Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 декември 2023 година

Снимка: Генади Цоков

До празниците да бъде отворен целият участък от бул. "Панония", който в момента е в ремонт. Това е целта, която си поставя Община Видин, става ясно от отговорите на администрацията на зададени от Радио ВИДИН въпроси. Относно финансирането на ремонта, от местната управа отговорят, че очакват в скоро време да бъде получена втората част от финансирането, за да продължат проектираните дейности. Припомняме, че досега от държавния бюджет са получи 3 500 000  лева, което представлява половината от финансирането, отпуснато с решение на Министерски съвет.


Оптимизъм има сред българите за идващата 2024 година, сочат данните от ново изследване на "Алфа Рисърч". Очакванията за следващата година са свързани с убедеността на хората, че те ще се справят по-добре с предизвикателствата в собствения си живот, отколкото ще се преодолеят проблемите пред България и света. "Ако тази тенденция се запази, можем да станем свидетели през следващата година на избухването на ново, по-радикално желание за промяна", смятат анализаторите. Увереност, че годината ще е успешна за тях изразяват 42% от анкетираните, а на противоположното мнение са 19%. Разликата между оптимистите и песимистите е 23%, докато през миналата година тя е били едва 4%. От гледна точка на България и света "по-добра" година очакват 33%, а "по-лоша" - 36%-38% от участвалите в изследването.


Служители на Дирекция "Социално подпомагане" във Видин излязоха днес на протест. Те се събраха във фоайето на дирекцията от 10:00 до 11:00 часа, за да заявят подкрепата си към националния протест на работещите в системата на социалното подпомагане. Символично протестираха и работещите в социалната служба в Монтана и Кула. 


Заседание на Общинския съвет във Видин ще се проведе утре (13 декември). То се свиква по искане на 12 общински съветници. В дневния ред е включена само една точка - преразглеждане на решението, с което на 24 ноември за председател на местния парламент беше избран Светослав Славчев, но със заповед на областния управител решението беше върнато. Належащо е да бъде избран председател, коментира съветникът от групата на ГЕРБ Валери Василев.


Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) проведе встъпителна конференция за кметовете и председатели на общински съвети за новия мандат 2023 - 2027 г.  В рамките на НСОРБ местната власт тепърва ще работи за търсене на решения по общи за общините проблеми, ще обсъжда и предлага промени в законодателството, ще търси по-тясно взаимодействие с другата част на изпълнителната власт - централната.


Петнайсет тежки пътнотранспортни произшествия са настъпили за периода 1 октомври - 30 ноември 2023 г. в област Видин, при 23 за третото тримесечие на годината. Това стана ясно на заседанието на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата, която представи отчет за работа си за последното тримесечие на годината. Двама души са загубили живота си на пътя, 7 са били тежко ранени за посочения период. Шест са загиналите през предходното тримесечие на 2023 година, а 12 са били ранени.


Коледен фермерски пазар организира Община Мездра. Търговското изложение ще се състои на 19 декември от 9:30 часа в покритата част на обновения общински пазар. Посетителите ще имат възможност да си закупят качествени, екологично чисти продукти за своята коледно-новогодишна трапеза от български фермери и земеделски производители - сирена, кашкавал, разядки и сухи мезета, месни продукти, гъби, различни видове вино, пчелен мед и пчелни продукти, подправки.


Регионалната библиотека „Христо Ботев“ във Враца създаде нова услуга по проект „Виртуална библиотека”. Това е удобство за библиотекарите и читателите, което включва широк спектър от административни процеси, които популяризират фондовете и колекциите в библиотеката. Услугата е достъпна 24 часа в денонощието през цялата година. Условието е читателите да имат регистрация в библиотеката, картон и читателска карта.


"Бяла приказка" отвори врати във Видин. Така се нарича коледната инсталция, която е подредена във фоайето на Симфониета Видин. Коледната инсталация е разделена на отделни "картини", обитавани от снежната кралица, снежни човеци, пингвини и бели мечки. 


Успешно се развива лечението на Велизара от Видин. Тя се ражда преждевременно, като веднага след раждането ѝ лекарите ѝ поставят тежката диагноза прогресивно вътрешна хидроцефалия. През последните 8 месеца детето се лекува в Турция, където провежда ежедневно физиотерапия, ерготерапия, хранителна терапия, хидротерапия и прегледи при определени специалисти, които се грижат за нейното здраве, които я обгрижват медицински.


Единайсетокласникът Йордан Атанасов от Професионалната гимназия по транспорт "Владимир Минчев" в монтанското село Владимирово стана най-добъррецитатор на Вапцарова поезия, като завоюва първо място в регионалния рецитал, посветен на творчеството на поета, провел се в Монтана. Тази година мотото беше "За него - Живота - направил бих всичко". Зорница Красимирова, която учи в същото училище, също се представи със стихотворение.


Три ученички от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин са приети за студенти в Икономически университет Варна, специалност "Счетоводство и контрол". Това стана след като видинските момичета се представиха отлично в националната олимпиада по счетоводство, която се проведе в морската столица. Те се представиха достойно в надпреварата, в която участваха 268 ученици от 21 гимназии от цяла България.


Отменят се предстоящи концерти на Симфониета - Видин в Белоградчик, Монтана и Видин. От културния институт съобщиха, че по независещи от тях причини музикалните прояви няма да се състоят, за което поднасят извинения на публиката. 


На 12 септември църквата почита паметта на свети Спиридон. Повече за светеца-чудотворец, живял през IV век на остров Кипър. Светецът е дълбоко почитан по нашите земи. Според традиционните представи той предпазва хората от обриви и рани. Затова на празника му на 12 декември жените месили и раздавали специални обредни хлябове - колаци, за здраве. Освен като лечител, в народните представи свети Спиридон присъства още като занаятчия и покровител на занаятите. 


Във видинското село Кошава се опитват да запазят плетенето на рибарски мрежи, занаят, който в миналото владеели всички рибари. Сега хората, които го практикуват се броят на пръсти, затова искат да предадат уменията си на по-младите. Майсторът на рибарски мрежи Венцислав Дионисов е вписан в националната система "Живи човешки съкровища" като носител на традиционния занаят за Кошава. Учил го от старите рибари в селото.

По публикацията работи: Виктория Топалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 28 юни 2024 година

Обещание : До края на годината участъкът между Мездра и Ботевград ще е завършен.  До края на годината пътният участък между Мездра и Ботевград, част от скоростния път Видин - Ботевград, ще бъде завършен, увери от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова.  Президентът Румен Радев ще..

публикувано на 28.06.24 в 18:05

СУ "Иван Вазов" - Мездра спечели тазгодишното издание на Патриотичните игри в област Враца

Отборът на СУ „Иван Вазов“ - Мездра стана победител в шестото издание на Патриотичните игри в област Враца . Домакин на атрактивното състезание тази година беше Археологически комплекс „Калето“ в гр. Мездра. Родолюбивата инициатива е част от Програмата за патриотично възпитание в област Враца, която се реализира ежегодно от 2012 г. насам под..

публикувано на 28.06.24 в 16:35

Тежка катастрофа край Монтана взе две жертви

Тежка катастрофа край Монтана отне живота на двама души. Други трима са пострадали. Пътният инцидент е станал вчера, 27 юни, към 17:30 часа на пътя за Чипровци, в района на разклона за "Балова шума" . Лек автомобил, управляван от 50-годишен жител на село Георги Дамяново, движещ се в посока от Монтана за Превала, навлиза в насрещната лента и се..

публикувано на 28.06.24 в 16:09

Възстановено е движението по околовръстния път на Видин

Възстановено е движението по път I-1 на околовръстния път на гр. Видин в участъка от разклона за Новоселци до разклона за Слана бара, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". То беше ограничено заради пътен инцидент. 

публикувано на 28.06.24 в 16:01

Наградиха изявени ученици на видинската математическа гимназия

В последния учебен ден във видинската Профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" наградиха ученици и учители за спортните им успехи и постижения на олимпиади и национални състезания. Всички те доказаха, че гимназията е лидер в образованието, спорта и обществените ангажименти на младите хора, каза в словото си Ваня Минева ,..

публикувано на 28.06.24 в 15:33

Временно е ограничено движението по околовръстния път на Видин

Временно е ограничено движението по път I-1 на околовръстния път на гр. Видин, в участъка от разклона за Новоселци до разклона за Слана бара поради пътнотранспортно произшествие, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Трафикът  се осъществява по обходен маршрут през градската пътна мрежа на Видин. Тежкотоварните автомобили над 12 тона..

публикувано на 28.06.24 в 15:18

Обещание: До края на годината участъкът между Мездра и Ботевград ще е завършен

До края на годината пътният участък между Мездра и Ботевград , част от скоростния път Видин - Ботевград, ще бъде завършен, увери от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова . Тя беше изслушана в Народното събрание за напредъка на строителството на пътя. "Имаме осигурено финансиране и..

публикувано на 28.06.24 в 15:16