Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалище "Цвят" си върна собствеността върху бившето лятно кино във Видин

Любомир Илиев: "Оттук нататък имаме намерение да развиваме терена, защото е емблематично място за видинчани"

2
Снимка: Радио ВИДИН

Всеки видинчанин си спомня с носталгия някогашното лятно кино "Цвят". На центъра на Видин. До Крайдунавския парк. Място прекрасно и романтично. С течение на годините обаче то загуби своето предназначение и мястото запустява. Оказа се, че теренът дори не е и на читалище "Цвят", а е на фирма, приватизирала някогашното държавно предприятие "Кинефикация". През 2020 година читалището във Видин образува дело за собствеността на бившето лятно кино във Видинския районен съд. Съдебният спор е между Народно читалище "Цвят" и фирмата правоприемник на някогашното държавно предприятие "Кинефикация". Сега вече, след години съдебна битка, теренът на лятното кино е отново собственост на културното средище във Видин. 

"В настоятелството на читалище "Цвят" е обсъдена възможността отново да възвърнем предназначението на това дворно място, пък било то и не само под формата на лятно кино, а и като място за културен отдих и събития", обясни секретарят на читалището Любомир Илиев и допълни:

"Теренът след разформироване на "Кинефикация" си остава на читалище "Цвят". Имахме дълги години спорове с фирмата, приватизирала "Кинефикация". Това е изконно място на читалището и го доказва крепостен акт за дарение от 1909 година... Дори и по времето на "Кинефикация" те са били наематели. Ние разполагаме с квитанции за платен наем през годините. Появиха се претенции за съсобственост, но след дълги години съдебни спорове в Районен съд-Видин, Окръжен съд-Видин в края на краищата Върховният касационен съд се произнесе в наша полза..."

Намеренията са мястото да бъде обновено, допълни секретарят на културното средище.

"Ще бъдат изградени санитарни възли, съблекални, конферентен център и ще има и тента, за да може да се ползва целогодишно... Искаме този културен обект да бъде функционален. Водили сме предварителен разговор с арх. Люба Еленкова, която се ангажира да предложи проект за този културен център. Имаме кадастрална скица и чакаме проекта и ще се търси финансиране...", обясни още Любомир Илиев.   

Видинчани посрещнаха ентусиазирано новината за вероятното реновиране на лятно кино "Цвят".

"Помним киното, как да не помним. Хубаво място беше в парка. Нека да го превърнат в хубаво място... Колко филми сме гледали там. Това е добре, че ще се направи нещо. Градът ни е хубав и го заслужава... Подкрепям такива идеи. Много е хубаво да има нещо там..."

Ето така едно легендарно място във Видин може да намери своята нова същност и да радва още поколения видинчани с интересни културни събития. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Когато детето отказва да отиде на зъболекар

Отказът на детето да посети зъболекар, след като вече е било в зъболекарския кабинет и е преминало успешно определена процедура, не бива да тревожи родителите. Това каза в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и поясни, че подобно поведение е характерно за децата между 4 и 6-годишна възраст, и може да бъде преодоляно с..

публикувано на 05.08.24 в 17:44

Враца почита паметта на проф. Димитър Йоцов

Припомняме в "Памет нашенска" личността и живота на проф. Димитър Йоцов - виден дипломат, историк, политик и общественик, роден във Враца , автор на "Културно-политическа история на Враца“.  На 7 август тази година се навършват 55 години от кончината му. По този повод в Регионално исторически музей (РИМ) - Враца е открит изложбен кът,..

публикувано на 05.08.24 в 17:05

Зависими ли са от телефона младите българи?

Проучване, направено в шест държави - САЩ, Великобритания, Австралия, Франция, Германия и Япония, показва, че 7 от 10 представители на поколението, родено в първите години на века - "милениуми" и на по-младото поколение Z - "Gen Z", предпочитат да общуват цифрово или най-вече чрез текстови съобщения, отколкото лично. От компанията - автор на..

публикувано на 05.08.24 в 17:00

Кога децата започват да изпитват срам от голотата?

На каква възраст децата започват да изпитват срам от голотата   - това е важна и специфична тема, особено за родителите , тъй като те трябва да са наясно с това как да засягат такива деликатни въпроси и да отговарят на неудобните въпроси на децата по един адекватен и спокоен начин. Ето какво е мнението по темата на психолога Лидия Николова :..

публикувано на 05.08.24 в 14:05

Система за ранно оповестяване пази Врачанския Балкан от пожари

Вече десет години система за ранно оповестяване на пожари успява да опази от големи щети територията на Природен парк "Врачански Балкан" . Под охрана от унищожителен огън са 4 хиляди кв. километра гори и защитени територии, и биологичното им разнообразие. В системата са вложени близо 900 000 лева безвъзмездни европейски средства. Според експертна..

публикувано на 05.08.24 в 13:48

Продължава тенденцията "хоум офис"

С настъпването на ковид пандемията, на много хора им се наложи да работят от дома си. След като тя приключи, тази тенденция продължава да съществува. Нещо повече, голяма част от хората предпочитат дистанционната работа и продължават да избягват офис средата. Защо се случва това и какви са предимствата и недостатъците да работиш от дома си ни..

публикувано на 05.08.24 в 13:36

"Ние, потребителите": Какво да знаем преди да правим резервация за лятната почивка

Намираме се в сезона на почивките . По този повод, в рубриката "Моите права" , говорим за това какви са правата на туристите и към кои институции могат да се обърнат при евентуален проблем с планувания отдих.  Независимо как сме направили резервацията си - директно, от мястото на настаняване или през туристическа агенция, винаги е възможно да..

публикувано на 05.08.24 в 13:00