Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 19 февруари 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН

Северозападът се преклони пред паметта и делото на Апостола на свободата Васил Левски. 


От днес - 19 февруари, ще бъде възстановено двупосочното движение по път Е-79 между Мездра и Лютидол за всички видове превозни средства.


Осигурен е фронт за работа по всички основни и важни стратегически проекти. Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. "По магистрала Видин - Ботевград предстои да пуснем 13 км от пътя Макреш - Бела, строи се между Видин и Макреш, предстои издаването на разрешение за строеж за трите участъка между Ружинци и Монтана", каза регионалният министър. По темата за санирането на жилищните сгради в интервюто Андрей Цеков още веднъж напомни, че по първия етап на програмата са били одобрени 756 сгради за саниране. Над 1300 сгради са останали в резервен списък и те могат да участват във втория етап - с 20% самоучастие. Срокът за подаване на документи е удължен до 29 февруари.


Общо 18 500 000 лева е бюджетът на община Белоградчик за годината. Очакват се повече постъпления от данъка за превозните средства и от туризъм, каза кметът Боян Минков. 


Над 11 600 000 лева е бюджетът на Община Ружинци за 2024 година, който Общинският съвет прие. Разчетените средства за капиталови разходи са в размер на близо 3 300 000 лева.


Необходима е спешна подмяна на главен водопровод речно водохващане Репляна- Чупрене до напоителен резервоар Белоградчик висока зона и напоителен резервоар Гара Орешец с напоителен резервоар Репляна, съобщи народният представител от "Възраждане" Вера Александрова. Главният водопровод 60 години не е подменян, непрекъснато дава аварии и вкарва ВиК- дружеството в огромни преразходи, допълни политикът.


Общо 80 000 лева за асфалтиране в село Капитановци са заложени в бюджета на Община Видин за 2024 година. Преди дни в населеното място приключи полагането на асфалт на улица "13". 


До 29 февруари, включително, е срокът, в който двойки с репродуктивни проблеми могат да подават заявления в Община Видин за получаване на финансово подпомагане. В момента тече първият прием за тази година на заявления. В бюджета на Общината за 2024 година са предвидени 20 000 лева , с които ще могат да бъдат подпомогнати 10 двойки. Документите се подават лично или чрез пълномощник в Община Видин, пл. „Бдинци” №2 - Център за административно обслужване, гише „Общо деловодство“. 


Митнически служители са задържали над 11 хиляди кутии цигари при проверка на товарен автомобил в района на Дунав мост при Видин. Цигарите били опаковани във вакуумирани пликове и залети с мраморно брашно, разтворено във вода, в опит да се изравни плътността на стоките, да се затрудни проверката с рентген. Водачът е заявил, че не е знаел за наличието на акцизните стоки, а кофите са притежание на клиент, който ги е доставил запечатани като карго пратка. Собственикът на кофите е установен и предстои да му бъде съставен акт, уведомиха от агенция митници. Цигарите са задържани. При други два случая митничари са задържали още 5302 кутии цигари.

Площад „Алеко Константинов“, в центъра на Монтана, е изпълнен с търговци, предлагащи мартеници. На 89 места има изложени символите на пролетта, почти колкото миналата годна.


Средно училище "Васил Левски" в град Кула отбеляза патронния си празник. Тържествената програма включваше приветствие на директора, изпълнения на много песни и стихотворения, представяне на постери, рисунки и кът - възстановка на "Апостолът в премеждие".


Очаква се изменението, въведено в Закона за професионалното образование и обучение по настояване на Министерството на образованието и науката, да насърчи повече работодатели да се включат в дуалната система на обучение.

По публикацията работи: Изабел Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 1 октомври 2024 година

Община Белоградчик раздаде  хранителни продукти  на социални домове в региона по случай Международния ден на възрастните хора, 1 октомври.  Милиони хора по целия свят отбелязват днес  Международния ден на възрастните хора.  Денят е определен като такъв с решение на Общото събрание на ООН през 1991 година. Идеята е да се поставя акцент върху..

публикувано на 01.10.24 в 18:05

Възрастни хора в община Белоградчик получиха хранителни продукти

Община Белоградчик раздаде хранителни продукти на социални домове в региона по случай Международния ден на възрастните хора, 1 октомври.  Помощта беше раздадена в  Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в с. Дъбравка и в Дома за пълнолетни лица с деменция в с. Салаш.  Заместник-кметът Ангел Боянов и Елена..

публикувано на 01.10.24 в 16:39

Части от Видин и села в общината остават без вода заради ремонт

Водоподаването във видински села и в някои части на града ще бъде преустановено утре, 2 октомври, съобщиха от ВиК дружеството. Причината е отстраняване на авария на довеждащ водопровод от Помпена станция „Сланотрън“. Водата ще бъде спряна в  селата Кошава, Сланотрън, Гомотарци, Антимово,  Кутово, Капитановци, Иново, Слана бара, Новоселци, Рупци и..

публикувано на 01.10.24 в 13:11

Творци от Мездра ще почетат деня на поезията

Творците от Литературен клуб "Христо Ботев" при "Народно читалище Просвета 1925-Мездра" организират втората си за новия сезон сбирка -  литературно четене по повод Деня на българската поезия, 1 октомври. Организаторите канят всички творци и любители на мереното слово. Литературната вечер ще се проведе днес, 1 октомври, от 17:30 часа в читалнята на..

публикувано на 01.10.24 в 12:53

Художници откриват традиционна изложба в Монтана

Изложба на художници от Монтана – „Есен 2024“ ще бъде открита днес, 1 октомври. Произведенията са подредени в галерия „Кутловица“.  Живопис, скулптура и приложно изкуство са подредили в изложбата художниците от Монтана. „Есен 2024“ е озаглавена изложбата, която се открива в първия ден на октомври, съобщиха от дружеството на художниците..

публикувано на 01.10.24 в 12:41

Съдът осъди врачанин за грабеж на 45 лева от възрастна жена

Осъдиха на три години лишаване от свобода врачанин, който е нападнал и ограбил 82-годишна жена във Враца в средата на август. Нападателят е причакал потърпевшата във входа на блока, в който живее, и е дръпнал чантата ѝ. В нея е имало 45 лева, лекарства и хранителни продукти.  В хода на разследването мъжът се е признал за виновен и е постигнато..

публикувано на 01.10.24 в 12:37

Питейната вода в мездренски села отново е в нормата

Отстранени са проблемите с качествата на питейната вода в села в община Мездра , след като в средата на септември  беше регистрирано завишение по някои от показателите.  От Регионалната здравна инспекция във Враца съобщиха още, че миналата седмица след авария по водопреносната мрежа се е наложило изследване на питейната вода в Мизия, но не е..

публикувано на 01.10.24 в 12:25