Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Композиторът Ники Антов: Египет харесва българската музика



Неотдавна в ефира на Радио ВИДИН ви запознахме с интернационалния проект на видинския композитор Николай Антов и египетския изпълнител Мохaмед Азима. В продължение на няколко месеца те придадоха нов прочит на някои от добре познатите ви песни на група "Север". Всичко започва, когато в разгара на лятото за пръв път във Видин пристига арабският изпълнител Мохамед Азима. Тогава все още с композитора Николай Антов са в началото на своя общ проект, без да си дават сметка докъде ще изведат съвместната си работа. Към момента двамата имат реализирани общо 4 песни, а една е в процес на работа. 

"Досега ние свършихме 4 песни, сега сме на пета песен. Ние ги показахме на диригента, който е в консерваторията в Египет, изпратих му песните и много му хареса музиката. Той има интерес и започнахме да мислим как да направим концерт при нас, в Египет. Обмисляме как да организираме всичко това. Искаме да покажем на египтяните европейската музика, българската музика, но с арабски текст"- каза за Радио ВИДИН арабският певец.

Той споделя още, че на моменти е удивен от скоростта и качеството, с което успяват да направят песните. Обяснява си добрата стиковка помежду им само с едно и това е обединяващата всички замесени в проекта любов към работата.

"Обикновено, когато хората правят една песен, това може да им отнеме 2-3 месеца. Ние за толкова време направихме 4 и сега работим по пета... Просто има чувства в тази работа, любов и затова всичко много бързо се получи."

От самото начало на проекта до днес, тежката роля по изготвянето на звуковия дизайн на песните се пада на Георги Цветков. За спецификите на работата по проекта разказа самият той:

"В началото се започна с едно, после стана друго, после трето, започна да се развива. В началото направихме песен със Симеон Владов, актьорът и певец, дори той трябва вече да бъде представян като певеца и актьор, който изпя песента "Любовта просия не търпи"... После това нещо влезе в проекта "Пеещи артисти", там имаше голям успех, но така де, всъщност ние се срещнахме по този повод с Ники. Аз обичам да правя аранжименти, като използвам симфоничен оркестър, което е привлякло вниманието на Николай, а той, като един изключително нетрадиционно мислещ композитор за сегашното време, пише своите песни, като ги оркестрира за симфоничен оркестър - къде сам, къде с помощта на Митко Косев."

Всеки, който познава композитора Николай Антов вероятно знае, че се слави с особена взискателност и педантичност. Как се работи с композитор от този ранг, попитахме Жоро Цветков:

"По-скоро трябва да попитате Николай Антов, какво е да работи с хора като мен и Димитър Косев. (смее се) И аз не съм от най-лесните хора, макар че се стремя да овладявам своята природа. Ники обаче успява да балансира между едни хора с не много леки характери, обаче пък професионалисти. Това всъщност е и ценното за проекта, че тук сме тежки професионалисти, стоим си на местата, всеки добре си е защитил позицията и всеки по някакъв начин допълва с най-доброто от себе си за проекта. В началото имаше трудности, но Ники, с неговото много тънко чувство за баланс и за общуване успя да укроти поне моя характер и така да намести взаимоотношенията помежду ни. В момента екипът е стикован и нещата работят добре, двигателят е смазан и песните стават все по-бързо и все по-хубави..."

В продължение на проекта по пресътворяване на песни, създадени от Ники Антов преди много години, се появяват и песните, които в даден момент ще огласят музикалната сцена в Египет. Заслугата за това е на изпълнителят Азима, с когото Антов се запознава случайно. След появата му арабинът проявява интерес към българските песни и пожелава да ги изпее. Но вече на арабски. 

"Аз не го приех на сериозно в началото, защото нямах представа как би звучала една европейска музика с арабски текст. Той се оказа един прекрасен приятел, колега, жаден да усъвършенства своята музикална култура и да се яви пред неговите фенове в Египет с нова продукция, която всъщност представлява интерес, за мое голямо учудване и за българските специалисти, продуценти, фенове и за арабските ни колеги" - каза композиторът.

Именно концерт в Египет, по време на който ще се изпълняват песните на Николай Антов е била и дълго пазената в тайна изненада за всички фенове.

"След като чу нашата продукция, главният мениджър на консерваторията в Кайро изказа своето мнение и пожела да направим съвместен проект с оркестър на консерваторията в Кайро в изпълнение на Азима. Ние имаме направени готови оркестрации от Митко Косев и сме готови да откликнем. Не очаквах, че това ще представлява интерес, но се оказа, че и в Египет има хора, за които този нестандартен звук представлява огромен интерес и ние в момента, с Азима, очакваме решението на главния мениджър, каква визия ще придобие този проект. Дали ще бъде част от друг голям концерт или ще направим самостоятелна продукция..."

С постоянна работа, макар и онлайн, творците, замесени в целия проект, за който ви разказваме, не спират да надграждат направеното до момента. Неведнъж сме казвали, че зад един успешен проект стоят много часове на труд и постоянство. Песните на Николай Антов и Азима са пример за това. И не само за българите, но и за всички зад граница, всички в Египет, които благодарение на един изпълнител и един композитор от малък крайдунавски град, разбират къде е България. И то не само на световната карта, но и къде се намира в сърцата на хората. Истината е, че България е навсякъде, където има българска реч. Дори и там, където българската реч е с акцент. Примерът, който ви даваме днес чудесно потвърждава един цитат на американската писателка Сара Десън- "Музиката е велик обединител, невероятна сила. Нещо, което кара дори хората, имащи най-големите различия, да имат нещо помежду си."


Повече може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15
Семейството на Валя Стоянова с осиновени и временно приютени кученца.

Кучешка идилия: Домът на Валя е изпълнен с лаещи радости

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка" ще ви запознаем с едно семейство, за което кучетата не са просто домашни любимци, а нещо много повече.  Срещаме се с Валя Иванова, която е родом от Кула, но от няколко години живее със семейството си в София. Ще започнем с лошото, че за да стигнем към хубавото. Първото куче на Валя и съпругът ѝ бива..

публикувано на 17.05.24 в 12:04

Търси се "Най-чисто населено място” в община Берковица

Всичките 19 села в общината участват в конкурса. Приключило е почистването, а от тази седмица комисия ще оценява как са се справили хората от населените места. "Конкурсът се провежда по инициатива на кмета на община Берковица. Такъв конкурс е провеждан през 2018 и 2019 година. Идеята е да оценим най-чисто населено място на територията на  община..

публикувано на 16.05.24 в 17:16

Долна Кремена посреща "Кремена Рок фест 2024"

Пънк-рок групата SVETLIO & THE LEGENDS ще бъде специален гост и хедлайнер на четвъртото издание на фестивала "Кремена Рок фест 2024", което ще се проведе на 18 май. В съботната вечер от 19.00 часа, мездренското село Долна Кремена отново ще се превърне в столица на рок музиката за Северозападна България. В импровизиран купон, в частен имот на..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Три черни лешоядчета се излюпиха във "Врачански Балкан"

Първото черно лешоядче в природен парк "Врачански Балкан" се излюпи преди Великденските празници.  Увеличи се броят се гнездящите двойки черни лешояди в природен парк "Врачански балкан". Трета поредна година една от двойките, която гнезди в Западна Стара планина, има малко. Тази година има двойки, които гнездят на територията на парка. В момента две..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Богомил Петров - за спорта, рекордите и обществената дейност

Почетният гражданин на Видин Богомил Петров гостува в "Думата имат старейшините". Той е добре познат в града с множеството инициативи и прояви, които организира. Завършил е видинската гимназия и Висшия институт за физкултура и спорт (НСА). Поводът да ви срещнем с Богомил Петров е 60-годишнината от неговия световен рекорд по вдигане на тежести..

публикувано на 16.05.24 в 16:50

Вдъхват нов живот на детски площадки във Василовци

С доброволен труд ремонтираха детска площадка в село Василовоци, община Брусарци. Инициативата е на доскорошният кмет Огнян Йорданов, който е изградил не само въпросната площадка, а и останалите 4 в селото. Населеното място има около 1700 жители, включително много млади хора. С времето и с помощта на вандалски прояви изградените площадки обаче са..

публикувано на 16.05.24 в 15:55