Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средновековната крепост "Баба Вида" очаква своята реставрация

През последните 30 години не са извършвани реставрационни работи по историческия обект

Снимка: Светослав Цветанов

Средновековната крепост "Баба Вида" във Видин се нуждае от цялостна реставрация и консервация. В момента се извършват проектни дейности от Министерство на културата, които включват виза за проектиране за консервация, реставрация, реконструкция, експониране на обекта на етапно строителство. Ще бъде изготвен проект за цялата крепост, предвиждащ ремонтно-възстановителни работи, за да може да бъде възстановена в пълен автентичен вид. Предстои текущ ремонт - външно укрепване на стените и реконструкция на вътрешното пространство, казва Найден Йонов, заместник -кмет по устройство на територията и развитие на инфраструктурата в община Видин:

"Издадено е разрешение за строеж № 97 от 04.12.2023 година за аварийно укрепване на западния бастион. На базата на съгласувания проект с Министерство на културата, Община Видин кандидатства за целева финансова подкрепа в областта за цялостна консервация и реставрация. Какво ще включват самите аварийни дейности? Ще се извърши  архитектурен и конструктивен проект. Крепостните зидове ще се армират и запълнят с каменна зидария.
Крепостта „Баба Вида”
За да се спре навлизането в стените и помещенията на дъждовна вода, са необходими няколко мероприятия: да се отстрани нежеланата растителност по покривите и стените; да се отстрани земният насип в бастиона; в караулното помещение да се заздрави и префугира каменният свод; да се спре проникването на вода през въздуховодите и те да се преоформят; да се направи нова хидроизолация на самия бастион; да се оформят наклоните на покрива чрез насипване на почвен слой; ново затревяване на покривите; тухлените зидове да се префугират; да се използва запълването на всички отвори със зидария на варова основа..." 

Стойността на проекта е 300 000 лева, а на строително-монтажните работи за аварийно укрепване на западен бастион - 140 000 лева с ДДС.

 Следващата стъпка е да се възложи обществена поръчка за изпълнение на дейностите, свързани с цялостната реставрация и консервация.

Повече - в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30