Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледари наричаха за здраве в село Градец



За пръв път от много години видинското село Градец има своя коледарска група. Няколко доброволци се заемат със задачата да сформират групата, да организират празника и така днес, на Коледа,  20 малки и големи коледари обикаляха къщите в селото, наричайки за здраве и берекет. Един от хората, допринесъл за възраждането на този обичай е Красимир Кирилов.

"За първи път от доста време организираме коледуване в село Градец. Малко трудно се получиха нещата, доста са момчетата, не слушат много, но като цяло се получи добре. 20 деца са, защото 2 дечица се отказаха в последния момент, болни са, но сме 20 в момента...Най-малкият е на 5, най-големите са на 15 години, доста е голяма разликата, но се получават нещата." - каза за Радио ВИДИН организаторът.

Един от може би най-развълнуваните, при вида на коледарската група, беше секретарят на читалището в Градец Пролет Цолова. Тя не успя да скрие сълзите си от радост за това, че отново вижда селото живо в лицето на младите момчета. И се надява това да продължи.

"Когато аз дойдох като момиче тук, тогава представихме групата на "Златна Копривщица", това е обичай, който в Градец си наричаме пиу-миу...Много съм благодарна и на Краси, и на Галя, и на Кристина, и на Стоянчо, за това, че се обединиха. Това е първи доброволчески труд към читалището, в който ние просто разбрахме накрая, че го организират, буквално сега вече на яве виждаме техния продукт, това че с едни най-добронамерени чувства въкресиха този стар и забравен обичай, виждате колко момченца има...Нека във всяка къща в селото да донесат здраве, берекет, мир да има, благополучие....Да сме добри и да се обичаме! Господ затова се е родил-това да ни даде и на това да ни научи. Нека децата да го донесат в сърцето и душата на всеки, при когото ще минат днес за да го благославят..."

Освен многото родители и жители на селото, около коледарите неотлъчно беше и кметът на селото Илия Томов. Радостен от възродените традиции и желанието на младите да ги продължат, той отправи своите пожелания към всички местни.

"По случай празника пожелавам на всички жители на нашето село много здраве, много щастие, много късмет. Да бъдат добри, да се обичат и да се уважават. Нека този празник да донесе на всички нас много топлина, много щастие и късмет."

*Повече може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Операта "Медея" оживява сред Белоградчишките скали 

Операта "Медея" от Луиджи Керубини ще бъде представена на сцената на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" . Премиерата ѝ бе в края на февруари на сцената на Софийската опера и балет. В Белоградчик предстоят два спектакъла - днес, 9 август и утре. Тази вечер публиката ще може да види като Медея родената във Видин оперна певица..

публикувано на 09.08.24 в 11:20

Феста на диджеите-ветерани започва във Видин

Classic Telegrafa DJ Fest  започва днес във Видин. Тазгодишното издание на фест с диджеите-ветерани е 15-то и ще продължи до11 август. В    продължение на четири вечери ще звучат вечните хитове на 80-те и 90-те години на ХХ век.  Създател на събитието е телевизионният водещ и диджей Васко Громков, който гостува в студиото на Радио Видин...

публикувано на 08.08.24 в 17:50

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин е към своя край

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин от помпена станция "Сланотрън" скоро ще приключи. Това е един от най-важните инфраструктурни проекти във водоснабдяването в област Видин за последните 40 години. Старите и силно корозирали стоманени тръби на близо 15-километрово трасе са заменени с нови. Линейната част на реконструкцията е..

публикувано на 08.08.24 в 15:50

Празник на малината ще се проведе в Берковския Балкан

Традиционния празник на малината организират през почивните дни в Берковския Балкан. От 9-и до 11 август за посетителите са предвидени множество мероприятия - туристически походи, беседи, музикална програма с много веселие и др. Организатори на празничните дни, които ще се проведат на почивната зона на Ком, са Община Берковица и местното дружество..

публикувано на 08.08.24 в 13:59

Националният отбор по приложно колоездене е на лагер-сбор в Берковица

Берковица е домакин на лагер-сбора на националния отбор по приложно колоездене, който е организиран със съдействието на Общината, Съюза на българските автомобилисти в Монтана и Клуба по приложно колоездене в града. Той се провежда от 5-и до 10 август под ръководството на треньора Цветанка Петкова, която е председател на местната спортна..

публикувано на 08.08.24 в 10:46

В "Музикална зона" на 08 август 2024 слушаме The Golden Project

Джаз формация The Golden Project е създадена през есента на 2010 г. от Тони Златанов и Емил Пехливанов. Стартира като трио, но впоследствие се превръща в квинтет, отворен за гост музиканти. Важна роля в творческия процес играе художникът Дончо Дончев - автор на обложките на двата им албума и илюстратор на песните им. Слушаме композиции от албумите..

публикувано на 08.08.24 в 09:00

"Винтидж култура - колекция порцелан и спомени за отминало време" представят в Берковица

Бурканите за подправки на баба, английски сервиз за чай, старинни дървени столове. Това е само малка част от изложбата "Винтидж култура - колекция порцелан и спомени за отминало време" , която ще бъде представена в Берковица . Организаторът Ивелина Младенова освен страстен колекционер e и творец, а винтидж културата неизменно намира отражение..

публикувано на 07.08.24 в 16:06