Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пушенето в найлоновите заграждения - забранено или не съвсем

Снимка: Радио ВИДИН




Студеното време изправя пушачите пред проблем - как да седнат на кафе и цигара, но да не извършат нарушение? Ще ви сполети ли глоба, ако седнете на кафе с цигара в място, заградено от четири страни, макар и с временна метална конструкция и найлони? Оказва се, че в някои градове това подлежи на санкции, в други не. В Шумен има глобени за пушене на закрити обществени места, дори и в найлоновите заграждения, които присъстват в почти всички градове в страната, това коментира за Радио Шумен д-р Йовка Костова, директор на дирекция "Обществено здраве" към Регионалната здравна инспекция.

"Ако седнат на такова място в заведение за обществено хранене, което е затворено от четири страни, те подлежат на санкция, защото по този начин нарушават пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места. В такъв случай, освен клиентите, които тютюнопушат на такова място, независимо дали заграждението е с найлони, дали е с плексиглас или някаква друга стена, те подлежат на санкциониране по същия начин. Собственикът или управителят на заведението също подлежи на санкция за това, че е допуснал на територията на негов обект да се случи това нарушение. Има такива временно изградени обекти, които са допуснали клиенти да пушат, допуснали са това нарушение...Това, което прави впечатление е това, че дори понякога има пепелници, поставени на масите, което води до това, че самите собственици на заведенията подвеждат клиентите..."

За разлика от Шумен, във Видин нещата не стоят по този начин. Според директора на Регионалната здравна инспекция (РЗИ)д-р Венцислав Владински, обособените към заведенията конструкции са пригодени именно за тези, които пушат. По този начин т.н. "парници" остават неприкосновени за здравните власти, както и хората, които пушат вътре. 

"При нас целта е не толкова да има издадени глоби, колкото това нещо да се спазва, самата наредба, която е прикрепена към Закона за здравето, която забранява тютюнопушенето в закрити помещения. Целта ни е това да се спазва, за което ние осъществяваме контрол почти ежедневно...Разрешено е да се пуши в обособените за това места към заведенията, това трябва да го знаят, така че не е никакъв проблем, но вътре в самите заведения просто няма как да се случат тези неща."

След като отправихме запитване до Министерството на здравеопазването, как трябва да се тълкува понятието "затворено помещение" и подлежат ли на санкции пушачите във временните конструкции, получихме и отговори. А те гласят:

"Считано от 01.06.2012 г., след промяната в Закона за здравето, обнародвана в Държавен вестник, бр. 40 от 2012 г., е въведена забрана на тютюнопушене в закритите и някои открити обществени места (чл. 56 и 56а от Закона за здравето) с цел предпазване от излагането на вредното въздействие на тютюневия дим (емисии), както и за предпазване от започване, поддържане или увеличаване на употребата на тютюн във всяка форма.

Целта на въведената забрана за тютюнопушене е опазване на общественото здраве. Тази забрана от една страна защитава здравето на непушачите, които са подложени на въздействието на тютюневия дим в закритите и някои открити обществени места, а от друга страна предпазва самите пушачи от прекомерна употреба на тютюн и тютюневи изделия.

В Закона за здравето не е разписана дефиниция на понятието „закрито обществено място”. В § 1а от допълнителните разпоредби на Закона за здравето е дадено определение за „обществени места”. Това са всички места, които са обществено достъпни и/или предназначени за обществено ползване, без оглед на собствеността или правото на достъп. Направеното изброяване на обществените места в посочената разпоредба е примерно, а не изчерпателно. По пътя на тълкуването за изясняване смисъла на понятието за закрито обществено място в съответствие с целта на закона, приемаме, че закрито обществено място е закрито помещение или пространство, което е покрито с покрив/навес и има най-малко три плътни стени/страни, без оглед на материала, използван за покрива/навеса, стените/страните, и без оглед на това дали структурата е постоянна или временна.

Министерство на здравеопазването, чрез своите структури - регионалните здравни инспекции (РЗИ), извършва държавен здравен контрол за спазване на установените с нормативен акт здравни изисквания към обектите с обществено предназначение, продуктите, стоките и дейностите със значение за здравето на човека и факторите на жизнената среда.

Провежданият здравен контрол обхваща всички обекти, като изискванията се прилагат към тях, независимо от вида и естеството на стените и преградите, или други заграждения, които оформят помещението.

В съответствие с целта на закона, приемаме, че „закрито обществено място” е всяко пространство, покрито с покрив и оградено с най-малко три стени/страни, независимо от наличието на отваряеми прозорци или други отвори, без оглед на материала, използван за покрива, стените или страните и без оглед на това дали конструкцията е постоянна или временна.

Предвид горепосоченото, в случаите когато две от страните са изградени от плътен материал, а останалите или покрива са отваряеми, то следва същите да могат да се отварят напълно (100 %), за да може да се приеме, в случаите когато те са напълно отворени, че обектът (помещението) не се определя като закрито обществено място.

В този смисъл, обектите изградени от една или две плътни страни и стъкло, полиетилен и др. подобни от останалите страни или покрива, се считат за закрити обществени места, в които не се допуска тютюнопушене.

В много от случаите в полиетиленовите или стъклените стени или покривните конструкции са направени вертикални или хоризонтални отвори с различна големина, които по същество не променят вида на помещението, т.е. такова помещение се определя като закрито обществено място.

Всяко възпрепятстване на естествената циркулация на въздуха, каквото представлява също покривната конструкция, трансформира откритото обществено място в закрито.

Във връзка с горното при установяване на нарушения в такива обекти се предприемат съответните административно-наказателни мерки.

Министерство на здравеопазването е предприело законодателна инициатива за изменение и допълнение на Закона за здравето, в т. ч. и на текстовете, свързани с включване на дефиниция за „закрито“ обществено място.

Дефинирането на понятието „закрито“ обществено място в Закона за здравето е необходимо, защото през годините станахме свидетели на много нарушения, които бяха обяснявани с различни и произволни тълкувания на понятието. През лятото прозорците на помещенията се отварят и се считат, че даден обект вече не е закрит, а през зимата на тротоарните площи се изнасят маси, които са плътно запечатвани с различни платнени или полиетиленови ограждения. Точното определение на понятието „закрито“ обществено място ще даде възможност и на гражданите и на собствениците на обекти да спазват изискванията на закона. Формулировката на понятието е заимствана от Приложението към Препоръката на Съвета на Европейския съюз за среда без тютюнев дим от 24 ноември 2009.

Трудностите при спазването на изискванията, относно забраната на тютюнопушенето на обществени места идва от липсата на мотивация и убеденост на част от собствениците на заведенията и на някои от посетителите за ефективността на наложената мярка – забрана за тютюнопушене, за реално намаляване и отказ от тютюнопушене.

Поведението на някои от собствениците на търговските обекти за хранене и развлечение е свързано, както посочихме и с различни и произволни тълкувания на понятието за закрито обществено място.

Поставянето на пепелници е отговорност на собствениците/управителите на търговските обекти за хранене и развлечение, съгласно на разпоредбата на чл. 218 от Закона за здравето за допустителство. Управителят на обект, който е допуснал пушене на тютюневи изделия да бъде санкциониран, за това, че не е създал необходимите условия и организация, чрез които в обекта да не се допуска пушене и да не се нарушава въведената забрана.

С оглед повишаване ефективността на извършвания контрол и съобразно работното време на заведенията за хранене и развлечения, проверките се осъществяват през делнични, празнични и почивни дни. Извършват се също така дневни проверки при удължено работно време (след 17.00 ч.) и нощни проверки (след 22.00 ч.), съвместно със служители на областните дирекции на МВР.

Контролът по прилагане на действащото законодателство се извършва систематично и последователно без предварително уведомяване и насочено при постъпили сигнали за констатирани нарушения.

Здравните инспектори в регионалните здравни инспекции в страната предприемат всички адекватни и навременни мерки за извършването на непрекъснат и ефективен държавен здравен контрол за недопускане неспазване разпоредбите на Закона за здравето, в т.ч. издаване на предписания и актове за установени административни нарушения.

Проверките се организират и провеждат съобразно наличния ресурс от служители в РЗИ, на които са възложени и значителен брой контролни функции по спазване на здравните изисквания в различни обекти с обществено предназначение, продукти и стоки със значение за здравето на човека и факторите на жизнената среда."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова . Експозицията е наречена "Пречистване" . Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори.  Катерина..

публикувано на 15.07.24 в 12:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25