Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 26 януари 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН

Читалище "Цвят" си върна собствеността върху бившето лятно кино във Видин. През 2020 година културната институция образува дело за собственост във Видинския районен съд, като съдебният спор беше срещу фирмата-правоприемник на някогашното държавно предприятие "Кинефикация". Намеренията са мястото да бъде обновено и да се превърне в просветен център


Предлагат 132 млн.лв. бюджет на община Враца за 2024 година. Изграждане и обновяване на паркове и зелени площи, ремонт на пътната инфраструктура и продължаване модернизирането на уличното осветление  - това са част от основните приоритети в проектобюджета. 


Бизнесът е с голям интерес към двете отворени за кандидатстване процедури за иновации по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“. Процедурите са свързани с развиване на капацитет в предприятията и с развиване на възможности за растеж, създаване на нови работни места и иновативни подходи. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева във Враца по време на Информационен ден за представяне на европейските програми по линия на министерството и възможностите за подкрепа на бизнеса. Министърът на иновациите и растежа съобщи, че по процедурите по линия на министерството от Националния план за възстановяване и устойчивост в област Враца са сключени 40 договора с фирми на обща стойност 7 млн. лв. Те са в процес на изпълнение.


В момента се извършват ремонти в Добридолския манастир. Ремонтират се покривите на част от крилата на сградата. Предвидени са ремонти и на помещения в манастира. Ремонтират се още и храмовете във видинското село Гомотарци и в село Горно Озирово в община Вършец. Продължава и ремонтът на църквите "Свети Димитър" и "Свети Николай" във Видин.

Община Белоградчик предвижда монтиране на осветление в крепостта "Калето", която е най-посещаваният туристически обект. Ще бъдат подменени и парапетите, а където е възможно, ще се осигури и достъп за инвалиди. Предстои облагородяване на паркинга и района около крепостта. На площ от около 120 декара ще бъде изграден приключенски и пешеходен парк.

Съд отново гледа дело за избора на кмет на монтанското село Габровница. Все още висящи са делата за кмет и съветници в община Монтана.

Общинският съвет (ОбС) отмени действащия досега Статут на символите и отличията на Община Мездра, приет с решение на ОбС през 1997 година и прие Наредба за символиката и отличията на Община Мездра на своето първо за годината заседание, съобщиха от местната управа. 


Започна събирането на местните данъци и такси в община Лом. Както и миналата година плащанията ще се извършват на касите на дирекция „Местни приходи“ в Центъра за услуги на първия етаж в сградата на Община Лом.


До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си. Те задължително се осигуряват във фонд "Пенсии" на държавното обществено осигуряване (ДОО), а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд "Общо заболяване и майчинство" и по този начин да получават обезщетения.


Ново увеличение на тол таксите не се планира, увериха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. От там определиха като "манипулативни" и категорично неотговарящи на истината твърденията на членове на сдружението "Аз имам камион" за ново поскъпване. Заради влезлия в сила от 1 юли миналата година по-висок размер на тол таксите, се работи по механизъм за отстъпки, като представителите на въпросното сдружение участват в разговорите, заявиха още от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

Уъркшоп на тема "Поставяне на граници" ще проведе във Видин психотелесният терапевт Александра Алгафари, която в събота (10 февруари) ще гостува в Центъра за личностно развитие "Свободата да съм". 

Преиздадоха книга за несъществуващо вече монтанско село. „Далечните бродове“ излиза от печат през 1967 година. Писателят Иван Давидков, от монтанското село Живовци, я написва за четири месеца. Повод за това му дава заличаването на Живовци от картата на света заради строежа на язовир „Огоста“. 


Учреденият преди малко повече от една година Читателски клуб “Book Hub” при Народно читалище ”Просвета 1925” в Мездра отчете дейността си през 2023 година. Организацията успя да привлече нови членове и да проведе срещи за обсъждане на книги.



По публикацията работи: Анжела Каменова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ремонтират пътя Моравица-Мездра

До дни ще започне ремонт на  общинския път Моравица – Мездра, който е използван за обходен маршрут на трафика до София, съобщи началникът на сектор „Пътна полиция" при Областната дирекция на МВР във Враца главен инспектор Христо Димитров. Той припомни, че след сигнално писмо, изпратено до  община Мездра, са предприети нужните спешни мерки за..

публикувано на 08.10.24 в 08:27
ВиК- Враца

Възможни са проблеми с водоподаването във Враца

От „Водоснабдяване и канализация" ООД – Враца предупредиха своите потребители, че във вторник, 8 октомври, е възможно да има проблеми с водоподаването в града под Околчица.  От дружеството го обясниха с необходимостта от извършване на ремонтни дейности в пречиствателна станция за питейни води към хидровъзел „Среченска бара". А това щяло да ограничи..

публикувано на 08.10.24 в 08:16

Над 150 глобени шофьори за нарушаване на забраната при Петрохан

Средно по два тира на ден са нарушавали забраната за преминаване в определени часове през прохода „Петрохан". Глобените шофьори са 164 за по-малко от четири месеца, отчетоха от „Пътна полиция" Монтана Тировете през прохода „Петрохан" бяха пуснати в посока Монтана за София от 24 юни. Това се наложи заради ремонтните дейности по високоскоростния път..

публикувано на 07.10.24 в 18:24

Наградиха живите кметове на Бойчиновци

Наградиха с почетни значки 46 кметове в община Бойчиновци. Поводът е 50 години от обявяването на Бойчиновци за град. На 7 октомври е празникът на общината. Бойчиновци получава градския си статут на 17 септември 1974 година. Преди 50 години в общината са живеели 19 000 души, а сега са 9 000.  На тържествена сесия кметът Светлин Сретениев връчи..

публикувано на 07.10.24 в 18:09

Снимката на 7 октомври 2024 година

Родители сами се грижат за детската площадка в парк  "Владикина Бахча"   във Видин . Те предпочитат да останат анонимни. Ръководството на  "Ел Би Булгарикум"  дава старт на обещаното модернизиране на производствената база във Видин, съобщават от Министерството на икономиката и индустрията. Държавата трябва спешно и с конкретни мерки да..

публикувано на 07.10.24 в 18:00
Димитър Велков и Михаил Миков от

Михаил Миков и Димитър Велков: Държавата спешно да се намеси за магистралния водопровод на Видин

Държавата трябва спешно и с конкретни мерки да се намеси в решаването на проблема с магистралния  водопровод от Сланотрън, който снабдява Видин с питейна вода. Това коментираха на съвместна пресконференция днес Михаил Миков и Димитър Велков от "Справедливост за Видин". Заради лошото състояние на този водопровод, има постоянни разливи на питейна..

публикувано на 07.10.24 в 16:15

Започва модернизиране на производствената база на „Ел Би Булгарикум“ във Видин

Ръководството на "Ел Би Булгарикум" дава старт на обещаното модернизиране на производствената база във Видин , съобщават от Министерството на икономиката и индустрията.  С лужителите на държавното млекопреработвателно предприятие са получили и по-високи заплати за месец септември.   Обновяването на производствената база ще бъде извършено..

публикувано на 07.10.24 в 15:16