Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ника - от самотата към уюта на семейството

| Интервю



Днес ни гостува домашният любимец куче-котка на име Ника. Не ни разбирайте погрешно. Това не е поредният абсурден хибрид, който е измислил човекът, а така я определя нейната стопанка. Ника си е куче, просто има характер на котка. 

Тя е порода Кавалер Кинг Чарлз шпаньол, била е купена от развъдник във Варна, заедно с нейната сестричка Тара, преди няколко години. Но как точно се стига до там, откъде идва и за ред други неща си говорим с нейната стопанка Цветомира Цветкова от Видин:

"Моето куче е при мен от пет години, всъщност я взех на две години и половина. Продаваше се в интернет... Вече си беше тийнейджърка почти на кучешки години... Дойде си с името Ника, не съм го сменяла. Беше в много окаяно състояние, не беше гледана. Пътувах до Димитровград, за да я взема. И двете със сестричката ѝ са закупени от развъдник във Варна. И хората, "хора" в кавички, са я взели за техните деца. Съответно не са полагали никакви грижи за животните и ги продаваха в OLX." 

Цветомира ни разказа, че Тара - сестрата на Ника, е взета от мъжа на най-добрата ѝ приятелка. И така двете кученца попадат в ръцете на тези добронамерени хора. 

"Интересното е, че преди да взема Ника, аз много исках такова куче. Дори имах такава снимка на телефона си, същото куче, абсолютно 1:1 с това, което намерих и което е при мен сега. Абсолютно всичко - муцунка, уши, цвят, окраска - все едно е моето куче."


Разцветката на Ника е рядко срещана сред тази порода. Предимно се срещат бяло-кафяви Кавалер Чарлз шпаньоли.

Според нейната стопанка Ника има характер на котка.

"Много е любвеобилна, постоянно се гушка, лае, единствено когато е гладна и по-конкретно, когато ѝ отварям храната и ѝ слагам да яде, иначе не се чува. Много е гальовна и към приятелите ми, малки деца, други животни - кучета, котки - обича абсолютно всички живи същества." 

Ника е изключително благодарна на Цвети, затова че я е избавила от живота в дърварника и ще помни това цял живот, сигурни сме. 



"Според мен помнят, според мен са благодарни. Не съм усетила това куче да изпита дори веднъж носталгия към старите си стопани, не е плакала вечерта, когато я взех, не се е отделяла за секунди от крака ми. Дори първата седмица, след като я взех, беше абсолютно привързана, ходеше по мен като сянка и до ден днешен е така, само като се преместя и тя си сменя положението и ме следи с поглед дори и да спи."

Ника е неизменна част от пътешествията на Цвети. Последното им пътуване заедно с автомобил е до Австрия - 1220 км в посока. Пътуванията Ника прекарва в сън. 

Обич - това е думата, с която Цвети описва днешната ни героиня Ника. Тя учи на спокойствие, на отговорност и дори да си имал тежък ден, когато тя те посрещне, дойде и легне в скута ти, даде ти една целувка по нослето -  всичко си отива, разказва Цвети. 

Като едно зарядно за положителна енергия е Ника. Убедени сме, че Ника оценява всяка секунда от прекрасния живот, който ѝ осигурява Цвети и ще ѝ бъде благодарна всеки ден. В този ред на мисли, всеки може да вземе тази история за пример. Спасете някое живо същество от ужасната съдба, която има, променете я! Дайте му нов живот и бъдете убедени, че то винаги ще ви бъде благодарно за това. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45

Какви са последствията от горещите вълни

Температурите на Балканския полуостров и на север от него са с между 12 и 14 градуса над средните максимални за сезона. Това продължава цяла седмица, макар че в началото, когато започна вълната беше не толкова интензивна. Това каза д-р Зорница Спасова на онлайн събитие на тема "Защо горещите вълни в Европа и у нас зачестяват?". Зорница Спасова..

публикувано на 18.07.24 в 16:41

Колко горещо ще бъде това лято

Над 10 дни продължава горещата вълна в България, с температури около 40 градуса. Видин не прави изключение от общата картина, въпреки че районът се отличава с малко по- особен климат от останалата част на България.  "Всяко лято във Видин е топло. Всяко лято има температури над 35-36 и повече градуси. Понякога Видин също се явява и като колос...

публикувано на 18.07.24 в 16:34

Община Белоградчик иска да изгради граничен пункт със Сърбия

В петък, 19 юли, ще бъде отворена границата със Сърбия между селата Салаш, община Белоградчик и Ново корито в Княжевац, Сърбия. На българо-сръбската граница започва 99-ото издание на международния събор при прохода Кадъ Боаз. От години се говори за изграждане на граничен пункт на Салаш-Ново корито. Сега Община Белоградчик е изпратила..

публикувано на 18.07.24 в 15:18

Музеят във Видин дигитализира артефакти

Филм представя колекциите на Видинския музей . Заснет е по сценарий на археолога д-р Ваня Ставрева . В създаването му участват също уредниците Николай Казашки, Светослава Светославова и д-р Катерина Дюлгерова. Изработен е по проект, чиято цел е да помогне на музейните работници от пограничните райони на България, Румъния и Сърбия да подобрят..

публикувано на 18.07.24 в 14:10

Хората в Зли дол почистиха и облагородиха крайпътни съоражения

Жители на мездренското село Зли дол предприеха действия за почистване и облагородяване на належащи участъци в селото. В инициативата с доброволен труд се включват около 10 души. Освен да почистят крайпътната растителност, те се заемат със задачата да положат бетон на една от канавките и да я направят по-ефективна срещу наводнения. За реализиране на..

публикувано на 18.07.24 в 13:00