тя е изключително тъжна. За първи път има такава емоция... Ще се опитам догодина, началото на януари, да заминем отново."

Освен терапиите и лечението, от голяма важност за развитието на Велизара е и отношението на лекарите, обяснява още майката. След всяко едно движение, процедура или дори усмивка, специалистите в Турция не пропускат да ръкопляскат и да казват на детето най-важната за нея дума - "браво".

"Като всеки нормален човек и тя се радва щом ѝ кажат "браво". И сама даже си пляска, сама се мотивира, освен, че ние я мотивираме, че може да се справи, тя усеща, когато се е справила и си ръкопляска... Тя отдавна надмина и по епикризи състоянието, в което се очакваше да бъде, което също е плод на работа. На нейната работа, аз не работя, аз се опитвам да ѝ помогна. Тя се труди, аз само ѝ давам пътя, къде това да се случи... Определено стават чудеса и те не са само по Коледа. Чудеса стават, когато се работи усилено и когато ти вярваш в собственото си дете, защото, ако аз вярвах на специалистите у нас, които във времето я обгрижваха, тя нямаше тези резултати в България за съжаление, ние не трябваше да посещаваме въобще физиотерапия. Още първоначално, като бебе, ми беше съобщено, че тя няма мозъчна структура, която да се стимулира, им нужда от пасивни движения и колкото изкара - толкова. Това бяха думите на един много известен, няма да му кажа името, специалист. Очакваме да проходи, за да отиде и да я види, защото той отказа тя да посещава неговата клиника за физиотерапия, но се надявам някога да може да я види, че тя все пак не е това човече, за което той си мислеше, че няма гънки. Защото има. Определено много повече, отколкото ние си мислим..."
 
За да се върне в Турция, на Зари са ѝ нужни средства, с които към момента семейството ѝ не разполага. Но пък за сметка на това имат вяра. Вяра в хората и в доброто. Велизара е едно от "заметените под килима" на българската медицина деца. Дете, което пребори теориите за човешкото развитие и успя да премине отвъд диагнозата си. С малки крачки, скърцащи обувки и голямата си усмивка. 

Начините, по които можете да помогнете за лечението на Зара, са следните:

❤️ чрез Paypal: ystefanovav@gmail.com

❤ със SMS съобщение чрез текст: DMS ZARA на номер 17777

❤️ чрез превод по дарителската й сметка или през Изи пей с данни:

Титуляр: Велизара Василева Богоева
IBAN (BGN): BG32UBBS80021074421540
Банка: Обединена Българска Банка
SWIFT код: UBBSBGSF
Адрес: гр. София, бул. Витоша 89Б

❤с дебитна карта https://platformata.bg/.../821:4406.../details/campaign.html
❤️ чрез Help Karma: https://helpkarma.com/.../zapazi-usmivkata-na-zara-save...





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24