Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първокурсничка от Видин е удостоена със стипендията "Робърт и Нели Гипсън"

Снимка: личен архив Ева Алексиева

Удостоиха студентка от Видин със стипендията "Робърт и Нели Гипсън" за постигнати високи академични успехи. Ева Алексиева е първи курс в Софийския университет "Св. Климент Охридски", изучава специалност "Скандинавистика" и е сред малцината първокурсници в страната заслужили финансовия стимул. Ева е бивш възпитаник на видинската езикова гимназия. Стипендията получава заради пълното си отличие, с което завършва гимназиалния етап на обучението си. 

"Всъщност това е една подкрепа за студентите. В крайна сметка стипендията се присъжда на студенти с високи академични успехи, които са постигнати в процеса на обучение, както в училище и тепърва да се надгражда в университетското ниво. Избират студенти, които са пълни гимназиални отличници най-често... Семейство Гипсън цели да помогне на студените, които са редовно обучение, държавна поръчка. Подпомагат 100 студенти, 25 от които са първокурсници. Жената е българка, доколкото знам, съпругът ѝ е американец. Те са частни дарители от САЩ, които не искат да говорят много за себе си, но искат да помогнат на деца, които да кажем нямат материалните възможности на този етап... За първи път виждам стипендия, която да подпомага първокурсници, защото университетските стипендии, от друга страна, са от втори курс... Като цяло аз завърших английската гимназия ГПЧЕ "Йордан Радичков" с 6.00, всяка година съм завършвала с 6.00. Английската гимназия ми даде една добра основа и запали интереса ми както към историята, благодарение на г-жа Кристина Божидарова, така и на г-жата ми по френски език Ваня Симеонова. Заобичах всички предмети по един или друг начин...  Самото връчване на стипендия беше в Алма матер, Театъра на Софийския университет. Там беше новият ректор г-н Вълчев, Илияна Йотова, Фандъкова, бивша кметица на София и все знаменити хора, заместник-министърът на образованието също. Самата Нели Гипсън връчваше наградите."

Ева Алексиева казва, че е избрала специалността "Скандинавистика" заради влечението си към изучаването на чужди езици, което има още от гимназията. 

"Тогава изучавах английски и френски усилено. Сега уча съвсем различни езици, но те са много интересни... Тази специалност хем те учи на нещо, хем те кара да се чувстваш сплотен с общността. Ако бях записала "Право" или "Английска филология", която в момента всеки говори няма как, просто нямаше да се чувствам себе си. Но сред тези хора и тази общност се чувствам себе си и няма по-страхотно от това."

Стипендията, която семейство Гипсън връчва, служи за подкрепа по пътя на студентите през целия курс на обучение и ги подпомага да постигат нови академични успехи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00