Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсата на кворум провали заседанието на Общинския съвет във Видин

Снимка: Радио Видин

Свиканото днес по искане на група общински съветници заседание на Общинския съвет във Видин не се състоя. Причината беше, че не присъстваха необходимият минимален брой съветници, нужни за да се проведе сесия, като в залата не бяха и част от подписалите искането. Дневният ред на несъстоялото се заседание беше от една точка - преразглеждане на решението на Общинския съвет от 24 ноември за избор на Светослав Славчев за председател на местния парламент, което беше върнато със заповед на областния управител Иво Атанасов. 

Валери Василев от групата на ГЕРБ обясни, че са поискали свикването на заседанието, тъй като утре изтича законовият 14-дневен срок, в който Общинският съвет трябва да преразгледа върнатото решение:

"Днешната сесия е обявена редовно, но няма да може да се проведе, защото нямаме кворум - има до момента десет регистрирали се колеги. Тази сесия беше инициирана от група общински съветници и тя е по повод на това, че върнатата точка от областния управител трябваше в 14-дневен срок да бъде преразгледана - потвърдена или променена, и този срок изтича утре. Затова насрочихме сесията за днес..."

Съжаление, че заседанието не се проведе, изрази общинският съветник от ДПС Светослав Скорчев:

"Жалко за града - жалко за видинчани и за нашите избиратели, които разчитат на нашите действия, за да се случат нещата. Решаващ е изборът на председател на Общински съвет, за да може да бъде приет бюджетът за 2023 година, както и многото предложения, които трябва да бъдат гласувани на Общински съвет... Призовавам както т.нар. опозиция, така и нашите колеги, всички - да работим разумно, в общ интерес и да си изберем председател в най-кратки срокове, за да заработи Общинският съвет."

Макар да беше в залата Генади Велков от групата на местна коалиция СДС (НДСВ, Новото време) не се регистрира за заседанието, тъй като, според него, сесията не е свикана по законовия ред. Велков определи също така като абсурдна заповедта на областния управител, с която беше върнат за преразглеждане изборът на председател и допълни:

"Бяхме свидетели да се направи нещо абсолютно незаконно при опита да се избере нов председател, благодарение на заповедта, която е върнал областният управител. Защото той е върнал това за преразглеждане - нещо абсолютно незаконно и единствен случай в историята на България областен управител е върнал за преразглеждане изборът на председател на Общинския съвет. Видяхме как се провали този опит... Утре областният трябва да вкара тази заповед в съда, защото не беше преразгледано решението, то нямаше как да бъде преразгледано, и ще видим какво ще реши съдът." 

Генади Велков посочи още, че местният парламент има законно избран председател и това е Светослав Славчев, който предстои да свика редовно заседание на Общинския съвет. Тази ситуация води до вреди за Общината и за бизнеса, допълни той:

"Вече няколко фирми ми се обаждат, че трябва да се правят ПУП-ове, трябва да се правят парцеларни планове, които трябва да минат през Общинския съвет. Имало и някаква промяна в закона, че след Нова година тези, които изграждат фотоволтаици над 1 мегават, трябва да плащат по 50 000 лева на мегават. Тоест, ние ще нанесем огромна вреда на града и на фирмите с налудничавото желание на определени хора непременно да се наложат, при условие, че са загубили катастрофално изборите... Утре председателят - законно избран, ще свика редовна сесия... Просто трябваше да мине този 14-дневен срок."

По отношение заявеното намерение за свикване на редовно заседание на Общинския съвет, Валери Василев заяви, че с колегите му непременно ще дойдат в залата. 

Повече по темата - в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00

Стари народни песни изучават децата в Ослен Криводол

Занимания по пеене с децата на село Ослен Криводол започна Невена Йовчева. Тя е млад човек, не е местна, но живее в селото втора година. Има педагогическо образование, свири на няколко музикални инструмента и обича народните песни. С децата разучават песни от северняшкия край, сред тях има и автентични песни от селото: "Поканиха ме да..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Във видинския участък на Дунав няма регламентирани плажове

Плажовете по Дунав- в разгара на лятото тази тема вълнува хората, които обичат реката и с разрешение или без, в горещите дни търсят прохлада на брега на Дунав.  Едно от тези места е плажът в Ново село , който привлича хора от различни населени места със своите дадености - широка и удобна пажна ивица, чиста вода. Хората обаче изтъкват и..

публикувано на 24.07.24 в 14:28

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02