Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Благодаря е първият гост в инициативата "Видинчани за пример"

4
Снимка: Радио ВидинВидинското читалище "Цвят" поде нова инициатива, чрез която се стреми да мотивира младите хора да вярват във възможностите си и да следват мечтите си. Идеята на "Видинчани за пример" е през учебно време по веднъж месечно да се организира среща на успели видинчани с ученици от града, каза секретарят на културното средище Любомир Илиев.

"Тази инициатива витае от доста отдавна в нашата организация, ние искаме да насочваме младите хора по техния професионален път, по-скоро в избора, който да направят. Целта на тези срещи е да запознаем по-големите ученици, 10-11-12-и клас с наши успели съграждани, които са постигнали високи успехи в професионалното си развитие. Смятаме, че младите хора трябва да бъдат запознавани с такива личности, с такива примери. Наистина се надявам тази поредица да има бъдеще. Самото представяне е интересно и за широк кръг зрители, така че те са отворени, всеки може да присъства."

В първата среща "Видинчани за пример", инициирана от видинското читалище беше поканен да разкаже за живота си Едуард Тодоров. Видинчанин, който е осъществил американската мечта, но се е завърнал в родния град. Той е лекар, общественик, дарител и инициатор на добри каузи сред младите хора на Видин. На срещата с учениците той направи презентация на най-важните моменти от живота си, като основна тема бяха мечтите и тяхното осъществяване. Той не спести и рецептата за сигурен успех - труд, постоянство и търпение.
 
"Това, че вие нямате в момента колата, която искате, къщата, за която си мечтаете, това че може би в момента вие не сте намерили човека, с когото бихте желали да бъдете, това че нямате много приятели, не означава, че един ден няма да го имате. За да го имате, трябва да мечтаете. Аз ви пожелавам не да мечтаете за "Ламборджини", за къщи, мечтайте да се реализирате. Всички други неща ще си дойдат от само себе си. Ако само мечтаете и не правите нищо по-въпроса, вашите мечти най-вероятно няма да се осъществят. За да се осъществят вие трябва да се потрудите, да сте постоянни и да имате търпение."

Едуард Тодоров е лекар по вътрешни болести, специализирал и работил в Америка и смело може да се каже, че е успял да постигне там всичко, за което мечтае всеки човек. Професионална реализация, висок социален стандарт, множество пътувания е бил животът му преди да реши да се прибере в България. През 2018 година той се отказва от всичко това и се прибира във Видин с идеята да пренесе житейския си опит и да помага на хората в родния си град. Известен е още и с прозвището Д-р Благодаря, защото с идването си работи върху две основни неща - да стимулира хората да се усмихват и да казват "благодаря" и е много щастлив, че успява. Той също подпомага талантливи млади хора с морална и финансова помощ, за да успеят да сбъдват мечтите си.

"Много се зарадвах, тъй като ми се дава възможност да споделя една история за осъществените мечти в един свят, в който негативизмът и лошите новини преобладават. Понеже осъществих всичките си мечти в един момент в действителност почувствах нужда да дам обратно на обществото и града, в който съм израснал и да споделя моя успех с други хора под формата на помощ, насърчение, мотивация, особено на младите хора, които тепърва започват техния дълъг път. Затова реших да се прибера обратно в родния си град. Това ме прави щастлив и ми дава нов смисъл в живота, тъй като приключих с кариерата си като лекар, не практикувам вече, но това да откривам нови таланти и да помагам с каквото мога и да виждам вече успеха на някои от тях, това чувство никога не съм го имал. Съвсем друго е усещането, когато помагаш на други хора от усещането, когато ти успяваш... Предизвикателствата ни правят по-силни, което ни прави по-добри и като хора. Човещината е нещо, което позабравихме тези дни и трябва да се възроди. Държа да подчертая, че не е необходимо да имаш много пари, за да правиш добрини или да награждаваш хората. Добрината може да се прояви и с едно "благодаря". Или да използваме вълшебни думи като "моля", "заповядай", да се усмихнеш, да подобриш деня на някого. Всичко това е безплатно."

Нека бъдем добри, доброто не коства нищо, а дава всичко!

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Велина Каменова, началник отдел

Велина Каменова, социален работник на годината: Работата ни е много динамична и отговорна

Велина Каменова е от хората, за които професията е кауза и призвание. Началник е на отдел "Социална закрила" в Дирекция "Социално подпомагане" - Кула . Сред всички номинирани в страната, именно тя е избрана за социален работник на 2023 година в категорията за началник на отдел "Социална закрила" .  Наградите са връчени в Агенцията..

публикувано на 12.04.24 в 15:39

12 април - Международния ден на първия полет на човек в Космоса

На 12 април отбелязваме Международния ден на първия полет на човек в Космоса - Юрий Гагарин . Неговият полет се случва през 1961 година. Къде е сега космонавтиката и къде е България на космическата карта? Отговор на този въпрос търсим от д-р Светослав Александров , създател на сайта Космос.бг. "Напоследък се забелязва сериозна активност,..

публикувано на 12.04.24 в 14:29

"Иновации в действие" в час по история в езиковата гимназия във Видин (снимки+видео)

Нови методи на преподаване представиха в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във Видин , която е включена в националната програма „Иновации в действие“. Преподаватели и ученици от три училища, с които си партнират - Иновативно училище „Васил Левски“ от град Ардино и училищата от село Драгоево, община Велики..

публикувано на 11.04.24 в 17:26

В Кула трябва да събират повечето отпадъци разделно

Община Кула отчете изпълнението на програмата за управление на отпадъците през 2023 година. Документът е изготвен и приет още през 2021 година от Общинския съвет. Всяка година се приема отчетът за изпълнението на програмата за предходната година, обясни Габриела Лалова- експерт в отдел "Екология" на община Кула. Целта на общинската..

публикувано на 11.04.24 в 15:35

В Мездра търсят преброители на бездомните кучета

Хора, които биха се включили безвъзмездно в преброяване на бездомните кучета, търси Община Мездра. За преброяването са необходими четирима души, които ще работят по двама в екип. Единият от екипите ще брои бездомните кучета в град Мездра, а другият - в населените места на общината.  "Основното изискване е да имат някакъв опит в..

публикувано на 11.04.24 в 15:25

Ученици от езиковата гимназия във Видин отбелязаха Седмицата на гората

"Гората е живот и споделена отговорност" под това мото премина тази година Седмицата на гората. Горските стопанства по места отбелязаха празника с различни прояви. ДГС- Видин организира прояви съвместно с ГПЧЕ "Йордан Радичков". "Бяхме подготвили няколко мероприятия с децата. Първо им беше изнесена една презентация представяща естеството на..

публикувано на 11.04.24 в 15:05

Дариха герба на България на Община Берковица

Гербът на Република България, ръчно изработен от масивно дърво краси Заседателната зала на Община Берковица. Дърворезбата е с дълбок релеф и ясно изразени детайли, а за нейната направа е използвана липова дървесина. Гербът е подарък от председателя на Общински съвет - Берковица  Иван Кирилов.  Изработката е дело на дърворезбаря Чавдар Антов,..

публикувано на 11.04.24 в 15:00