Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо по-висока ставка ДДС ще се отрази пагубно на туристическия сектор

2
Снимка: Светослав Цветанов

Отпадането на диференцираната ставка на ДДС за туристически услуги от 1 юли 2024 г., което бе прието на второ четене в Народното събрание, още веднъж показа концептуалното неразбиране на туризма като стратегически за страната ни бизнес. Категорично сме убедени, че по-високата ставка на данъка ще се отрази пагубно на туристическия сектор и то във времена, когато той се отърсва от последствията от пандемията и все още не е успял да възстанови нивата от периода преди нея, времена, белязани от войната в Украйна и последвалия конфликт в Близкия изток. Така започва позицията на Сдружение на българските туроператори и туристически агенти "Бъдеще за туризма", с която заявяват, че не се съгласни с решението и най- вече с това, че не е съгласувано с организацията. 

"Никой не го съгласува с нас като представители на бранша, никой не попита какво ни е мнението, никой не попита дали ние успяхме да си стъпим на краката и да се съвземем след двете години ужасни на ковид, които след като в момента на завършека на ковида започна войната в Украйна, ако си спомняте, която беше изключителен удар за туризма и сега най- новото от октомври месец имаме и кризата в Близкия изток, която изключително сериозно също засегна туроператорския бранш и по отношение на изходящия и по отношение на входящия туризъм", заяви Румяна Балтова- член на Обединение "Бъдеще за туризма" и управител на един от най-големите туроператори за изходящ туризъм "Руал травел".

В същото време, израелските туристи са много активни на българските ски курорти, затова и зимният сезон се очаква да бъде леко компрометиран, допълни Румяна Балтова:

"Така че това бяха един след друг удари и ние не сме очаквали, че в правителството във финансово министерство някой може да дръзне да посегне в момента на туроператорите, които още не сме се оправили."

Обединение "Бъдеще за туризма" ще иска среща с министерството на финансите:

"Трябва министерство на финансите да разбере абсолютно необмислената си постъпка и евентуално преди да влязат в сила новите ставки на ДДС, те да бъдат отложени и за туроператорите", каза още Румяна Балтова.

Според организацията промените в Закона за ДДС ще доведат до две еднакво неблагоприятни последствия - до повишаване на цените на пакетите или влошаване на качеството. 

Ограниченията по време на ковид кризата доведоха до отлив на туристи и съответно ползване на туристически услуги. Туристическият поток в Берковица все още не се възстановил, има спад в резервациите, най- вече през зимния период, каза Росица Ангелова - собственик на семеен хотел "Гелов" в Берковица. това се дължи на липсата на спа центрове в Берковица, неразвит ски туризъм, няма инфраструктура, не се почиства пътят до "Ком", лифтът не работи.

"Лятото пък е по- добре, защото хората правят прехода до връх Ком, посещават Клисурски манастир, Лопушански манастир, Белоградчишките скали. Единственото ни предимство е, че се намираме на много близко разстояние до тях, на 30 минути до час от тези забележителности", допълни Росица Ангелова.

Въпреки ниската ставка на ДДС хотелите и ресторантите не намаляват своите цени. ДДС-то не е определящо, високи са доставните цени на стоики и услуги. Секторът не е в сивата икономика, смята Росица Ангелова.

Хотелът съществува от 2012 година, развитието на туризма се говори още от тогава.

"За този период няма развитие. Даже много по- назад сме от първите години. Хотелите в града са на много добро ниво, с много добри цени, въпреки всичи останали курорти, но не е единственото ,което търси туристът. Туристът иска релакс, развлечение", допълни хотелиерът.

Белоградчик разчита основно на туризма и на приходи от посещения на обекти, нощувки в хотели и къщи за гости. Отпадането на диференцираната ставка ДДС за туристическите услуги ще се отрази негативно, смятат кметът на Община Белоградчик Боян Минков:

"Тези 11 процента ДДС повече ще натоварят собственици на къщи за гости, хотели, изобщо цялата туристическа инфраструктура, на която Белоградчик разчита основно, така че това ще е един удар по местните хора и бизнеса в Белоградчик."

Отлив на туристи кметът на Белоградчик не очаква, но очаква повишаване на цените след като данъкът стане 20%. Туристическият потенциал на Белоградчик досега не беше използван, каза още Боян Минков:

"Още повече, че потенциалът на Белоградчик, туристическият потенциал на Белоградчик досега не беше използван и в пълнота даже, почти никак, бих казал на 5% от потенциала. Ние имаме планове, свързани с развитието на туризма, знаем как да го направим. Така че не само че няма да се отрази, но ще се увеличи потокът по други причини. Поради това че ние ще развием туристически Белоградчик и ще го направим разпознаваем за поне европейската карта." 

Отливът от туристи, който беше заради ковид кризата вече е в миналото. Сега българските туристи преоткриват България и Белоградчик като желана дестинация, заяви Елена Джунинска- собственик на къща за гости "Вила Джун" в село Извос, община Белоградчик. 

"Определено има нужда градът ни от атракции, от повече атракции, защото по време на Балонената фиеста, по време на "Опера на върховете" тук страшно много се търсеха места за настаняване. Нямаше, градът не можа да подсигури, нито къщите за гости можаха да поемат, ние хотелчета имаме малко в града. Така че просто базата не отговаряше на желанието на хората да дойдат тук", каза  Елена Джунинска.

Ставка от ДДС за туристическите услуги ще се отрази негативно, смята и Елена Джунинска. От следващата година се очаква увеличение в цената на нощувките.

"При всички положения следващия сезон цените ще скочат. При всички положения. Защото първо скача минималната работна заплата. Естествено ние трябва на нашите работници да им подсигурим по- високи заплати. Ще скочи цената на водата. Всички тези консумативи, които ние ползваме, за да можем да предлагаме една прилична база, за да можем да наемем съвестни хора, които да ни работят, ние трябва да им подсигуряваме едни прилични заплати. Така че цената на нощувките при всички положения ще се увеличи", допълни Елена Джунинска. 

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59