Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заплатите на учителите продължават да растат

Снимка: Архив

В последните дни на предходната година синдикатите и Министерството на образованието и науката подписаха нов Колективен трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, който ще е валиден за две години. В него могат да бъдат очертани три важни акцента - подобряване на условията на работа на учителите, продължаване тенденцията за повишаване на възнагражденията на работещите в системата и регламентиране на обезщетенията, които се изплащат на педагогическите и непедагогическите специалисти при пенсиониране. Това обясни Светла Димитрова, председател на синдикат "Образование" във Враца. 

"Отдавна се говори и тенденцията вече е започнала - и реално трябва да стъпи в действие, да се намалят и да се ограничат броят на децата в групите в детските градини и в паралелките в училище. Това, което от 10 години, от 2014 година, се започна - да се балансират нормативите и минималните норми на преподавателска работа за различните културно-образователни области. Във втората група вече е увеличаването на работните заплати. Сега тенденцията е да се достигне, с новия Колективен трудов договор, увеличаването на средствата за образование на не по-малко от 5% от Брутния вътрешен продукт в Закона за държавния бюджет. Министерство на образованието и синдикатите отстояват ръст на работните заплати, така че увеличението на заплатите на педагогическите специалисти да бъде не по-малко от 125% спрямо средната брутна месечна работна заплата за страната..."

С новия Колективен трудов договор минималната работна заплата за учител става 1853 лв. Регламентира се и увеличение на трудовите възнаграждения на помощник-възпитателите, както и на други, непедагогически специалисти в учебните заведения. Синдикатите и Министерството на образованието се споразумяха още на педагогически специалисти, които през последните 10 години от трудовия си стаж са заемали длъжност на педагогически специалист в държавна или общинска институция на бюджетна издръжка от системата на предучилищното и училищното образование, да се изплаща обезщетението в размер на 11,5 брутни работни заплати при пенсиониране, а на работници и служители, които в последните 20 години са придобили при същия работодател 10 години трудов стаж, да се изплаща обезщетение в размер на 8,5 брутни работни заплати.

На този фон професията на учителя става по-привлекателна за младите хора, но съвсем не всички проблеми в системата на образованието са решени, особено що се отнася до възнагражденията на т.нар. базови учители, отбеляза Светла Димитрова, която е и методист към филиала на Великотърновския университет във Враца и работи със студентите, които учат педагогика:

"Напоследък заплащането оказва своето въздействие за привличането на младите хора и най-вече на студентите. Има една друга негативна тенденция, която е свързана със заплащането на базовите учители. Много трудно намираме учители, които да се наемат с този наистина възрожденски труд, за да предадат своя опит на младите хора и на студентите... Заплащането на лекторския час при работа със студенти е 5 лева, а в училище е малко повече от 10 лева вече по новия Колективен трудов договор, тоест двойно повече. Но това е не само защото заплащането е много ниско на базисния учител, а и защото учителят е много натоварен - бумащината, допълнителните часове, всичко това е допълнителна работа и учителят е много, много изморен." 

Светла Димитрова отбеляза, че подкрепя мнението, че паралелно с повишаване на заплатите трябва да се завишат и критериите за специалистите, които влизат в образователната система: 

"Определено мога да кажа, че критериите трябва да бъдат завишени при приемането на един педагогически специалист и назначаването му на учителско работно място. Но имайте предвид, че директорите осъществяват изключително качествен - по-голямата част от директорите, вътрешноучилищен контрол. Съгласна съм, че трябва да влязат добри педагози, но искам да ви кажа, че вече пет години работя със студенти и моят опит показва, че в училище влязоха добрите студенти - тези, които бяха добри в текущата учебна практика. А тези, които се усещаше, че не им е тяхната професия това и че са влезли, за да завършат някакво образование, те в други сфери работят, в съвсем друго направление."

В заключение Светла Димитрова отбеляза, че за да се подобрят резултатите на учениците са необходими не само мотивирани и добре заплатени учители, но и ангажирани с образователни процес родители и общество като цяло. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ученици от Видин с две първи места за песен от международен фестивал

Две първи места завоюваха ученици от Видин, които участваха онлайн в Международния фестивал "Българска душа на святата земя", провел се в Израел.  Елена -Стефани  спечели първа награда в раздел за патриотична песен,    Марио Целов  бе удостоен с  награда за народна песен и за изпълнение на българска народна песен. И двамата учат в..

публикувано на 30.07.24 в 13:35

Проблем с приема на ученици във Врачанско училище

Най-старото и престижно професионално училище във Враца, Техникум "Никола Й. Вапцаров" е изправено пред проблем с приема на ученици. Все още има свободни места в паралелки, в които се изучават специалности, за които има недостиг в местни фирми. Професиите, по които се обучават учениците в гимназията, са търсени и в чужбина. Това показват..

публикувано на 30.07.24 в 13:05

Неандерталци са обитавали пещерно селище край Кунино

Красивия район на село Кунино е прекрасно място за културен и еко туризъм. Сред местните забележителности е праисторическото пещерно селище "Самуилица".  Намира се в местността Малък дол на 1.5 км северно от село Кунино. Находките от това селище са датирани към края на средния и началото на късния палеолит и са класифицирани като образци на..

публикувано на 30.07.24 в 08:41

"Niki R:ce": Зъболекарят е ваш приятел

Профилактиката е най-доброто, което може да направите за вашето денталното здраве. Не трябва да се страхувате от зъболекаря, той е ваш приятел. Това казаха в "Час при зъболекаря" младите изпълнители Никол Ризова и Цветан Маринов от "Niki R:ce". Двамата са заедно и  на сцената, и в живота, даже и в зъболекарския кабинет, защото посещават един и същ..

публикувано на 29.07.24 в 17:41

Кръстиха улица в София на името на Видинския митрополит Неофит

Улица в София вече носи името на Видинския митрополит Неофит. Предложението е на професор Вили Лилков от "Синя София", заместник - председател на Столичния общинския съв ет, който е родом от Видин.  "Софийският Общински съвет гласува едно мое предложение за преименуване на 11 улици в район "Люлин", по-точно микрорайон "Люлин - 1". В този..

публикувано на 29.07.24 в 15:55

Ще се превърне ли Рабишкото езеро в блато?

Състоянието на езерото "Рабиша" край Белоградчик е проблем, който много скоро може да се превърне и в екологичен. От няколко години се наблюдава заблатяване, а нивото все повече намалява.  Александър Александров е от Враца, но често посещава езерото, изкарвайки около месец на брега му. Освен запален къмпингар и приключенец, Александър..

публикувано на 29.07.24 в 15:04

Настолни игри на английски език организират във Враца

За осми път във Враца ще се проведе инициативата  "English Board game night" -   "Настолни игри на английски език".  Събитието е организирано от клуба по настолни игри към " Младежкия център" във Враца, а целта е да се усъвършенства езикът,   каза Никола Живков , младежки работник в Младежкия център. " Целта на събитието е да позволи..

публикувано на 29.07.24 в 14:26